FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 13. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do 15,30 sati.

SARAJEVO - Policija u Bosni i Hercegovini spriječila je ilegalni ulazak u Hrvatsku 38 osoba za koje se pretpostavlja da su tamo stigle iz Srbije, potvrdila je u srijedu Služba za poslove sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH. Kako se navodi u priopćenju objavljenom u Sarajevu, ilegalni migranti koji su preko Hrvatske kanili dospjeti do Europske unije pronađeni su u šumi nedaleko od Banja Luke gdje ih je otkrila lokalna policija. Nitko od pronađenih emigranata nije posjedovao osobne dokumente, a tijekom informativnog razgovora utvrđeno je kako je među njima bilo 18 državljana Afganistana, 17 Somalaca, dva državljanina Alžira te jedan Palestinac. Nepoznate osobe članove ove skupine dovezle su kamionom u okolicu Banje Luke gdje ih je vozač ostavio kazavši im kako su stigli u Hrvatsku. Istragom je utvrđeno kako su državljani Afganistana do dolaska u BiH boravili u srbijanskom azilantskom centru u Banji Koviljači, dok je ostatak skupine bio smješten u azilantski centar Bogovađa kod Valjeva. Svi su potvrdili da su registrirani u postupku azila u Srbiji. Policija trenutačno provjerava njihov status i ukoliko se utvrdi da su doista tražili azil u Srbiji tamo će biti i vraćeni temeljem sporazuma između dvije zemlje o readmisiji.

LJUBLJANA - Nakon upozorenja iz nevladinih udruga i diplomatskih krugova da je upletena u trgovinu ljudima, Slovenija će vjerojatno ukinuti izdavanje radnih dozvola za barske plesačice iz inozemstva jer je to često krinka kojom se služe organizatori prostitucije, pišu u srijedu slovenski mediji. Šok u javnosti izazvala je ovih dana izjava za POP-TV šefa konzularnog odjela u ministarstvu vanjskih poslova Andreja Štera da su "poduzetnici koje zapravo možemo nazvati svodnicima" za brže izdavanje radnih dozvola za djevojke iz Dominikanske Republike znali intervenirati čak i na najviša mjesta, te da se u jednom slučaju kao "lobist" jednog od njih pojavio i nekadašnji zastupnik u parlamentu, čije je ime Šter otvoreno naveo. Ljubljansko "Delo" navodi da se radi o "neugodnoj temi" koja je poznata već niz godina. Trenutačno je najaktualnije pitanje trgovine "bijelim robljem" iz Dominikanske Republike iako se pod krinkom angažiranja "barskih plesačica" u Sloveniju dovode i djevojke iz drugih država. "Delo" piše da je slovensko veleposlanstvo u Buenos Airesu često upozoravalo na problem djevojaka iz Dominikanske Republike koje u tom veleposlanstvu traže ulazne vize, s fiktivnim ugovorima koji im osiguravaju posao barskih plesačica u Sloveniji, nakon čega olako dobivaju radne i boravišne dozvole, unatoč indicijama da se radi o trgovini ljudima, odnosno organiziranju prostitucije.

DAMASK - Sirijske vlasti objavile su u srijedu da je u području Hafe došlo do smirivanja stanja nakon što su režimske snage područje "očistile od naoružanih terorističkih skupina". Vlasti su "vratile sigurnost i mir na područje Hafe nakon što su ga očistile od naoružanih terorističkih skupina koje su prijetile stanovnicima", navela je agencija Sana, pozivajući se na službeni izvor. Dodala je da su režimske snage protjerale terorističke bande u susjedna sela, gdje su ih ubile ili uhitile. Vladine snage su u srijedu ponovno bombardirale grad Homs. U utorak je najmanje 80 ljudi ubijeno u nasilju diljem Sirije, 57 civila i 23 vojnika. Šef operacija mirovnih snaga UN-a Herve Ladsous je u utorak rekao da u zemlji vlada stanje građanskog rata. Njegove je riječi u srijedu zanijekala Sirija koja je kazala da se bori protiv terorista, izrazivši "iznenađenje" zbog izjave koju je dan ranije dao šef mirovne misije.

TUNIS - Dvadesetdvogodišnji muškarac podlegao je ozljedama nakon ranjavanja u glavu tijekom sukoba u utorak između salafista i snaga reda u tuniskom gradu Susi, doznaje se u srijedu iz bolničkih izvora. To je prva žrtva nasilja u Tunisu koje je izbilo u ponedjeljak i utorak. Deset ranjenih, među kojima četvorica agenata snaga sigurnosti, primljeni su u utorak u bolnicu u Susi, precizirao je direktor ustanove. Žrtva je pogođena metkom u glavu dok je policija rastjerivala skupinu od pedesetak salafista koji su pokušali zapaliti policijsku postaju u gradu. Redarstveni sat je određen u glavnom gradu Tunisu i u Susi, Monastiru, Džendubi i Medeninu. U nekoliko gradova, među kojima i u glavnom gradu, u ponedjeljak i utorak su salafisti napali policijske postaje, sindikalna sjedišta i političke stranke i jedan sud. Nasilje je povezano s izložbom u La Marsi, sjevernom predgrađu glavnog grada koja je trajala od 2. do 10. lipnja, čija su djela procijenjena uvredljivima za islam.

KAIRO - Islamisti koji kontroliraju egipatski parlament i senat imaju većinu i u skupštini zaduženoj za izradu novog ustava, izabranoj u utorak, izvijestili su egipatski mediji. Po pisanju nekih medija, salafisti i Muslimanska braća imaju barem 60 posto članova u tome tijelu. Usto, dvoje kandidata koji su ispali u prvom krugu predsjedničkih izbora 23. i 24. svibnja, Amr Musa i Selim Al-Ava, izabrani su u tu skupštinu, pokazuje popis imena članova objavljen u srijedu. Amr Musa, bivši ministar vanjskih poslova u vrijeme Hosnija Mubaraka, poslije i predsjednik Arapske lige te Selim Al-Ava, islamistički filozof, na tom su popisu sa sto imena, među kojima je i oporbeni čelnik Ajman Nur.

Zbog nepostojanja temeljnog zakona - ustav iz Mubarakova vremena je poništen - ovlasti idućeg predsjednika s četverogodišnjim mandatom nisu jasne. Pedeset sedam zastupnika, članova liberalnih stranaka i ljevice, ali i neovisni, napustili su u utorak sastanak u znak prosvjeda protiv nakane islamista da kontroliraju tu skupštinu. Skupština za koju se natjecalo 1.300 kandidata, izabrana je nekoliko dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora na kojima će se 16. i 17. lipnja sučeliti zadnji Mubarakov premijer Ahmad Šafik i kandidat Muslimanske braće Mohamed Morsi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙