FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Nova optužnica protiv Bojadžića zbog zločina nad Hrvatima

SARAJEVO, 14. lipnja 2012.(Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u četvrtak kako je podignulo još jednu optužnicu protiv Nihada Bojadžića, visokog časnika oružanih snaga BiH, kojega se na ovaj način treći put tereti za ratne zločine počinjene nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1993. godine.

Uz zločine u hercegovačkom selu Trusina, za koje se Bojadžiću već sudi pred Sudom BiH, on je sada optužen i za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene u mjestu Donja Jablanica.

Nova optužnica odnosi se na zlostavljanja zatočenika u logoru koji je Armija BiH tijekom sukoba s Hrvatskim vijećem obrane (HVO) uspostavila u Jablanici.

Bojadžić je 1993. godine bio na mjestu zamjenika zapovjednika posebne postrojbe "Zulfikar", koja je djelovala pri glavnom stožeru Armije BiH, a prema navodima optužnice on je u listopadu osobno zlostavljao dvojicu ranjenih pripadnika HVO te je sprječavao liječnika da jednom od njih pruži pomoć.

Također ga se tereti da je zarobljenim Hrvatima zapovijedio da se međusobno udaraju kao i da je zarobljenicima zabranio da se sklone od topničkih napada.

Bojadžić je osobno pucao u jednog zarobljenika nanijevši mu teške tjelesne ozljede.

Novu optužnicu protiv Bojadžića još treba potvrditi Sud BiH.

U dosadašnjem tijeku suđenja za zločine u Trusini svjedokinja Rasema Handanović, i sama pripadnica postrojbe "Zulfikar", izjavila je kako je Bojadžić osobno zapovijedio da se ubiju hrvatski civili i pripadnici HVO zarobljeni nakon napada Armije BiH na to selo.

Bojadžić je uhićen u listopadu 2009. godine kada je obnašao dužnost djelatnog časnika OS BiH u činu brigadira.

Trenutno se nalazi u pritvoru, a protiv njega se vodi sudski postupak po optužnici za ratne zločine u Trusini kod Konjica gdje su u travnju 1993. likvidirana 22 hrvatska civila i vojnika. Državno odvjetništvo BiH je protiv njega podiglo optužnicu i zbog kaznenog djela ratnog zločina, počinjenog u ljeto 1993. godine u logoru u Jablanici zbog zlostavljanja zarobljenih hrvatskih civila i vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙