FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 25. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

SARAJEVO - Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir upozorio je u ponedjeljak kako Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) pokušava na protuustavan način provesti smjenu postojeće izvršne vlasti u ovom bosanskohercegovačkom entitetu te je najavio kako će se takvim pokušajima odlučno usprotiviti koristeći sva zakonom dopuštena sredstva. "Moja ustavna obveza je štititi ustav i ustavni poredak Federacije BiH, osigurati poštivanje zakona i zakonito postupanje i u tu svrhu upotrijebit ću sve zakonom propisane ovlasti i institucije kako bih to i osigurao", izjavio je Budmir na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu sazvanoj u povodu aktualne političke krize izazvane pokušajem uspostave nove vladajuće koalicije. Budimirova je ocjena kako se novu vlast pokušava uspostaviti protuzakonito i neprimjerenim pritiscima što je usporedio s nekom vrstom državnog udara.

MOSTAR - Oko 100.000 vjernika iz svih dijelova Europe i svijeta stiglo je na 31. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju, potvrdili su iz ureda za informiranje u Međugorju. I ove godine na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, i na 31. obljetnicu Gospinih ukazanja tisuće hodočasnika sudjelovale su u21. hodnji mira iz samostana sv. Ante na Humcu kod Ljubuškog do župne crkve sv. Jakova u Međugorju. Izvorište međugorskog fenomena vezano je uz navode šestero djece iz 1981. da im se ukazala Gospa. Dio vidjelaca i dalje tvrdi da im se ukazuje Gospa koju se naziva Kraljica mira zbog njezinih poziva na mir i obraćenje. Sveta stolica je 2010. godine utemeljila posebno Međunarodno povjerenstvo koje bi trebalo ispitati nadnaravnost navodnih Gospinih ukazanja čiju autentičnost osporava mjesni mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.

BEJRUT - Sirijska protuzračna obrana morala je reagirati na turski zrakoplov koji je letio na visini od sto metara a nalazio se unutar sirijskog zračnog prostora jasno kršeći sirijski suverenitet, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik sirijskog ministarstva vanjskih poslova Džihad Makdisi. Makdisi je rekao da je zrakoplov, F4 Phantom turskih zračnih snaga, oboren vatrom protuzrakoplovnih topova ne radarski navođenom raketom. Unatoč incidentu Sirija ostaje predana održavanju "susjedskih odnosa" s Turskom, rekao je Makdissi. Turski borbeni zrakoplov F-4 oborila je u petak sirijska protuzračna obrana dok je bio na trenažnom letu, nije bio naoružan i bio je u međunarodnom zračnom prostoru, pošto je nakratko ušao u sirijski zračni prostor, tvrdi Ankara. Dvojica pilota su proglašena nestalim.

PEKING - Kina je pozvala na smirenost i suzdržanost u ponedjeljak nakon što je Turska optužila Siriju za rušenje jednog od njezinih vojnih izviđačkih zrakoplova u međunarodnom zračnom prostoru i sazvala sastanak NATO-a kako bi se razmotrio odgovor na taj napad. "Stanje u regiji je trenutačno krajnje komplicirano i osjetljivo. Nadamo se da će strane biti smirene i suzdržane i da će se držati diplomatskih kanala za postizanje odgovarajućeg rješenja kako ne bi došlo do daljnje eskalacije", kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

HARKIV - Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je na izdržavanju zatvorske kazne, ponovno je odbila nazočiti novom suđenju za izbjegavanje plaćanja poreza pa je sud donio odluku u ponedjeljak da se provede medicinsko vještačenje kako bi se utvrdilo je li ona u stanju pratiti suđenje, javljaju ukrajinski mediji. Optužnica tereti Timošenko (51) da je sredinom devedesetih godina kao čelnica jedne tvrke koja se bavila uvozom i distribucijom plina izbjegla platiti porez u iznosu od nekoliko milijuna dolara. Sud je priopćio da će se iduće ročište održati 10. srpnja, a da će Timošenko, koja pati od bolova u kralježnici, biti podvrgnuta medicinskom pregledu koji će pokazati može li ona pratiti suđenje ili ne. Nekadašnja ukrajinska premijerka izdržava sedmogodišnju kaznu zatvora na koju je osuđena zbog potpisivanja plinskog ugovora s Rusijom, koji je bio štetan za državu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙