FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Evans: Arapsko proljeće otvorilo prostor za Al Kaidu

LONDON, 26. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Ustanci u zemljama na sjeveru Afrike otvorili su novi prostor Al Kaidi za pokušaj regrupiranja i povećali opasnost od napada, ocijenio je šef MI-5, britanske kontraobavještajne službe Johnatan Evans.

Nestabilnost nastala rušenjem režima u arapskim pobunama stvorila je "popustljivo okruženje" za Al Kaidu, izjavio je Jonathan Evans na konferenciji u Londonu. Glavni direktor MI-5 ocijenio je da njegova služba raspolaže dokazima da britanski "kandidati za džihad" odlaze na putovanja u inozemstvo u potrazi za mogućnostima treninga i militantnih akcija.

"Neki će se vratiti u Veliku Britaniju i stvoriti prijetnju", kazao je on dodajući da se radi o "novom i zabrinjavajućem razvoju događaja koji bi se mogao pogoršati".

Utjecaj Al Kaide udaljuje se od Afganistana i Pakistana kako bi se ustoličio u Jemenu, Somaliji i u zemljama Sahela, kazao je šef britanske kontrašpijunaže. "Izlazimo iz razdoblja visoke i precizne prijetnje i ulazimo u drugo kad je prijetnja manje monolitna i raspršenija", dodao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙