FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ininom donacijom kupljena dva uređaja za neonatologiju KBC-a Zagreb

ZAGREB, 30. svibnja 2012. (Hina) - U sklopu humanitarne akcije "Palčić gore!", Kliničkom bolničkom centru Zagreb uručena je danas Inina donacija, vrijedna 354.300 kuna, kojom su kupljena dva uređaja za Zavod za neonatologiju i intenzivno liječenje Klinike za pedijatriju KBC i Medicinskog fakulteta Zagreb.

Riječ je o TecoTherm Neo, uređaju koji je dizajniran u svrhu pothlađivanja novorođenčadi, te o ICU Brain Monitor Nicolet One, uređaju za praćenje funkcija mozga, izvijestio je Klub roditelja nedonoščadi "Palčići".

Time će se pomoći novorođenčadi koja su zbog manjka kisika pretrpjela oštećenje mozga, a što je do sada obično imala loš ishod - visoku smrtnost u ranoj dobi ili preživljavanje uz trajni i teški hendikep, poput cerebralne paralize, sljepoće, gluhoće i epilepsije.

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb do sada na raspolaganju nisu imali nikakav oblik liječenja kojim bi prevenirali ove posljedice.

Terapijsko pothlađivanje pomoću TecoTherm Neo uređaja relativno je novi oblik liječenja koji dobar dio oboljele novorođenčadi može spasiti od lošeg ishoda. S druge pak strane, ICU Brain Monitor omogućava neprekinuto snimanje električnih aktivnosti mozga koje prati sumnjivo ponašanje novorođenčeta. Također, ovaj uređaj otkriva tzv. nijeme konvulzije (epileptične napadaje) čija je učestalost viša kod novorođenčeta nego u starije djece i odraslih.

Predstojnik Klinike za pedijatriju Ivan Malčić istaknuo je kako je ova donacija korak naprijed prema vrhunskom zbrinjavanju najteže oboljele novorođenčadi.

Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" podsjeća da akcija "Palčić gore!" traje do 17. studenoga 2012. – Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙