FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska priprema nove mjere štednje - izvori

MADRID, 4. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Španjolska vlada završava paket mjera štednje i viših poreza, čija će vrijednost iznositi do 30 milijardi eura a trebao bi pomoći srezati proračunski manjak, kazali su u srijedu upućeni izvori.

Program bi se trebao protegnuti na nekoliko godina i mogao bi obuhvatiti viši glavni porez na potrošnju, novi energetski porez, reforme mirovinskog sustava, niže plaće za državne službenike, nove cestarine i novo dramatično sniženje potrošnje ministarstava i tijela regionalne uprave, naveli su izvori.

Neke od mjera mogle bi biti najavljene idućeg tjedna kada će Europska unija vjerojatno vladi u Madridu odobriti dodatnih godinu dana vremena da spusti proračunski manjak na tri posto BDP-a. Ostale bi mogle biti predstavljene tijekom ljeta i uključene u višegodišnji plan proračuna, koji će biti pripremljen u kolovozu.

Španjolske prezadužene regije i banke teško pogođene slomom tržišta nekretnina prije četiri godine gurnule su zemlju u fokus interesa ulagača koji strahuju da bi u slučaju sloma gospodarstva s obzirom na veličinu mogla gurnuti cijelu eurozonu na rub ponora.

Novi paket mjera štednje trebao bi ponovo približiti Španjolsku zacrtanim razinama proračunskog manjka za ovu godinu, iako neki strahuju da će samo produbiti recesiju a time i španjolske probleme.

Podaci za prvih pet mjeseci ove godine pokazali su pad potrošnje i prihoda, pa su zacrtani ciljevi neostvarivi bez novih rezova potrošnje.

"U planu su rezovi u vrijednosti tri posto BDP-a. Ispituje se baš sve", kazao je jedan od izvora upućenih u vladine planove.

Nominalni španjolski BDP iznosi oko 1.000 milijardi eura, što znači da bi vrijednost rezova iznosila do 30 milijardi eura, na razdoblje od nekoliko godina. Nadovezala bi se na već usvojene planove ušteda u iznosu oko 48 milijardi eura.

"U planu je smanjivanje troškova javnih usluga, zamrzavanje miriovina, smanjivanje naknada za nezaposlene", napomenuo je izvor, dodajući da se o povećanju poreza na dodatnu vrijednost vode žestoke rasprave.

Još su tri izvora potvrdila da se razmatraju takve mjere ali su istaknuli da još nije donesena odluka o konkretnim reformama ili rezovima i da bi vrijednost paketa mogla biti i osjetno niža od 30 milijardi eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙