FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 10. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

BRUXELLES - Luksemburški premijer i ministar financija Jean Claude Juncker ostat će na čelu eurogrupe, skupine koja okuplja ministre financija eurozone, još dvije i pol godine, objavljeno je iz izvora EU-a u utorak ujutro. Iako mu je mandat završavao za točno tjedan dana, a on sam najavljivao da na čelu eurogrupe eventualno može ostati samo privremeno, ministri financija eurozone zatražili su da Juncker na dužnosti predsjednika euroskupine odradi još jedan cijeli dvoipolgodišnji mandat. Odluka je donijeta nakon osmosatnog sastanaka ministara financija eurozone koji se protegao do ranih jutarnjih sati u utorak. Juncker se na čelu eurogrupe nalazi od 2005. godine, a izbor njegova nasljednika nije bio lagan. Najizgledniji kandidat, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble naišao je na odlučno francusko protivljenje. Isti izvor je objavio da je Nijemac Klaus Regling, dosadašnji čelnik privremenog Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), izabran za upravitelja Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), stalnog fonda Europske unije za pomoć državama članicama eurozone u krizi.

OSLO - Norveška vlada intervenirala je u sporu radnika i naftne industrije i prekinula štrajk koji je prijetio potpunim zaustavljanjem proizvodnje nafte i plina, objavilo je ministarstvo rada. Odluka je donijeta u ponedjeljak nekoliko minuta prije ponoći, kada je isticao krajnji rok koji su čelnici naftne industrije suočeni s, kako tvrde, nemogućim zahtjevima radnika u vezi mirovina, postavili za potpunu obustavu proizvodnje nafte i plina i time prisilili vladu na intervenciju. "Morala sam donijeti ovakvu odluku kako bi zaštitila norveške vitalne interese. Nije to bila laka odluka, ali bila je nužna", rekla je ministrica rada Hanne Bjurstroem nakon kasnog sastanka u ponedjeljak s predstavnicima sindikata naftne industrije i poslodavaca. Leif Sande, čelnik najvećeg sindikata radnika u naftnoj industriji sa sedam tisuća članova, rekao je da će se radnici vratiti na posao odmah. "To je vrlo tužno. Štrajk je gotov", kazao je novinarima. Tri najveća sindikata bila su u štrajku 15 dana. Pregovori s poslodavcima nisu donijeli rezultata, a glavna je prepreka bio zahtjev radnika na naftnim platformama da ostvare pravo na punu mirovinu u 62. godini života. Štrajk nije dobro primljen u norveškoj javnosti jer su tamošnji naftni radnici najbolje plaćeni na svijetu, u prosjeku zarađuju 90 tisuća kuna na mjesec, a uz to radnici na platformama zbog teških uvjeta rade samo 16 tjedana na godinu. Zbog štrajka su narasle cijene nafte u svijetu, a Norveška proizvodnja nafte bila je smanjena za 13, a plina za četiri posto. Norveška je peti najveći izvoznik nafte u svijetu. Vlada ima izvanredne ovlasti prekinuti štrajk ako je ugrožena državna sigurnost ili njezini vitalni interesi.

MOSKVA - Utjecaj Zapada u svijetu slabi kao posljedica slabljenja njegova gospodarstva, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju ruskim diplomatima u Moskvi u ponedjeljak, upozorivši ih ipak da budu oprezni i spremni na poteze zapadnih zemalja. U govoru ruskim diplomatima, Putin je osudio jednostrane akcije Zapada u pokušaju rješavanja međunarodnih kriza i naglasio važnost da se takvi problemi rješavaju preko UN-a. Te riječi sugeriraju da će Rusija nastaviti braniti Siriju i njezino nasilno kršenje ustanka protiv režima u Vijeću sigurnosti, dodaju analitičari. "Unutarnji društevno-ekonomski problemi koji kao posljedica u krize u industrijski razvijenim zemljama postaju sve teži, slabe dominantnu ulogu takozvanog povijesnog Zapada", kazao je Putin. Diplomatima je poručio da pokušaju utjecati na zbivanja kada su ruski interesi u pitanju. "Budite spremni na svaki razvoj situacije, čak i na onaj najgori", kazao je. Putinov govor, čiji je dio prikazan na državnoj televiziji, bio je začinjen oštrom retorikom, a komentari koji su rusku ekonomiju prikazali u mnogo boljem stanju od dugom opterećene eurozone, nisu samo namijenjeni Zapadu nego i prosvjednicima u Rusiji, nezadovoljnima Putinovim povratkom u Kremlj.

CARACAS - Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez proglasio se u ponedjeljak potpuno izliječenim od raka, tri mjeseca prije predsjedničkih izbora u zemlji. Chavezu (57) dijagnosticiran je rak na području zdjelice sredinom prošle godine. Nakon operacije i zračenja na Kubi već se proglasio zdravim na kraju 2011., ali mu se bolest vratila već u veljači. Liječio se ponovo ove godine na Kubi i u domovini i na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak ponovo objavio potpuno izlječenje. "Slobodan, slobodan, posve slobodan od raka", rekao je Chavez i najavio da u četvrtak kreće na ulice u predizbornu kampanju. "Sada krećem u akciju. Naša ofenziva počinje! Chavez je ponovo na ulici, bolivarski uragan se vratio!", kazao je Chavez na konferenciji na kojoj je, po pisanju medija, prštao od energije. Unatoč njegovu optimizmu, liječnici kažu da je nemoguće biti siguran da se netko izliječio od raka sve dok ne prođe nekoliko godina od zadnje pojave bolesti.

LONDON - Britanski premijer David Cameron suočen je s jednom od najvećih pobuna za njegova mandata nakon što je više od petine zastupnika iz njegove vlastite stranke u ponedjeljak zaprijetilo glasovati protiv planova reforme gornjeg doma parlamenta. Pobuna među konzerativcima prijeti ugroziti i Cameronovu koalicijsku vladu s liberalnim demokratima čiji je zahtjev da se članovi Doma lordova biraju umjesto imenuju ključni uvjet koalicijskog sporazuma. Najmanje je 70 konzervativaca potpisalo pismo objavljeno u ponedjeljak izražavajući "ozbiljne zabrinutosti" zbog prijedloga za koji kažu da prijeti stvaranjem "ustavne krize povrh gospodarske krize" dok Britanija nastoji oživjeti svoje gospodarstvo. Liberalni demokrati tvrde da je ovako imenovan gornji dom nedemokratski i da je aristokratsko i povlašteno članstvo u njemu anakronizam. Britanski gornji dom čini više od 800 članova a članove imenuje kraljica na prijedlog premijera, no neki mjesto u njemu nasljeđuju a određeni broj mjesta rezerviran je za svećenstvo. Vlada želi smanjiti broj članova na 450 do 2025. godine i učiniti da se 80 posto mjesta u njemu bira na 15-godišnje mandate koji se ne mogu ponavljati. Preostale bi članove imenovao neovisan odbor.

WASHINGTON - Izrazito visoke temperature u drugoj polovici lipnja doprinijele su da kontinentalni dio Sjedinjenih Država zabilježi rekordno toplu prvu polovicu godine, priopćila je u ponedjeljak američka državna uprava za oceane i atmosferu. Posljednjih 12 mjeseci su također bili najtopliji otkako su se 1895. počele pratiti temperature. Nedavni val vrućine oborio je rekorde u velikom dijelu SAD-a, ugrozio usjeve kukuruza na srednjem zapadu i pomogao širenje razornih požara. Lipanj je u 48 država SAD-a bio 1,1 stupanj Celzija topliji od prosjeka za 20. stoljeće, no ipak tek 14. najtopliji zabilježeni mjesec, priopćio je u izjavi američki Nacionalni centar za klimatske podatke. Najtopliji lipanj u SAD-u zabilježen je 1933. godine.

ISLAMABAD - Napadači su u ponedjeljak ubili šest vojnika i policajca u vojnom logoru postavljenom uz rijeku na inače mirnom istoku Pakistana a za napad su odgovornost preuzeli pakistanski talibani. "Mala spasilačka skupina logorovala je na obali rijeke tijekom potrage za tijelom nestalog pilota", rekla je vojska u izjavi. "Rano ujutro je nekoliko nepoznatih napadača otvorilo vatru na spasilačku skupinu što je rezultiralo shahadatom (mučeništvom) šestero pripadnika snaga sigurnosti". Pakistanski su talibani rekli da su njihovi sljedbenici odgovorni za ubojstva i zaprijetili novim napadima. "Upozoravamo vladu da će se naši napadi nastaviti posvuda u Pakistanu, posebice u Punjabu", rekao je agenciji Reuters telefonom Ehsanullah Ehsan, glasnogovornik skupine Tekrih-e-Taliban.

RABAT - Najmanje 26 ljudi poginulo je u dvije odvojene prometne nesreće u ponedjeljak u Maroku, objavili su tamošnji mediji. Deset osoba je poginulo, a 33 ih je ozlijeđeno kada je autobus sletio s ceste blizu grada Nandora na sjeveru zemlje, objavila je državna agencija MAP. Još 16 ih je poginulo, a deseci su ozlijeđeni u slijetanju putničkog autobusa u provaliju u blizini Tamanara, 500 kilometara južno od Rabata. Prometne nesreće su česte u Maroku, ali su osobitnom porastu posljednjih godina jer se u zemlji udvostručio broj vlasnika automobila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙