FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačko parlamentarno izaslanstvo u Saboru

ZAGREB, 6. lipnja 2012. (Hina) - Članovi Odbora za promet, graditeljstvo i urbanizam parlamenta Savezne Republike Njemačke, koji borave u posjetu Hrvatskoj, u srijedu su održali niz sastanaka u Hrvatskome saboru, priopćeno je iz Sabora.

Nada Turina-Đurić, predsjednica Odbora za pomorstvo, promet i veze Hrvatskoga sabora, primila je članove Odbora za promet, graditeljstvo i urbanizam parlamenta Savezne Republike Njemačke s kojima je razgovarala o prometnoj infrastrukturi.

Turina-Đurić je istaknula da je Hrvatska zadnjih desetak godina uložila znatna sredstva u prometnu infrastrukturu, a osnovni zadatak bio je povezati sjever i jug, te istok i zapad Hrvatske.

"Sljedeći veliki korak je uređivanje željeznica po europskim standardima. Sadašnja željeznička infrastruktura je tehnološki zastarjela, ne prati europske trendove te Hrvatska mora pronaći najbolji način kako poboljšati stanje, putem javno-privatnog partnerstva, modelom koncesija, pronalaženjem strateškog partnera ili na neki drugi način", kazala je i dodala da Hrvatska računa i na participaciju iz europskih fondova.

Volkmar Vogel, voditelj izaslanstva Odbora za promet, graditeljstvo i urbanizam njemačkog parlamenta rekao je da je intencija ove posjete bila upoznavanje hrvatskih kolega prije pristupa Hrvatske u članstvo u EU, kako bi se definirale teme od zajedničkog interesa te identificirale problemske točke. Kao teme od interesa za budući susret definirane su one koje se tiču željezničkog prometa i infrastrukture te luka. Posebice je istaknuta važnost luke Rijeka i njenog jačeg povezivanja putem željeznice s njemačkim tržištem. Na kraju razgovora konstatirano je da dvije zemlje žele unaprijediti gospodarske odnose, čemu će međuparlamentarna suradnja nesumnjivo dati svoj doprinos.

Izaslanstvo odbora njemačkog parlamenta primio je i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Daniel Mondekar i predsjednik saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Mihael Zmajlović koji je svoje kolege izvjestio o politici graditeljstva i modelima podizanja energetske učinkovitosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙