FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 11. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

PARIZ

Nakon prvog kruga izbora u nedjelju u Francuskoj čini se da socijalistički predsjednik Francois Hollande učvršćuje svoju vlast zahvaljujući lijevoj većini u parlamentu, te da će moći upravljati bez oslanjanja na lijeve tvrdolinijaše koji se protive europskoj integraciji. Prve projekcije agencija na temelju djelomično prebrojanih glasova sugeriraju da bi u idućem krugu glasovanja za tjedan dana Hollandeov socijalistički blok mogao osvojiti 283 do 329 zastupničkih mjesta u nacionalnom parlamentu od 577 zastupnika i tako nadzor u donjem domu parlamenta premjestiti na lijevo prvi puta u deset godina. Sa saveznicima Zelenim, ljevica bi mogla imati 297 do 347 glasova, predvidio je institut CSA, što je dosta više od konzervativaca koji osvajaju 210 do 263 mjesta i više od apsolutne većine od 289 potrebne kako bi Hollande u radu imao slobodne ruke.

BRUXELLES

Zajam španjolskim bankama o kojem su se dogovorile zemlje eurozone bit će ključan za smirivanje tržišnih potresa u Europi i zaustavljanje širenja posljedica dužničke krize, rekao je u nedjelju Olli Rehn, povjerenik Europske komisije za gospodarske i financijske poslove. U razgovoru za agenciju Reuters Rehn je rekao da, iako se španjolski bankarski sektor po sporazumu treba reformirati, neće biti novih uvjeta za šire gospodarstvo koje je već suočeno s mjerama štednje. "Uvjeren sam da će to poslati snažan signal tržištima da je područje eura spremno podržati Španjolsku u njenim naprima da restrukturira i dokapitalizira svoj bankarski sektor", rekao je. Točan iznos nije određen jer je Španjolska rekla da joj je potrebno vremena za neovisnu procjenu potreba njenog bankarskog sektora a koja treba biti iznesena za manje od dva tjedna.

BAGDAD

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli su izvori iz policije i bolnice. Napad se dogodio na trgu Kuraišu u sjeverozapadnoj četvrti Bagdada Kadimiji gdje su se hodočasnici okupljali pred vjersku svetkovinu kojom se obilježava godišnjica smrti šijitskog imama Muse al-Kadima. Izvori iz policije su rekli da bi se broj mrtvih mogao povećati. Izvor iz ministarstva unutarnjih poslova rekao je da su snage sigurnosti stavljene u stanje visoke pripravnosti, a oko četvrti uspostavljen je strogi sigurnosni pojas kako bi se spriječili napadi na hodočasnike koji idu prema svetištu imama Kadima.

YANGON

Sektaško nasilje na zapadu Mianmara ugrozit će tranziciju te zemlje prema demokraciji ako se raširi, rekao je u nedjelju predsjednik Thein Sein a državna je televizija objavila uvođenje izvanrednog stanja na području pogođenom nasiljem. Thein Sein je izjavu dao nakon tri dana nasilja u državi Rakhine između budista i muslimanskih Rohingja, ljudi južnoazijskog porijekla koje za državljane ne priznaju ni Mianmar niti susjedni Bangladeš. Državna televizija je objavila da je predsjednik objavio uvođenje izvanrednog stanja i vojne uprave u državu Rakhine kako bi se što prije vratio mir i red. "Ako na prvo mjesto stavimo rasna i vjerska pitanja, ako tu stavimo neprekidnu mržnju, želju za osvetom i anarhična djela, i nastavimo se osvećivati i terorizirati i ubijati jedni druge, postoji opasnost da se nevolje umnože i rašire van Rakhinea", rekao je Thein Sein u obraćanju putem televizije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙