FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čordaš optimističan glede popisa birača u BiH

MOSTAR, 4. srpnja 2012. (Hina) - Ministar za izbjeglice Republike Srpske Davor Čordaš izrazio je očekivanje da će se uz pomoć vlasti u Hrvatskoj između pet i šest tisuća prognanih Hrvata registrirati kako bi na predstojećim općinskim izborima Hrvati zadržali utjecaj u pojedinim općinama u BiH gdje su prije rata bili većina.

U izjavi za medije u Mostaru ministar Čordaš, koji je i visoki dužnosnik HDZ-a BiH, istaknuo je kako se u proces registracije birača, koji je potreban kako bi izbjeglice mogle glasovati dopisnim putem, uključile institucije iz Hrvatske.

"Ove se aktivnosti provode se uz izravnu potporu ureda predsjednika Hrvatske i veleposlanstva Hrvatske u BiH, a županijski odbori HDZ-a u Hrvatskoj zaduženi su da se maksimalno angažiraju u ovome projektu kako bi se registrirali prognanici za glasovanje", rekao je Čordaš.

Glasovi prognanika presudni su da Hrvati zadrže bilo kakav utjecaj u brojnim općinama, ponajprije u Republici Srpskoj.

"U nekim općinama kada su u pitanju Hrvati, to su jedini mjerodavni glasovi da se poluči rezultat", rekao je Čordaš.

Po njegovim riječima, broj prijavljenih osoba za glasovanje smanjuje se u svakome izbornom ciklusu. Dok je na prvim izborima glasovalo oko 15.000 prognanika, danas se taj broj trostruko smanjio. Očekuje se da će se na ovim izborima za glasovanje uspjeti registrirati između pet i šest tisuća Hrvata s područja Republike Srpske.

Po njegovim riječima, najdalje do 24. srpnja prognanici moraju podnijeti pisani zahtjev za dopisno glasovanje koje izdaje središnje izborno povjerenstvo BiH te dostaviti preslike osobnih isprava iz BiH, odnosno iz zemalja u kojima žive kao prognanici.

Unatoč odredbama državnoga zakona BiH, po kojemu dokaz o državljanstvu svatko mora preuzeti osobno, vlasti Republike Srpske su, pojasnio je, omogućile da to za prognanike mogu učiniti registrirane udruge koje im pomažu da ostvare svoja biračka prava.

U BiH je po službenom popisu prije rata živjelo oko 780.000 Hrvata, dok ih na kraju 2011. po podacima Katoličke crkve ima oko 440.000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙