FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP započeo smjenu vlasti u županijama, čeka se stajalište HDZ BiH

SARAJEVO, 4. lipnja 2012.(Hina) - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) zatražila je u ponedjeljak od svih svojih ogranaka u županijama unutar Federacije BiH u kojima je ta stranka na vlasti da žurno organiziraju sjednice županijskih skupština kako bi se s dužnosti smijenili svi koje je postavila Stranka demokratske akcije (SDA).

Smjena vlasti u županijama s bošnjačkom većinom trebala bi biti okončana ovog tjedna čime bi ujedno počela konkretna provedba dogovora o koaliciji kojega su 1. lipnja postigli predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić.

Do najave nove koalicije i istiskivanja Stranke demokratske akcije (SDA) iz još uvijek postojeće šestočlane vladajuće koalicije došlo je nakon što je ta stranka odbila poduprijeti državni proračun za kojega je procijenila da je nedostatan za funkcioniranje državnih tijela. Potom je čelnik SDP-a Lagumdžija zatražio od predsjednika Vijeća ministara (državne vlade) Vjekoslava Bevande razrješenje ministara iz redova SDA, dok je od županijskih organizacija SDP-a zatraženo da traže smjene ministara iz reda SDA na nižim razinama vlasti.

SDP, uz potporu SBB-a ali i HDZ BiH te nekih manjih stranaka, može osigurati većinu potrebnu za izbacivanje SDA iz vlasti u Sarajevskoj, Zeničko-dobojskoj, Unsko-sanskoj i Tuzlanskoj županiji, no ne i u Bosansko-podrinjskoj.

Lokalni mediji u BiH u ponedjeljak ističu kako SDP i SBB još nisu našli način za rekonstrukciju vlade Federacije BiH s obzirom na komplicirani mehanizam kojega u takvim slučajevima nameću zakoni i entitetski ustav. Takva rekonstrukcija mogla bi se provesti samo pod uvjetom da u vladu uđu i HDZ BiH te HDZ 1990., no suglasnost za to bi morali dati predsjednik Federacije BiH Živko Budimir koji je iz Hrvatske stranke prava (HSP) te dopredsjednik Mirsad Kebo, član SDA, pa se to doima neprovodivim.

Iz HDZ-a BiH ranije je najavljeno kako bi se tijela te stranke u srijedu trebala očitovati o aktualnoj krizi vlasti i odlučiti o mogućem koaliranju s SDP-om i SBB-om na razini Federacije BiH.

Nova koalicija na državnoj razini, u kojoj bi SBB zamijenio SDA, čini se pak sasvim izvjesnom, jer se tome ne protive ni hrvatske niti stranke sa srpskim predznakom.

Zlatko Lagumdžija prošlog je tjedna na tragu dogovora s Radončićem poslao zahtjev predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi za razrješenje ministara obrane i sigurnosti te doministra financija jer su na tim dužnostima članovi SDA.

Bevanda trenutačno o tome provodi konzultacije s predstavnicima drugih političkih stranaka pa se očekuje da bi nakon toga Zastupničkom domu mogao proslijediti zahtjev za smjenom ministara.

Nakon razgovora s Bevandom u ponedjeljak u Banjoj Luci predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je potvrdio kako će podržati najavljenu rekonstrukciju Vijeća ministara kako su je dogovorili Lagumdžija i Radončić. "Mi predlažemo naše kandidate i oni ne mogu biti osporeni, drugi predlažu svoje kandidate i mi ih ne osporavamo", izjavio je Dodik.

Fahrudin Radončić potvrdio je kako je osobno zainteresiran postati novim ministrom sigurnosti, dok bi SDP postavio ministra obrane.

Dio medija u BiH otvoreno dvoji da nova koalicija može biti učinkovitija od dosadašnje. Za "Oslobođenje" tako nema dvojbi kako Radončić i Lagumdžija teško mogu biti iskreni saveznici i prijatelji kada se zna što su jedan o drugome govorili u prošlosti. U kolumni objavljenoj u ponedjeljak glavna urednica "Oslobođenja" Vildana Selimbegović podsjetila je na intervju kojega je s Lagumdžijom uradila prije godinu dana i u kojemu je on iznio niz negativnih ocjena na račun Radončića i njegove medijske kuće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙