FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o programima pomoći distrofičarima

ZAGREB, 13. lipnja 2012. (Hina) - Zajednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) održala je danas okrugli stol na kojem su predstavili rezultate druge godine provođenja trogodišnjih programa financiranih od Ministarstva socijalne politike i mladih za pomoć Savezu distrofičara Hrvatske (SDDH) i Društvu distrofičara Zagreb (DDZ).

Zajednica SOIH predstavila je program "Centar neovisnog življenja", SDDH program "Usluge podrške obiteljima djece s neuromuskularnim bolestima", a DDZ program "Razvoj alternativnih načina boravka osoba s mišićnom distrofijom".

Okrugli stol otvorila je Helena Majerić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, koji je jedan od partnera ova tri projekata, istaknuvši da je dugogodišnja podrška grada ovakvim projektima i okruglim stolovima rezultat činjenice da su ti programi od velike pomoći njihovim korisnicima i njihovim obiteljima te im poželjela uspjeha u budućnosti.

Rezultate druge godine provođenja triju programa predstavila je koordinatorica projekata SOIH-a, Marica Mirić, istaknuvši da su sva tri programa polučila izuzetne rezultate.

Govoreći o programu "Centra neovisnog življenja" istaknula je rad SOS telefona za pomoć ženama s invaliditetom žrtvama nasilja i pravno savjetovalište za osobe s invaliditetom koje u njemu dobivaju odgovore na pitanja o zaposlenju i socijalnim pitanjima.

"Kroz zajednicu SOIH rješili smo i pitanje prilagodbe stanovanja za nekoliko obitelji i o tome izdali ediciju, a uz to provodili i europsku kampanju osoba s invaliditetom za europsku karticu primjenjivu od sljedeće godine koja bi vrijedila za parkiranje i sve druge povlastice koje bi osobe s invaliditetom putujući po Europi mogle ostvarivati", rekla je Mirić dodavši da su u svojoj zajednici dali podršku europskom zakonu o pristupačnosti koji će se uskoro donijeti.

Ističući rezultate programa SDDH-a, "Usluge podrške obiteljima djece s neuromuskularnim bolestima", Mirić je napomenula da su u dvije godine njegova provođenja okupili obitelji koje imaju troje, dvoje ili jedno dijete s mišićnom distrofijom pruživši im potporu kroz okrugle stolove, savjetovanje i individualna savjetovanja psihologa, pedagoga i sociologa time ih potaknuvši na rješavanje stambenih pitanja i pitanja mobilnosti s kojima se svakodnevno susreću.

O programu "Razvoj alternativnih načina boravka osoba s mišićnom distrofijom" DDZ-a, Mirić je naglasila pripremu za uvođenje poludnevnog boravka za starije osobe kojim bi im se omogućilo provođenje vremena u čitaonici te provođenje potrebne rehabilitacije.

Također, rekla je Mirić, provodimo i kreativne radionice za djecu s mišićnom distrofijom koja ovdje provode slobodno vrijeme izrađujući različite predmete od gline koji se mogu usporediti s djelima velikih majstora.

Partneri na sva tri programa su Grad Zagreb, Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava, Centar za odgoj i obrazovanje Goljak i Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙