FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro iznad najnižih razina prema dolaru i jenu

LONDON, 4. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima valuta držao stabilno jer su se smanjili troškovi zaduživanja u perifernim članicama eurozone, no veće dobitke priječile su zabrinutosti zbog španjolskog posrnulog bankovnog sektora koje su išle na ruku američkoj i japanskoj valuti.

Euro je u takvim okolnostima ostao uglavnom nepromijenjen i njime se trgovalo po 1,2440 dolara. Drži se tako iznad najniže razine od srpnja 2010. godine od 1,2288 dolara, na koju se spustio u petak.

Prema jenu je jedinstvena europska valuta bila na manjem dobitku, od 0,2 posto, ojačavši na oko 97,20 jena. Time je odskočila s 95,59 jena, najniže razine u 11 i pol godina na koju se spustila u petak.

Na istom je postotnom dobitku prema japanskoj valuti bio i dolar, te se njime trgovalo po 78,15 jena.

Obujam trgovanja valutama bio je skroman jer je londonsko tržište bilo zatvoreno zbog praznika.

Prošlotjedni slabi podaci s američkog tržišta rada navode na zaključak da su previranja u eurozoni, koja su u svibnju srušila vrijednost eura za oko šest posto prema dolaru, uzela danak u najvećem svjetskom gospodarstvu, potpirivši strahovanja od usporavanja globalnog rasta.

Sigurna utočišta za kapital poput dolara i jena obično dobivaju u vremenima financijskih pritisaka i gospodarske neizvjesnosti. Jen je pritom nadjačao dolar zbog očekivanja novog kruga kvantitativnog ublažavanja monetarne politike u SAD-u, što je pak potaknulo spekulacije o mogućoj skoroj intervenciji japanskih vlasti.

U fokusu tržišta bit će i redovno zasjedanje Europske središnje banke (ECB), zakazano za srijedu, radi eventualnih signala o sniženju ključnih kamatnih stopa u eurozoni, iako su šanse za takav potez prilično male.

Analitičar Commerzbanka Ulrich Leuchtmann napominje da će dužnosnici morati brzo reagirati jer se kriza bliži presudnoj fazi. "U konačnici će političari i/ili ECB reagirati, što će donekle ublažiti pritisak na euro", smatra on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙