FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 25. lipnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

ZAGREB - Razina mora tri do četiri puta brže raste uz dijelove američke atlantske obale nego igdje u svijetu, objavio je američki geološki institut (USGS) u novom izvještaju o klimatskim promjenama. Od otprilike 1990. razina mora na potezu od oko tisuću kilometara od Cape Hatterasa u Novoj Karolini do sjeverno od Bostona rasla je od 2 do 3,7 milimetara, a u istome je razdoblju globalno povećanje bilo samo 0,6 do jednog milimetra na godinu. Ako se nastavi globalno zatopljavanje, razina mora na tom dijelu atlantske obale mogla bi se povećati do 2100. godine 30 centimetara više od prosječnog globalnog povećanja od jednog metra, što pokazuju znanstvena predviđanja.Taj fenomen povećava opasnost od poplavljivanja jednog od najnaseljenijih obalnih područja, u kojem se nalaze gradovi poput New Yorka i Bostona.

LYON - Brončano poprsje Augustea Rodina kiparice Camille Claudel, ukradeno prije 13 godina, pronađeno je u Lyonu, a policija je uhitila dvojicu sumnjivaca. Bista teška osam kilograma, procijenjena na oko milijun eura, otkrivena je u subotu u sklopu policijske istrage niza pljački u toj regiji. Odnos kiparice Claudel i Rodina smatra se umjetnički najplodnijim i najstrasnijim ljubavnim odnosom na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Njih su dvoje često izrađivali skulpture onog drugoga.

ATENA - Trideset i sedam pisama koje je napisao prvi čelnik neovisne Grčke, guverner Ioannis Kapodistrias, prodano je za 26.000 eura na držabi aukcijske kuće Vergis. Pisma su bila upućena njegovom bliskom suradniku Alexandrosu Kondostavlosu i napisana su između 1828. i 1830. godine. U pismima se spominju veliki napori Kapodistriasa koji se trudi napraviti red u novoosnovanoj grčkoj državi.

QUITTO - Usamljeni George, posljednja kornjača te vrste i ikona očuvanja prirode, uginuo je u nedjelju od nepoznatog uzroka, priopćio je Nacionalni park Galapagos. Misli se da je bio star 100 godina. Usamljeni George pronađen je 1972. i postao je simbol ekvadorskog Galapagoškog otočja koje privuče oko 180.000 posjetitelja sve godine. Vjeruje se kako je George bio 100 godina star i bio je posljednji primjerak vrste divovske kornjače s La Pinte, jednog od najmanjih otoka na Galapagosu, priopćio je Nacionalni park Galapagos.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙