FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama čestitao vojnicima na državljanstvu u prigodi 4. srpnja

WASHINGTON, 4. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Barack Obama je u srijedu, na dan američkog dana neovisnosti, čestitao dvadesetpetero vojnika iz sedamnaest zemalja koji su na prigodnoj svečanosti u jednom od salona Bijele kuće postali američki državljani.

Državna tajnica za nacionalnu sigurnost Janet Napolitano predsjedala je tom svečanosti na kojoj su budući američki građani prisegnuli na vjernost američkoj zastavi.

Predsjednik Barack Obama rekao je da je svečanost naturalizacije savršena prigoda za proslavu nacionalnog praznika 4. srpnja, dana američke neovisnosti.

"Ovom današnjom svečanošću koja se održava diljem zemlje, poručujemo da američki san i naš uspjeh jednostavno ne bi bili mogući bez mnogih naraštaja useljenika koji su došli ovamo s četiri strane svijeta", kazao je Obama. "Mi smo nacija useljenika i premda to često ističemo, ponekad zaboravljamo što to znači", dodao je.

Obama će tijekom poslijepodneva po mjesnom vremenu u Bijeloj kući družiti s obiteljima vojnika uz roštilj, a navečer će sudjelovati na tradicionalnom vatrometu u Washingtonu. U susjednim državama Marylandu i Virginiji vatromet je otkazan zbog razorne oluje koja je proteklog vikenda ostavila bez struje mnoga američka kućanstva.

Useljeništvo je glavno oružje predsjednika Obame u utrci s republikancem Mittom Romneyjem za predsjedničke izbore 6. studenoga.

Obama je 15. lipnja najavio kraj protjerivanja mladih useljenika bez osobnih isprava, na temelju utvrđenih kriterija. To je izazvalo opće oduševljenje hispanoameričkih birača, njegove velike političke baze, pet mjeseci prije izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙