FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 27. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MOSTAR - Hrvatska stranka prava BiH osudila je jučerašnju smjenu čelnika Zastupničkog doma Federacije BiH Denisa Zvizdića koju su proveli SDP BiH, dva HDZ-a i Savez za bolju budućnost ocijenivši da je nezakonita. Zastupnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), HDZ BiH, HDZ 1990 i Saveza za bolju budućnost (SBB) samostalno su jučer sazvali sjednicu zastupničkog doma, smjenili predsjednika i njegova zamjenika iz reda SDA odnosno Hrvatske stranke prava (HSP) i postavili svoje članove na te dužnosti. Dio je to najavljene rekonstrukcije vlasti koja se provodi na inicijativu SDP-a BiH o isključenju SDA iz izvršne vlasti na svim razinama u BiH te HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak iz izvršne vlasti u Federaciji BiH.

SARAJEVO - Smjena izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini koju pokušavaju provesti Socijaldemokratska partija BiH (SDP), HDZ BiH, HDZ 1990. i Savez za bolju budućnost (SBB) u suradnji sa strankama iz Republike Srpske neće biti lako provediva jer je Stranka demokratske akcije (SDA) čvrsto odlučila blokirati pokušaj smjene njenih ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, prenose u srijedu lokalni mediji u BiH. Potpredsjednik SDA i zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović potvrdio je "Oslobođenju" kako trojica njegovih kolega koji čine većinu u bošnjačkom klubu unutar Doma naroda državnog parlamenta neće sudjelovati u eventualnom odlučivanju o smjeni ministara obrane Muhameda Ibrahimovića i ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića pa neće ni biti potrebnog kvoruma za donošenje takve odluke.

LJUBLJANA - Europski sud za ljudska prava potvrdio je svoju presudu iz srpnja 2010. godine prema kojoj je Slovenija "brisanjem" stalnog prebivališta neslovencima bez slovenskog državljanstva prilikom osamostaljenja kršila odredbe iz Europske konvencije o ljudskim pravima, te pravno nije uredila tu problematiku prema odluci slovenskog ustavog suda iz 1999. godine, objavio je u srijedu slovenski tisak. Senat Europskog suda za ljudska prava u utorak je potvrdio prvostupanjsku presudu iz postupka "Kurić i ostali protiv Slovenije" na koju je slovenska vlada uložila priziv, te te šestorici od 11 "izbrisanih" priznao pravo na nematerijalnu odštetu od 20.000 eura, piše ljubljansko "Delo". Uz to, sud je Sloveniji naložio da u roku godine dana uspostavi mehanizam za priznanje odštete svim oštećenima u postupku.

BEOGRAD - Pregovori srbijanskih parlamentarnih stranaka o formiranju nove vlade još traju, a kako u srijedu prenose beogradski mediji sve je vjerojatnije da će predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić svog glavnog saveznika u dosadašnjoj vladi, Demokratsku stranku (DS) Borisa Tadića, zamjeniti Srpskom naprednom strankom (SNS), koju je do skora predvodio srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić. Pozivajući se na neimenovane izvore, dnevnik "Večernje novosti" prenosi kako je Dačić sve bliži koaliciji sa SNS-om koja mu nudi premijersko mjesto i mandat za sastav nove vlade u koju bi ušli i Ujedinjene regije Srbije (URS) Mlađana Dinkića. Pregovori između Tadićeva DS-a, koalicije oko SPS-a, Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića i URS-a, kako navodi list, "udarili su u zid", a Dačić je "na korak" od odluke da ide u savez sa SNS-om. Dodaje se kako bi ovaj obrt u srijedu trebalo potvrditi predsjedništvo SPS-a, čime bi praktički bili omogućeni službeni pregovori sa SNS-om.

AIR FORCE ONE - Dezerterstvo unutar vojske, sukobi blizu Damaska i rušenje turskog zrakoplova znakovi su da režim turskog predsjednika Bašara al Asada sve više gubi prednost u Siriji, ocijenila je Bijela kuća. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney je, razgovarajući s novinarima u predsjedničkom zrakoplovu posebno je istaknuo "dezerterstvo visoko pozicioniranih vojnih dužnosnika". "Režim Bašara al-Asada lagano gubi prednost u zemlji", kazao je Carney novinarima. On je pozdravio "odmjeren odgovor" Turske nakon gubitka zrakoplova, ističući da se SAD i NATO drže uz Tursku" i radit će na tome da Asadov režim "snosi odgovornost".

ŽENEVA - Sirijske vladine snage diljem zemlje u zadnja tri mjeseca "masovno" krše ljudska prava na brojne načine koji uključuju i smaknuća, objavili su u srijedu istražitelji Ujedinjenih naroda. U najnovijem izvještaju ekipa pod vodstvom Paula Pinheira objavila je da ne može odrediti tko je u svibnju počinio masakr više od stotinu ljudi u Huli, ali "snage odane vladi mogle bi biti odgovorne za mnoge smrti". Mnogo je izvještaja i o ubojstvima koja su počinile naoružane oporbene skupine koje se u ustanku protiv režima predsjednika Bašara al-Asada sve više služe improviziranim eksplozivnim sredstvima.

TOKIO - Visoki talibanski dužnosnik potvrdio je u četvrtak zanimanje ustanika za nastavak mirovnih pregovora u Afganistanu, prekinutih u ožujku, pod uvjetom da SAD oslobodi zatvorenika iz baze Guantanamo. Din Mohamad, član talibanskog političkog ureda, govorio je iz Kyota u okviru međunarodne konferencije o izgradnji mira, u organizaciji sveučilišta Doshisha iz Kyota, javlja japanska novinska agencija Kyodo i nacionalna tv postaja NHK. Mohamad je dao naslutiti skorašnji nastavak pregovora ako SAD oslobodi zatvorenike u Guantanamu, što je glavni kamen smutnje između Washingtona, Kabula i talibanskih ustanika. SAD zahtijeva od talibana da polože oružje, odustanu od Al Kaide te poštuju afganistanski ustav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙