FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 10. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

PARIZ

Socijalistička stranka francuskog predsjednika Francoisa Hollandea nalazi se na putu prema osvajanju apsolutne većine u parlamentu zajedno sa svojim saveznicima Zelenima, pokazale su prve projekcije rezultata prvog kruga parlamentarnih izbora održanih u nedjelju. Institut CSA objavio je da je socijalistički blok na putu da osvoji između 283 i 329 mjesta u donjem domu parlamenta, dok bi Zeleni trebali osvojiti između 12 i 18 mjesta. Ti rezultati sugeriraju da bi Hollande nakon drugog kruga izbora sljedeće nedjelje mogao imati podršku više od 289 zastupnika, što predstavlja apsolutnu većinu u 577-članom parlamentu. CSA je objavio da bi konzervativci mogli osvojiti između 210 i 263 mjesta, dok bi krajnje desni Nacionalni front mogao osvojiti do tri mjesta. Institut Ipsos donio je slične projekcije temeljene na djelomičnom prebrojavanju glasova.

NANTES

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault ocijenio je u nedjelju da je pomoć koju je Europska unija ponudila Španjolskoj "dobra odluka", ali da će biti potrebna "daljnja pomoć radi poticanja rasta". "Odluka da se Španjolskoj pomogne je dobra, ali će biti potrebna daljnja pomoć kako bi se potaknuo rast i podupro projekt koji će povratiti povjerenje europskih naroda", kazao je premijer. "U toj će zadaći biti važan francuski glas. Što više Francuzi budu pružili potporu Narodnoj skupštini svojim jasnim glasovanjem, to će se francuski glas bolje čuti", poručio je na biralištu u Nantesu, gradu gdje je gradonačelnik i kandidat za zastupnika u prvom krugu parlamentarnih izbora što se održavaju u nedjelju 10. lipnja.

ATENA

Čelnici dvije tradicionalne vodeće grčke stranke upozorili su u nedjelju na mogućnost nastanka političke pat pozicije nakon parlamentranih izbora idućeg tjedna i pozvali vladu nacionalnog jedinstva da spriječi zbrku koja je nastala nakon izbora održanih u svibnju. Izbori 17. lipnja mogli bi odlučiti budućnost Grčke u eurozoni a birači su podijeljeni oko 130 milijardi eura vrijedne međunarodne pomoći koja na životu održava grčko gospodarstvo, koje je petu godinu u recesiji, po cijenu oštrih i vrlo nepopularnih mjera štednje. "Čini se da idemo prema pat poziciji", izjavio je Evangelos Venizelos, čelnik socijalističke stranke PASOK na konferenciji za tisak, i rekao da je pisao drugim glavnim strankama pozivajući na široku vladu nacionalnog jedinstva.

ISTANBUL

Potres magnitude 5,8 pogodio je u nedjelju jugozapad Turske a zbog njega je ozlijeđeno najmanje šestero ljudi koji su u panici skakali sa svojih balkona i prozora, izvijestili su turski mediji. Potres je središte imao pred obalom sredozemne pokrajine Mugle, popularnog turističkog odredišta. Nekoliko je zgrada oštećeno, rekao je za televizijsku postaju NTV zamjenik guvernera pokrajine Necmi Kurt. U bolnice je primljeno šestero ili sedmero osoba, izvijestio je NTV pozivajući se na lokalne dužnosnike zdravstvenih službi, no nitko nije poginuo. Stanovnici grada Fethiye su NTV-u rekli da je potres trajao oko 30 sekundi. Potres se osjetio u nekoliko turskih pokrajina kao i u 330 kilometara udaljenom gradu Izmiru te na sjeveru Cipra. Dužnosnici su agenciji Reuters rekli da se potres osjetio i na grčkom otoku Rodosu.

MAIDUGURI

Militanti su u nedjelju u Nigeriji napali dvije crkve, ubivši iz vatrenog oružja više vjernika pred jednom dok su pred drugom u napadu automobilom bombom ranili 41 osobu, rekli su svjedoci i dužnosnici. U napadu autombilom bombom u gradu Josu nije bilo poginulih ali su skupine mladih iz osvete napali prolaznike i ubili dvojicu, rekla je policija. Za napade nitko još nije preuzeo odgvornost, no napadi na crkve postali su obilježje islamističke skupine Boko Haram koja kaže da se bori za ponovnu uspostavu starog muslimanskog kalifata na sjeveru Nigerije.

TRIPOLI

Prvi libijski izbori u više od pola stoljeća održat će se 18 dana kasnije no što je prvotno planirano zbog logističkih teškoća, priopćilo je izborno povjerenstvo u nedjelju. Izbori za skupštinu koja će izmijeniti autokratski sustav vlasti koji je uspostavio svrgnuti čelnik Moamer Gadafi sada bi se trebali održati 7. srpnja umjesto 19. lipnja. "Nikada nismo planirali odgoditi izbore, mnogo smo radili kako bi se izbori održali na vrijeme", rekao je na konferenciji za tisak Nuri al-Abar, čelnik izbornog povjerenstva. "Ne želim nikoga kriviti za odgodu, samo želim osigurati da izbori budu transparentni".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙