FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kampanja "Moj zeleni Zagreb" uz Svjetski dan zaštite okoliša

ZAGREB, 4. lipnja 2012. (Hina) - U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, večeras je u parku Zrinjevcu Grad Zagreb obilježio početak kampanje "Moj zeleni Zagreb", koju provodi radi povećanja svijesti građana o problematici zaštite okoliša, posebice otpada.

U paviljonu Zrinjevca okupljenim građanima obratili su se ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić.

Ministrica Holy podsjetila je kako se Svjetski dan zaštite okoliša obilježava u povodu 5. lipnja 1972. kada je u Stockholmu održana Konferencija kojom je utemeljen UN-ov Program zaštite okoliša tzv. UNEP, a koji će možda uskoro prerasti u organizaciju zaštite okoliša UN-a i na taj način će se zaštita okoliša dići na znatno višu razinu i u međunarodnom kontekstu.

"Hrvatska podržava to; to je naše stajalište s kojim odlazimo na Konferenciju o održivom razvoju koja će se održati od 20. do 22. lipnja u Rio de Janeiru", najavila je Holy.

Istaknula je kako se Zagreb opredijelio da "bude zeleni, ne samo bijeli". "Ali, da bi Zagreb bio zelen i da bi Hrvatska bila zelena nije dovoljno da nešto radi politika, nego je bitno da u tome sudjeluju svi građani i građanke Republike Hrvatske", poručila je ministrica.

Rekla je kako je bitno selektivno odvajanje otpada, ne samo zbog toga da naše deponije i prirodu opterećujemo s manjim količinama otpada, nego i zato što je to dobro za razvoj određenih gospodarskih djelatnosti jer je otpad korisna sirovina.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako stara indijanska poslovica kaže da ono što imamo nismo naslijedili od roditelja nego smo posudili od djece. Kazao je kako je Zagreb drugi po mobilnosti u Europi, a četvrti po čistoći, ali da mi možemo bolje, te je pozvao sugrađane da se u sklopu akcije "Moj zeleni Zagreb" i dalje ekološki osvješćuju. Pozvao je Zagrepčane da i nadalje provode ne samo europske nego i zagrebačke eko standarde, s geslom "Više cvijeća, a manje smeća".

Predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić pozvao je građane da odvojeno skupljaju i staklo i novine i plastiku, jer se na taj način proizvodi manje smeća, a i mogu se zaposliti ljudi.

Zagreb je u mnogim pjesmama opjevan kao bijeli Zagreb grad; dijelom zato jer je čist, boja mu je plava, a mi znamo ovdje kad stojimo na Zrinjevcu, na Bundeku, u Maksimiru, na obroncima Zagrebačke gore, na rijeci Savi, da je u biti zelen. Ideja je da takav ostane, rekao je Bernardić.

U glazbenom dijelu programa nastupio je školski zbor Osnovne škole "Ksaver Šandor Gjalski".

Ove godine Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja obilježava se pod sloganom "Zeleno gospodarstvo: Jeste li uključeni?"

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙