FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 27. lipnja 2012. (Hina) - pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

RIM - Talijanski premijer Mario Monti u utorak je uspješno prošao prva dva od četiri glasovanja o povjerenju sazvana kako bi se ubrzalo prihvaćanje njegove reforme radnog zakonodavstva koju su kritizirali i sindikati i poslovni krugovi. Konačna dva glasovanja, i konačno prihvaćanje reforme, trebalo bi se održati u srijedu. Ako vlada izgubi jedno od glasovanja Monti bi morao dati ostavku no smatra se da će talijanski premijer sigurno dobiti povjerenje jer su mu glavne stranke koje podržavaju njegovu tehnokratsku vladu, makar i nevoljko, obećale potporu. Montijeva reforma tržišta rada formalno je poslana u parlament prije tri mjeseca nakon tjedana pregovora sa sindikatima i poslodavacima, no ubrzo je blokirana jer su je političke stranke pokušale mijenjati. U konačnici je to postala razvodnjena reforma koju sindikati kritiziraju strahujući od povećanja broja otkaza, poslodavci tvrdeći da će povećati cijenu rada, a ekonomisti kao previšu sramežljivu za tržište rada kojem je potrebna velika reorganizacija. Zakoni za cilj imaju olakšati postupak davanja otkaza, proširiti olakšice i pomoć za nezaposlene od 2017. i okončati zloporabe pri oblicima privremenog zapošljavanja koje su poslodavci često koristili kako bi izbjegli zapošljavanje u stalni radni odnos.

DAMASK - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je u utorak da je njegova zemlja u pravome ratu i novoimenovanoj vladi dao je zapovijed da sve napore usmjeri na pobjedu protiv ustanika koji se već 16 mjeseci bore za demokraciju. "Mi živimo u pravome ratnom stanju", rekao je Asad kabinetu koji je imenovao u utorak. "Kad smo u ratu, svaka politika, sve strane i svi sektori moraju biti usmjereni prema pobjedi u tome ratu". Osudio je zemlje koje od njega traže da odstupi i rekao da Zapad "uzima i nikad ništa ne daje i to je već na svakoj razini dokazano". Prigodom prvog okupljanja novog saziva parlamenta, Asad je 3. lipnja poručio da je odlučan ugušiti pobunu "po svaku cijenu", unatoč sve snažnijoj izolaciji zemlje i brojnim sankcijama koje su Siriji nametnuli EU i SAD.

NEW YORK - Voditelj mirovnih snaga Ujedinjenih naroda Herve Ladsous rekao je u utorak u Vijeću sigurnosti UN-a da je u Siriji sve opasnije pa je zato promatračkoj misiji postalo nemoguće nastaviti s radom, rekao je jedan diplomat iz Vijeća sigurnosti. "Vojne operacije obiju strana još traju, civili su u sve većoj opasnosti", ukratko je za Reuters Ladsousove riječi sažeo taj diplomat koji je želio ostati anoniman. "Uvjeti ne omogućuju nastavak djelovanja". "UNSMIS će nastojati pomoći humanitarnim snagama da se probiju do civila", prenio je Ladsousove riječi izrečene iza zatvorenih vrata. UNSMIS je UN-ova promatračka misija u Siriji. Voditelj UN-ove misije u Siriji general Robert Mood objavio je 16. lipnja da njegova misija obustavlja djelovanje zbog pojačanog rizika za 300 vojnih promatrača koji su bili izvrgnuti napadima iz lakog in teškog oružja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙