FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4.30 sati

ZAGREB, 15. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4.30 sati:

UMAG - U organizaciji Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske, sinoć je u Umagu u sklopu 23. ATP Vegeta Croatia opena, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, održana donatorska večera "Hrvatska bez mina". Novac se prikuplja za razminiranje terena oko rodne kuće jednog od najpoznatijih znanstvenika i izumitelja 20. stoljeća Nikole Tesle u Smiljanu u Lici. Kako je rečeno, minski sumnjivo područje je veličine 15.260 četvornih metara a projekt ima veliku važnost s obzirom na činjenicu da je prošle godine tu turističku lokaciju obišlo više od 25 tisuća posjetitelja. Donatorskoj večeri nazočio je predsjednik Ivo Josipović i kao i upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje Đurđa Adlešić. Oni su u izjavi za novinare istaknuli važnost toga projekta i takvih humanitarnih akcija.

SPLIT - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić odgovarajući na novinarske upite opovrgnula je informacije iz medija po kojima je prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HNS-a Radimir Čačić navodno tražio njezinu ostavku na ministarsku dužnost zbog toga što je poduprla izbor Domagoja Novokmeta za v.d. ravnatelja HRT-a, a s čime se Čačić, navodno, nije slagao. Na pitanje jesu li točne informacije koje govore o njezinoj ostavci, ministrica Zlatar rekla je kako smatra da su to "medijske fabrikacije". "U svakom poslu dolazi do diskusija oko svake teme, oko kandidata, oko argumenata s jedne i druge strane. Međutim na formalnoj razini nije bilo nikakvih razgovora niti najava o tome da bi se radilo o mojoj smjeni", rekla je ministrica Zlatar novinarima. "Ne može se govoriti da se samo Kukuriku koalicija odlučila za kandidata za dužnost v.d. ravnatelja HRT-a, jer su na saborskom odboru, po kriterijima tog odbora, u većinu ovaj put bili uključeni i Hrvatski laboristi", kazala je ministrica. Dodala je kako su, osim HDZ-a, svi u Saboru bili suglasni kad je riječ o kandidatu koji, kako je rekla, ispunjava sve uvjete za dužnost v.d. ravnatelja HRT-a. Ministrica Zlatar ne očekuje primjedbe iz Bruxellesa na imenovanje v.d. ravnatelja HRT-a. Očekuje, kako je rekla, redovite konzultacije i savjetovanja dodavši da svojom dobrom praksom, a ne formalnim zakonima, možemo dokazati da pod monitoriranjem radimo dobro, pošteno i u najboljoj vjeri da televizija bude javnija i da njezino poslovanje bude u potpunosti transparentno.

SPLIT - Pedeset osmo Splitsko ljeto sinoć je svečano otvoreno na Peristilu, a nakon svečanosti premijerno je izvedena opera "Nabucco" pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji talijanskog redatelja Ive Guerre. Festival, koji se na Peristil vratio nakon trogodišnje obnove toga prostora, otvorila je izaslanica pokrovitelja Splitskog ljeta predsjednika Republike Ive Josipovića, njegova savjetnica prof. dr. Ankica Marinović. Festivalsku su zastavu podigli glumac splitskog Hrvatskog narodnog kazališta Goran Marković i glumica Dara Vukić, koja ove godine obilježava 60 godina umjetničkog rada. Otvarajući festival Ankica Marinović je istaknula kako su Splitska ljeta sve ove godine vjernoj publici pružala radost, opuštanje i umjetnički doživljaj, ali i utjehu i nadu u nekim, kako je rekla, težim vremenima, kojih je bilo. Splitska ljeta činila su Split čarobnim, kazala je Marinović. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić istaknula je kako je velika radost što se ovogodišnje Splitsko ljeto otvara ponovno na Peristilu, a kao posebnost toga festivala istaknula je da u prvi plan stavlja umjetnike iz Splita. Tijekom 32 festivalska dana, do 14. kolovoza, na programu je 30 opernih, dramskih, plesnih i koncertnih izvedaba te likovne izložbe, kazališne radionice i javne tribine na kojima će filozofi, sociolozi i umjetnici raspravljati o gorućim temama našeg vremena.

SPLIT - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u subotu navečer je u splitskoj palači Milesi otvorila izložbu slika akademika Vladimira Veličkovića iz Srbije koji pretežito živi u Parizu, a na kojoj su predstavljeni njegovi radovi koji tematiziraju ljudsko tijelo i ptice. Izložba je otvorena kao uvod u ovogodišnje 58. splitsko ljeto koje traje od 14. srpnja do 14. kolovoza. "Ovo je veliki povratak Vladimira Veličkovića u Split", rekla je ministrica Zlatar, dodajući kako se Veličković svojim kulturnim angažmanom odupire amneziji. Vladimir Veličković, koji je član i srpske i francuske akademije znanosti i umjetnosti, istaknuo je kako je s velikim zadovoljstvom prihvatio poziv da se izložbom predstavi u Splitu i rekao da je za tu prigodu izabran dio njegovih radova nastalih u posljednjih 20 godina.

ZAGREB - Premijerom predstave "Gospodsko dijete" Kalmana Mesarića u režiji Dražena Ferenčine na ljetnoj pozornici na Opatovini otvoreno je 27. zagrebačko histrionsko ljeto. Komedija napisana u vrijeme gospodarske krize tridesetih godina problematizira odnos Zagreba i obližnjih Šestina, odnosno grada i sela, te uz komične scene donosi i socijalnu notu. Histrionsko ljeto otvorila je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknuvši kako joj je drago što se ovogodišnje ljeto na Opatovini otvara predstavom koja će nasmijati i razveseliti publiku. Dodala je kako se nada da će publika osim u predstavi na Opatovini imati priliku vidjeti sve što zagrebačka kultura ovoga ljeta nudi. Umjetnički ravnatelj Glumačke družine Histriona Zlatko Vitez istaknuo je da je to djelo Kalmana Mesarića svaki put kad je izvođeno postalo veliki hit. Redatelj predstave Dražen Ferenčina smatra "Gospodsko dijete" jednom od ponajboljih hrvatskih komedija nastalih između dva rata koja je aktualna i danas. Predstava je izgrađena na sukobu tadašnjeg sela, Šestina, i Zagreba, opreci siromašnih i bogatih, prirodnog i izvještačenog, a glumci je izvode na originalnom šestinskom narječju i agramerštini. U glumačkoj ekipi, koja tradicionalno 'histrionski' okuplja različite generacije glumaca, nastupaju Zvonimir Zoričić, Biserka Ipša, Tara Rosandić, Adam Končić, Ronald Žlabur, Nela Kocsis, Aleksandar Bogdanović, Kristijan Jaić i Hrvoje Klobučar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙