FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 10. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PARIZ - Otvorena su birališta u Francuskoj za 46 milijuna birača koji su u nedjelju pozvani da glasuju u prvom krugu parlamentarnih izbora. Ukupno 6.603 kandidata natječe se za 577 zastupničkih mjesta a drugi krug će se održati 17. lipnja. Predizborne ankete su uglavnom slažu u vezi s potporom birača pojedinim strankama: socijalisti i lijevi blok dobivaju 31,5 - 32 posto, zeleni 5 - 5,5 posto, radikalna ljevica 7,5 - 8 posto, desnica između 33,5 i 35 posto i radikalna desnica od 15 do 16 posto. Premda sve ankete daju bolje izglede ljevici, list Liberation piše da će biti zanimljivo doznati hoće li nova skupština biti "ružičasta" ili "zeleno-ružičasto-crvena", to jest treba li socijalistička stranka računati na svoje saveznike (zelene, lijevi blok, a možda i radikalnu ljevicu) kako bi dobila apsolutnu većinu.

JERUZALEM - Izraelski predsjednik Shimon Peres pozvao je u nedjelju međunarodnu zajednicu da pojača napore kako bi se zaustavilo prolijevanje krvi u Siriji i izrazio je svoju potporu pobunjenicima, u razgovoru za izraelski javni radio. "Napori međunarodne zajednice nisu dovoljni. Ne možemo ostati ravnodušni na te malene lijesove u kojima su dječja trupla", rekao je Peres za radio, uoči puta u Washington. "Pokolji su svakim danom sve gori (u Siriji). To je sramota. Osjećam najdublje poštovanje prema pobunjenicima koji se izlažu metcima i nadam se da će pobijediti", dodao je Peres. Izrael je formalno u ratu sa Sirijom, s kojom dijeli granicu na sjeveru, ali je 1994. potpisao mirovni ugovor s Jordanom. U Siriji je u ožujku 2011. izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada u kojoj je, po podatcima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH), poginulo više od 13.400 ljudi.

ISTANBUL - Oporbeno Sirijsko nacionalno vijeće (SNV) izabralo je na sastanku u Istanbulu svog novog čelnika Kurda Abdelbaseta Sidu, priopćeno je u nedjelju rano ujutro nakon sastanka. SNV je glavna oporbena koalicija, predvodnica borbe protiv režima predsjednika Bašara al-Asada. Sida (56) već dugo živi u izbjeglištvu u Švedskoj a članovi glavnog tajništva SNV-a izabrali su ga kao nasljednika Burhanu Ghaluinu koji je bio na čelu vijeća od njegova osnivanja u kolovozu 2011. godine. Izvori iz glavnog tajništva kažu kako se nadaju da će ovaj potez pomoći da se pobuni protiv vlasti u Siriji pridruži više Kurda, kojih u zemlji ima milijun od ukupno 21 milijun stanovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙