FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bez pitke vode više od tisuću stanovnika drniškog kraja

DRNIŠ, 11. srpnja 2012. (Hina) - Dugotrajna suša i ovog ljeta uzrokuje nedostatak vode za više od tisuću stanovnika na širemu drniškom području.

Zahvaljujući nastojanjima čelništva grada, susjednih općina i vatrogasne zajednice, opskrba vodom rješava se iznimno skupo - dovoženjem vatrogasnim cisternama koje gotovo svaki dan dovoze vodu.

Osobito je teško u selima istočnog dijela unešićke općine. Pet naselja - Vinovo Gornje, Čvrljevo, Utore Gornje i Donje i Visoka, koja imaju oko 700 stanovnika, nemaju vodovodnu mrežu, presušili su im bunari pa ovise o vatrogasnim cisternama. Riječ o kraju gdje se ljudi uglavnom bave stočarstvom pa treba napojiti i žednu stoku.

Općina Unešić osigurala je u proračunu 100.000 kuna za vodu koja cisternama u kućanstva tih sela stiže dva do tri puta na mjesec, a dovoze je vatrogasci DVD-a iz Ružića kojima mještani sami plaćaju uslugu dovoza.

Iako su samo kilometar udaljeni od vodosprema sv. Marka na Moseću, cisterne će još dugo biti jedini izvor vode tim stanovnicima budući je izgradnja vodovoda zbog skupog zahvata na posebnome kraškom području daleko od realizacije, doznaje se od unešićkog načelnika Branka Dželalije. On ističe da će se projekt vodoopskrbe tih sela, koji je lani načinio IGH, pokušati ostvariti uz pomoć novca iz fondova Europske unije.

Drniška Gradska uprava prima zahtjeve za dostavu pitke vode cisternama, a popis kućanstava s brojem članova trebaju dostaviti predsjednici mjesnih odbora. Odlukom drada Drniša, samo kućanstvima koja nemaju pristup vodovodnoj mreži grad će besplatno dopremiti jednu cisternu pitke vode na godinu, a riječ je o osam prostornih metara vode, koliko stane u vatrogasnu cisternu. Sve ostalo građani će morati sami platiti.

Drniški DVD već je ove godine na području grada na zahtjev građana odvezao više od 110 cisterni.

Na području Drniša u nekim selima potrebno je izgraditi novi vodovod, a u drugima su nužni priključci na postojeću mrežu. Naselja Biočić, Miočić i Lišnjak nemaju izgrađenu vodovodnu mrežu, bez vode su i neka kućanstva na području Žitnića i Sedramića, gdje je izgrađen magistralni vodovod, no mnoga kućanstva na nj nisu priključena uglavnom zbog udaljenosti od cjevovoda veće od kilometra. Probleme u opskrbi imaju potrošači na području Pokrovnika i Pakova Sela, posebice u ljetnim mjesecima, zbog dotrajale vodovodne mreže. Dovoz vode drniški vatrogasci naplaćuju po cisterni od 150 do 250 kuna, ovisno o udaljenosti.

Teškoća u opskrbi vodom imaju i sela u općini Promini i Ružiću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙