FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

ZAGREB, 31. svibnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

ZAGREB - Biti pospan i sjesti za volan opasno je gotovo koliko i voziti pijan, po rezultatima francuske studije koja je utvrdila da je gotovo dvostruko veća vjerojatnost da će pospani ili pijani vozači izazvati prometnu nesreću nego trijezni i odmorni. Istraživači pod vodstvom Nicholasa Moorea iz sveučiličnog bolničkog centra u Bordeauxu analizirali su informacije o 679 vozača primljenih u tu bolnicu zbog ozbiljnih prometnih nesreća u razdoblju od 2007. do 2009. godine. "Pospanost je nosila gotovo isti rizik kao i uživanje alkohola", napisali su Moore i njegove kolege u časopisu Archives of Internal Medicine. Istraživači su koristili informacije iz upitnika za vozače i policijska izvješća kako bi utvrdili što je doprinijelo nesrećama. Vozači su naveli koje su lijekove uzimali, jesu li pili i koliko su pospani bili prije sudara, a bolnička dokumentacija pružila je informacije o razini alkohola u njihovoj krvi. Većina ozlijeđenih vozača bila je mlađa od 55 godina, muškog spola. Više od pola ozlijeđenih su bili motociklisti, oko trećine vozači automobila, a deset posto biciklisti. Policija je ustanovila da je među ispitanima 355 vozača bilo samo krivo za svoje nesreće, a Moore i kolege su utvrdili da je povećani rizik od izazivanje nesreće povezan s dobi od 18 do 29 godina, vožnjom automobila, uživanjem alkohola i pospanošću.

DUBLIN - Vođa irske rock grupe U2 Bono Vox uručit će najveću nagradu Amnesty Internationala burmanskoj oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi sredinom lipnja kada će posjetiti Dublin, objavili su organizatori u srijedu. Suu Kyi će doputovati u Dublin 18. lipnja, dan pošto će u Oslu preuzeti svoju Nobelovu nagradu za mir kojom je nagrađena 1991. godine. Prije tri godine burmanska oporbena čelnica proglašena je Veleposlanicom savjesti Amnesty Internationala, što je najviša nagrada te svjetske organizacije za ljudska prava. Nijednu od nagrada nije dosad mogla primiti osobno jer se 15 godina od posljednje 24 nalazila u kućnom pritvoru, a kada je i bila na slobodi nije smjela napuštati Mianmar. Bono i ostali članovi grupe U2 posvetili su Suu Kyi seriju svojih koncerata 2009. godine, uključujući i dva u Zagrebu 9. i 10. kolovoza, tražeći njezino oslobađanje iz kućnog pritvora. Bono će 18. lipnja prvi put upoznati Suu Kyi. "Tako je rijetko da milost skrši vojnu moć i kad se to dogodi moramo se radovati najglasnije što možemo", rekao je Bono. "Milost i hrabrost Suu Kyi vodili su nas dublje u demokraciju. Svi osjećamo da je poznajemo, ali bit će veliko zadovoljstvo upoznati je osobno", dodao je.

LONDON - Pogreb pjevača skupine "Bee Gees" Robina Gibba bit će održan idućeg tjedna u Velikoj Britaniji, a na njemu će biti samo obitelj i bliski prijatelji dok je javni oproštaj planiran za drugi dio godine. U izjavi objavljenoj u srijedu na internetskim stranicama pjevača, koji je umro u Londonu 20. svibnja nakon duge borbe s rakom jetre i crijeva, kaže se da će privatni pogreb biti održan 8. lipnja i da će mu nazočiti samo najbliža obitelj i prijatelji. Obitelj je zatražila da se umjesto vijenaca uplaćuju donacije za dvije dobrotvorne organizacije za djecu, Rebbeca House i Wish Upon a Dream, na otoku Manu na kojem su Gibb i njegova braća rođeni. Robin Gibb je treći brat u obitelji koji je umro. Maurice, također član Bee Geesa, umro je 2003., a najmlađi brat Andy Gibb, koji nije bio član grupe, umro je 1988. u dobi od samo 30 godina. Nakon smrti Robina Gibba, najstariji brat Barry Gibb ostaje jedini živući iz skupine koja stoji iza hitova kao što su "Jive Talkin", Stayin' Alive" i "Massachusetts".

TOULOUSE - Francuski sud je presudio da je tjednik "Ici Paris" odgovoran za povredu privatnosti pjevačice Celine Dion koja je bila podnijela tužbu zbog uznemirujućeg napisa o svojoj trudnoći u 2010. Tjednik mora platiti Celine Dion 8.000 eura odštete i 2.000 eura sudskih troškova, odlučio je sud u Toulouseu, na jugozapadu Francuske. Odvjetnik kanadske pjevačice Jacques Levy zatražio je 100.000 eura odštete za Dion i isto toliko za njezina muža. Sud nije prihvatio zahtjev za isplatu odštete potonjem. U napisu objavljenom u rujnu 2010. isticala se kasna trudnoća pjevačice. Tjednik je pisao: "Celin Dion hitno prevezena u bolnicu ... liječnici čine sve da spriječe najgore ... djeca su u opasnosti". Celine Dion je opovrgnula te informacije. Rodila je Floridi 23. listopada 2010. carskim rezom blizance Eddyja i Nelsona, koji su rođeni prijevremeno, ali zdravi. "Ici Paris" mora usto objaviti presudu na naslovnici, rekao je Levy za agenciju France Presse. Sud je ocijenio da je napis "prekoračio granicu privatnosti", premda je Celine Dion "jako prisutna u medijima".

BANGKOK - Tajlandska vlada bijesna je zbog komentara pjevačice Lady Gage na Tweeteru o kupovini lažnog Rolexa na tržnici u Bangkoku i požalila se SAD-u. "Upravo sam sletjela u Bangkok! Spremna sam za 50.000 tajlandskih čudovišta. Želim se izgubiti na tržnici i kupiti lažan Rolex", napisala je Gaga 23. svibnja, dva dana prije rasprodanog koncerta u Bangkoku. "Lady Gaga je predstavnica SAD-a, a SAD vrši pritisak na manje zemlje da promoviraju zaštitu intelektualnog vlasništva", izjavio je za Reuters jedan dužnosnik tajlandskog ministarstva trgovine, koje smatra da takav komentar potkopava napore za iskorjenjivanje piratstva. "Ona bi trebala reći svojim obožavateljima da ne bi smjeli koristiti krivotvorine", kazao je. Ovo je samo još jedan u nizu skandala koji prati Gaginu azijsku turneju. Na Filipinima su je dočekali prosvjedi, u Južnoj Koreji na koncert nisu smjeli maloljetnici, a u Indoneziji joj je bilo zabranjeno nastupiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙