FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 26. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova ili europskih poslova zemalja članica EU-a preporučili su u utorak na sastanku u Luxembourgu da se s Crnom Gorom u petak otvore pristupni pregovori, a tu odluku još trebaju potvrditi šefovi država ila vlada na summitu krajem tjedna u Bruxellesu, objavio je preko twittera povjerenik za proširenje Štefan Fuele. "Cijenim preporuku ministara da se u petak otvore pregovori s Crnom Gorom", objavio je Fuele, dodajući da odluku treba potvrditi Europsko vijeće, koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica. Crna Gora je treća država nastala raspadom bivše Jugoslavije koja otvara pregovore o pristupanju Europskoj uniji, nakon Slovenije koja je članica od 2004. i Hrvatska, koja ulazi u EU 1. srpnja sljedeće godine. Pregovori bi na prvoj međuvladinoj konferenciji trebali biti službeno proglašeni otvorenima, a nakon toga slijedi postupak dubinske analize crnogorskog zakonodavstsva i njegove usporedbe s europskom pravnom stečevinom.

PARIZ - Francuski ministar gospodarstva Pierre Moscovici primit će u utorak navečer u Parizu njemačkog, talijanskog i španjolskog ministra financija radi "aktivne pripreme" europskog summita u Bruxellesu u četvrtak i petak. "Večeras ću ugostiti u Parizu ministre gospodarstva i financija Wolfganga Schaeublea iz Njemačke, Marija Montija ili Vittorija Grillija (pomoćnik talijanskog ministra financija) iz Italije, Luisa de Guindosa iz Španjolske. Zajedno s europskim povjerenikom za gospodarske poslove Ollijem Rehnom u fazi smo aktivne pripreme tog summita", kazao je Moscovici na radiju France Info.

PARIZ - Pandemija svinjske gripe iz 2009. godine vjerojatno je odnijela 15 puta više života od dosada objavljenih brojki, ocjenjuje se u novom istraživanju objavljenom u utorak u specijalističkom medicinskom časopisu The Lancet Infectious Diseases. Dok je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila podatak o 18.500 preminulih od virusa H1N1 između travnja 2009. i kolovoza 2010., novo istraživanje pokazuje da je od svinjske gripe u tom razdoblju preminulo između 151.700 i 575.400 osoba. "Radi se o prvom istraživanju koje se u obzir uzelo globalne procjene broja smrti uzrokovanih virusom H1N1, a za razliku od drugih procjena, ovo istražvianje uključuje i procjene preminulih u azijskim i afričkim zemljama", kazala je Fatimah Dawood iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, koja je sudjelovala u istraživanju.

DAMASK - Sukobi neviđene žestine odvijali su se u utorak oko položaja sirijske republikanske garde u predgrađu Damaska, nekoliko sati prije sastanka NATO-a na zahtjev Turske na temu njezina borbena zrakoplova koji je srušila Sirija. Sirijska vojska sukobila se s ustanicima osam kilometara od središta glavnog grada u Kadsaji i al-Hami, oko položaja republikanske garde, elitne postrojbe zadužene za sigurnost Damaska i njegova predgrađa, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava. "Taj je razvoj događaja važan jer se radi o najžešćim sukobima u toj zoni koji se bliže središtu glavnog grada", kazao je predsjednik Opservatorija Rami Abdel Rahman. "Prvi put režim pribjegava teškom topništvu u sukobima tako blizu glavnog grada", dodao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙