FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 10. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

KABUL - NATO više neće izvoditi zračne napade na naseljena područja, izjavio je u nedjelju afganistanski predsjednik Hamid Karzai nakon što je nedavno 18 civila, većinom žena i djece, ubijeno u zračnom napadu koji je izazvao bijes prema stranim postrojbama u Afganistanu. Zapovjednik snaga NATO-a u Afganistanu, američki general John Allen, ispričao se zbog tog incidenta u provinciji Logar u srijedu tijekom zajedničke akcije s afganistanskim snagama i obećao istragu o okolnostima tog zračnog napada. Karzai se s Allenom i američkim veleposlanikom Ryanom Crockerom sastao u subotu i rekao da se takvim napadima krši strateško partnerstvo između dviju zemalja, stoji u priopćenju Karzaijeva ureda.

TOKIO - Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji španjolskih banaka, ocijenivši ga "prvim važnim korakom" prema stabilizaciji europskog i svjetskog gospodarstva. Azumi je ujedno pozvao europske čelnike da i dalje budu prilagodljivi u otklanjanju financijskih problema svoje regije, koji štete zdravlju svjetskog gospodarstva i koji su jen, utočišnu valutu, doveli do rekordne visine prema dolaru i euru, što otežava japanski izvoz. Španjolska je u subotu navečer, nakon telefonske konferencije 17 ministara financija eurozone, izvijestila da će od Europske unije zatražiti financijsku pomoć za dokapitalizaciju svojih banaka. Eurozona je odmah izrazila spremnost da izdvoji 100 milijarda eura.

BEJRUT - Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada bliži se svom kraju i gubi kontrolu u više gradova, rekao je u nedjelju novi predsjednik Sirijskog nacionalnog vijeća (SNV) Abdelbaset Sida. "Ulazimo u osjetljivu fazu. Režim ide svom kraju. Sve veći broj pokolja i razaranja pokazuje da se režim koprca", rekao je Sida odmah nakon svog izbora na vodeću dužnost u SNV-u. "Po informacijama koje smo dobili, režim je izgubio kontrolu u Damasku i drugim gradovima", dodao je, bez drugih potankosti. Borbe između vladinih snaga i pobunjenika u prijestolnici nedavno su se zaoštrile, ali su režimske snage i dalje najbolje učvršćene u Damasku.

JERUZALEM - Organizacija Human Rights Watch (HRW) za zaštitu ljudskih prava pozvala je u nedjelju Izrael da izmijeni zakon koji omogućuje da se ilegalni useljenici drže u pritvoru do tri godine bez suđenja. Taj zakon "kažnjava one koji u traženju azila ilegalno ulaze u Izrael, čime se krše temeljna ljudska prava", ističe u priopćenju organizacija sa sjedištem u New Yorku. Zakon koji omogućuje "uhićenje ilegalnih imigranata i njihovo pritvaranje na neograničeno vrijeme bez suđenja i prava na odvjetničku pomoć" mora se "odmah izmijeniti", ističe HRW. Po zakonu donesenom početkom godine, ilegalni useljenici u Izrael mogu sada biti zadržani u pritvoru do tri godine, bez suđenja, ako su ih uhitile izraelske vlasti, izvijestila je 3. lipnja glasnogovornica izraelskog ministarstva unutarnjih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙