FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina o nasljeđu totalitarnih sustava

ZAGREB, 30. svibnja 2012. (Hina) - O totalitarizmu i njegovu nasljeđu večeras su u Matici hrvatskoj govorili povjesničar s Hrvatskoga instituta za povijest Ivo Lučić i profesor Filozofskoga fakulteta u Sarajevu Ugo Vlaisavljević.

Lučić je ocijenio kako se gledajući prema hrvatskim medijima totalitarizam uglavnom veže uz fašizam dok političari u totalitarizam svrstavaju fašizam, ustaštvo i ekstremni hrvatski nacionalizam.

„Proces deustašizacije proveden je još 1945. kad su uglavnom pobijeni svi istaknuti pripadnici ustaškoga pokreta“, rekao je dodavši kako su njegovi pristaše sljedećih pola stoljeća prikazivani kao zločinci, koljači i neljudi. „Nedavno je i predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem izjavio kako su svi oni koji su tako ubijeni bili krivi“, ustvrdio je te ocijenio kako i sad opstoji totalitarni mentalni sklop.

Istaknuo je kako se svaka usporedba fašističkoga i komunističkog totalitarizma i danas u ljevičarskim krugovima doživljava kao uvreda te dodao kako se na fašizam gleda isključivo političkim, a ne znanstvenim, filozofskim i politološkim očima.

Podsjetio je na savezničke odnose fašista i komunista sve do Njemačkoga napada na SSSR te dodao kako su nakon toga antifašisti postali Berija, Ranković i Ceausescu. Američki list The New York Times je još 1986. pisao kako su od svih komunističkih zemalja najstroži jugoslavenski zatvori“, rekao je dodavši kako i danas "pozdrav 'Smrt fašizmu' znači političku potrebu uništavanja protivnika kao i 1945".

Lučić smatra kako su poslijejugoslavenski etatizmi samo zadnji stadij socijalizma, u kojem u kojima tzv. antifašisti traže legitimitet za isključivanje većine iz donošenja odluka u Hrvatskoj, ali i drugim državama bivše Jugoslavije.

Napomenuo je kako je 1989. pao antifašistički zid u Berlinu te dodao kako neće biti slobodne države i građana sve dok ni u Hrvatskoj ne padne taj zid.

Vlaisavljević smatra kako se totalitaristički duh titoizma očituje u oduzimanju ljudskosti političkim protivnicima, što se najbolje očitovalo u organizaciji logora Goli otok, u kojem su ljudi tretirani kao životinje. „Goli otok je zapravo bio zoološki vrt“, rekao je dodavši kako se druga dimenzija totalitarnosti očitovala u pobažanstvenjenju Titove ličnosti.

Kao primjer Titova odlaska u „transcendentno“ naveo je njegovo stanovanje, a posebice boravak na Brijunima, gdje je također bio zoološki vrt. Samo su za razliku od zoološkoga vrta na Golom otoku životinje na Brijunima slobodno šetale, izjavio je Vlaisavljević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙