FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

ZAGREB, 17. svibnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

NEW YORK - Slavni američki književnik Stephen King, najpoznatiji po svojim iznimno popularnim horor romanima, održat će predavanje 7. prosinca na sveučilištu u Massachusettsu. King, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, na predavanju će govoriti o svom književnom opusu. "King, čije su riječi na stranicama i na ekranima izazivale ushit i jezu među milijunima štovatelja, rijetko nam pruža priliku da od njega samoga čujemo te riječi", kaže se u priopćenju sveučilišta. "Sada će, samo te jedne večeri, King izaći na pozornicu i fanovima čitati svoje odlomke i pružiti im prigodu da mu postavljaju pitanja i čuju odgovore o njegovu radu", dodaje se. King je dobitnik mnogih svjetskih nagrada, prodao je 350 milijuna primjeraka knjiga u svijetu, a neka od njegovih djela pretvorena su u filmske hitove, poput "Isijavanja", "Carrie", "Christine", "Misery", "Iskupljenja u Shawshenku" i "Zelene milje".

BRUXELLES - Više od 400 osoba izmjenjivalo se u srijedu na jednoj pozornici u Bruxellesu tijekom maratonskog čitanja Homerove Odiseje kako bi izrazili podršku Grcima, žrtvama krize. Manifestaciju "12 sati za Grčku" pokrenuli su europski građani Bruxellesa. Brojni Grci taj grad drže odgovornim za politiku štednje nametnutu njihovoj zemlji. Tom akcijom oni žele uputiti konkretan znak podrške i solidarnosti narodu Grčke u vrijeme krize, objasnio je Jimmy Jamar, pokretač događaja koji je naglasio da događaj nema političku dimenziju. Svrha je korištenje kulture u borbi protiv slike koja se razvija o Grcima, predstavljenima poput lopova, ljenčina i profitera. Čitanje Odiseje je podijeljeno na 400 dijelova u kojem sudjeluju i odrasli i djeca, na francuskom, nizozemskom, engleskom i grčkom, počelo je tijekom jutra, a završilo navečer.

LOS ANGELES - Oscarom nagrađeni scenarist Aaron Sorkin napisat će scenarij za film o Steveu Jobsu koji će realizirati kompanija Sony Pictures, javili su američki mediji. Film će biti temeljen na autoriziranoj Jobsovoj biografiji autora Waltera Isaacsona. Sorkin, autor popularne serije Zapadno krilo i dobitnik Oscara za "Društevnu mrežu" 2011. godine, odabran je za scenarista. "Nema holivudskog autora koji bi bolje od Sorkina opisao tako izvanredan život kakav je imao Jobs", kazala je predsjednica Sonyja Amy Pascal. Film će režirati Joshua Micheal Stern, a s glavnom ulogom se povezuje Ashton Kutcher, iako to još nije službeno potvrđeno. Jobs, osnivač i pokretačka snaga američkog tehnološkog diva Applea, umro je u listopadu u 56. godini.

WASHINGTON - Komičarka i televizijska voditeljica Ellen DeGeneres dobitnica je Nagrade Marka Twaina za američki humor za 2012. godinu, objavio je u utorak Kennedyjev centar za primjenjenu umjetnost. DeGeneres (54) će jednu od najvećih američkih nagrada za humor primiti 22. listopada na svečanosti u koncertnoj dvorani Kennedyjeva centra u Washingtonu. Nakon karijere 'kao stand-up' komičarka, De Generes je svjetsku slavu stekla 'sitcomom' "Ellen" nagrađen Emmyjem i potom svojim 'talk showom' koji je također dobio istu nagradu. Nagrada Marka Twaina za američki humor ustanovljena je 1998. godine, dodjeljuje ju Kennedyjev centar, a među dosadašnjim dobitnicima su Richard Pryor, Whoopi Goldberg, Steve Martin, Bill Cosby i Billy Crystal.

LONDON - Devetnaest međunarodnih urednika modnog magazina Voguea dogovorili su se da će ubuduće raditi samo sa 'zdravijim' modelima, javlja BBC. Smjernice o tome pojavit će se u izdanju toga časopisa za lipanj. "Moramo razgovarati s dizajnerima, modelima i prenijeti ispravnu poruku u škole. Možemo napraviti promjenu, ali to se neće dogoditi preko noći", kazala je urednica britanskog izdanja Voguea Alexandra Shulman. Modna industrija dosta je kritizirana zadnjih godina zbog korištenja modela koji promoviraju nerealan tjelesni izgled i pomažu razvoja poremećaja u prehrani među ženama. Urednici Voguea tražit će ubuduće da im se dostavi godina rođenja modela i neće raditi s onima mlađim od 16 godina ili onima koje izgledaju kao da imaju poremećaj u prehrani. Procjenjuje se da jedan posto žena u dobi od 15 do 30 godina ima anoreksiju, a poremećaji u prehrani deset su puta češći među ženama nego muškarcima.

SAN FRANCISCO - Casablanca, kultni film iz 1942. redatelja Michaela Curtiza bit će besplatno dostupan za gledanje na Facebooku, u povodu izlaska prigodnog i raskošnog video paketa Warner Home Videa povodom 70. obljetnice nastanka slavnog filma. "Filmski zaljubljenici pozvani su da pripreme kokice u mikrovalnoj pećnici i okupe se pred ekranom računala kako bi uživali u besplatnoj projekciji te priče o vječnoj ljubavi", priopćio je Warner. Film s Ingrid Bergman i Humphreyjem Bogartom, radnje smještene u doba II. svjetskog rata u Maroku, osvojio je tri Oscara, među kojima onaj za najbolji film. Bit će dostupan korisnicima Facebooka u SAD-u u noći sa srijede na četvrtak. Obljetnički video paket WHV-a nudi za 65 dolara više od 14 sati programa, među kojima dokumentarce o "Casablanci", Michaelu Curtizu i studiju Warner Brothersa.

ŽENEVA - Jedan od najstarijih i najslavnijih dijamanata na svijetu, Beau Sancy, prodan je na dražbi u Ženevi za 9,7 milijuna dolara (57,5 milijuna kuna), javlja BBC. Taj 35-karatni dragi kamen nosila je Maria de Medici na krunidbi za francusku kraljicu 1610. godine. Od tada je bio u posjedu mnogih europskih kraljevskih obitelji, koje su ga koristile kako bi pokazale svoje bogastvo i plaćale svoje dugove. Prodaja Beaua Sancyja, kruškolikog dijamanta, izazvala je žestoko natjecanje ponuđača. Na kraju je kamen prodan anonimnom kupcu. "Jako je rijetko da se dijamant tolike važnosti nađe na tržištu", kazao je David Bennett iz Sotheby'sa. "Dosad nije bio izvan kraljevskih ruku, besprijekorna je podrijetla i nalazi se u povijesnim knjigama o slavnim draguljima", dodao je. Nakon što ga je nosila Maria de Medici, dijamant je bio u vlasništvu 'kraljice Škota' Mary Stuart koja ga je založila kako bi financirala borbu svog brata, budućeg kralja Charlesa II., za englesko prijestolje nakon Engleskog građanskog rata. Kasnije je bio u središtu krune prvog pruskog kralja Fredericka i sada su ga na prodaju dali potomci pruske kraljevske kuće Hohenzollerna. Međutim, pošto je kupac anoniman, nitko sa sigurnošću ne može znati je li Beau Sancy prvi put u vlasništvu pučanina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙