FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jača suradnja trgovačkih sudova Hrvatske i Ruske Federacije

ZAGREB, 13. lipnja 2012. (Hina) - Visoki trgovački sud Republike Hrvatske i Vrhovni trgovački sud Ruske Federacije imaju mnogo dodirnih točaka i sličnih problema, poput pretrpanosti sudova predmetima te su stoga i zbog razvoja biznisa u Rusiji, Hrvatskoj i Europi izuzetno važni međusobni kontakti, suradnja i posebno razmjena iskustava u metodama rješavanja sporova.

Izjavili su to danas predsjednik Visokog trgovačkog suda RH Mario Vukelić i predsjednik Vrhovnog tgovačkog suda Ruske Federacije Anton Ivanov uoči današnjih razgovora u Zagrebu, gdje je Ivanov sa suradnicima stigao na poziv Vukelića.

U Hrvatskoj ostaje do 16. lipnja, a osim Zagreba posjetit će Rijeku te Brijune.

Kazavši da je susret s predstavnicima ruskog suda iniciran preko jednog projekta Svjetske banke, Vukelić je istaknuo i da su s njima u zadnje dvije godine uspostavili jaču i dobru suradnju te da imaju dosta dodirnih točaka, ali i problema u trgovačkom sudstvu.

To je potvrdio i Ivanov kazavši da su utvrdili kako u Hrvatskoj ima i veći broj neriješenih predmeta nego u Rusiji, te da je rješavanje velike količine predmeta uz relativno mali broj sudaca izuzetno teško.

Stoga smatra da je razmjena iskustava o metodama usmjerenih na smanjenje količine predmeta i poslova jako važna i upravo u tome vidi dodirne točke s hrvatskim sudom.

Za Vrhovni trgovački sud Ruske Federacije kazao je da je nadležan za rješavanje komercijalno-gospodarskih pitanja te da je takvih sudova u Europi relativno malo pa su kontakti s trgovačkim sudovima tim važniji, posebno zbog što kvalitetnijeg rješavanja sporova.

Smisao trgovačkog suda je u maksimalno efikasnom rješavanju sporova u području poduzetništva, naglasio je Ivanov dodavši i da u Rusiji na sudu imaju i nekoliko predmeta hrvatskih poduzetnika, kao što vjeruje da i u Hrvatskoj imaju predmete s ruskim poduzetnicima.

Prije posjeta Visokom trgovačkom sudu RH Ivanov je sa suradnicima posjetio i Vrhovni sud RH, očekuje se da će ih primititi i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a sutra će u Hrvatskoj gospodarskoj komori održati predavanje o trgovačkom sudstvu u Rusiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙