FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U "Zelenoj čistki" sudjelovalo više od 41 tisuće ljudi

OPATIJA/RIJEKA, 5. lipnja 2012. (Hina) - U nacionalnoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada „ Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“, koja je u Hrvatskoj održana 21. travnja, sudjelovalo je 41.558 ljudi, koji su očistili 3746 tona otpada iz okoliša i 729 odlagališta, izvijestili su danas iz opatijske Uduge „Žmergo“.

Najveća ekeološa akcija čišćenja divljih odlagališta održana je u sklopu kampanje „Zelena čištka – jedan dan za čisti okoliš“, koja je provedena kao dio svjetskoga pokreta „Let`s do it!“ i akcije World cleanup 2012. Hrvatska se ove godine prvi put uključila u tu ekološku akciju.

Po podatcima koje je dostavila voditeljica kampanje Helena Traub iz Udruge „Žmergo“, akcija je provedena u 161 gradu i općini, u svim županijama.

Osim građana svih dobi, sudjelovali su i pripadnici Oružanih snaga RH, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskih šuma, zatim planinari, ronioci, kajakaši, ribiči, lovci. U akciji su sudjelovali i predsjednik Republike Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović sa suradnicima.

Iz udruge „Žmergo“ naveli su još da je pokret Let's do it! ujedinio ljude željne promjena te da se od ožujka do rujna ove godine u 94 države organiziraju jednodnevne akcije u kojima će sudjelovati milijuni ljudi. Do sada je u 30 zemalja okoliš čistilo više od milijun ljudi, naveli su.

Pozvali su građane da nastave s otkrivanjem i čišćenjem ilegalnih odlagališta, jer su, kako ističu, promjene moguće, a osnova svega zajedništvo i odgovornost, briga za sebe, društvo i okruženje u kojem živimo.

Udruga „Žmergo“ danas je u riječkom klubu „Palach“ otvorila izložbu „Zelena priča o jednom danu“, na kojoj su izložene fotografije nastale tijekom akcije čišćenja. Izložba je postavljena u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se obilježava danas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙