FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hollande i Clinton o stanju u Maliju

PARIZ, 6. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Francois Hollande i američka državna tajnica Hillary Clinton izrazili su u petak u Parizu "zabrinutost" zbog stanja u Maliju i opetovali su svoju potporu naporima za "puni povratak demokracije" u toj zemlji.

"Izražavajući jednaku zabrinutost zbog teškog stanja u Maliju, pozitivno su ocijenili prvu rezoluciju UN-ova Vijeća sigurnosti o toj krizi donesenu 5. srpnja, kojom se utvrđuje okvir za opće političko rješenje", ističe se u priopćenju ureda francuskog predsjednika nakon sastanka u Elizejskoj palači s Clinton.

"Ponovili su potporu Francuske i Sjedinjenih Država radu Gospodarske zajednice zapadnoafričkih država (CEDEAO) i Afričke unije i njihovim naporima koji će omogućiti puni povratak demokracije u Mali, jamčiti njegovo jedinstvo i teritorijalnu cjelovitost te suzbijati terorizam u svim njegovim oblicima", dodaje se.

UN-ovo Vijeće sigurnosti u četvrtak je u jednoglasno prihvaćenoj rezoluciji pozvalo na uvođenje sankcija pobunjenicima na sjeveru Malija koji su blisko povezani s Al Kaidom.

U rezoluciji se pruža "posvemašnja potpora" naporima regionalnih organizacija, među kojima CEDEAO-a i Afričke unije, radi rješavanja krize u Maliju. No ona im zasad ne daje mandat UN-a za slanje afričkih snaga protiv pobunjenika koji kontroliraju sjever zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙