FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dječja bolnica Srebrnjak dobila zaseban Odjel za klinička ispitivanja

ZAGREB, 30. svibnja 2012. (Hina) - U zagrebačkoj Dječjoj bolnici Srebrnjak danas je otvoren zaseban Odjel za klinička ispitivanja za kronične bolesti u djece, prvi takav u Hrvatskoj, a namijenjen je kliničkim ispitivanjima astme, alergijskih, imunoloških i respiratornih bolesti u djece.

Projekt izgradnje tog odjela, na tristotinjak četvornih metara, započeo je 2009. godine, a građevinske radove financirao je grad Zagreb u iznosu od pet miljuna kuna. Donacijom Privredne banke Zagreb (PBZ) u iznosu od 2,5 miljuna kuna Odjel je potpuno opremljen svom potrebnom opremom.

Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, Boro Nogalo istaknuo je da se će se na ovom odjelu liječnici i znanstvenici usredotočiti na klinička ispitivanja vezana uz kronične bolesti djece, kao što su astma, alergijske, imunološke i respiratorne bolesti te naglasio da je odjel prilagođen europskim standardima u prostoru, opremi i kadrovima.

"U bolničkoj poliklinici godišnje se pregleda oko 50 tisuća djece, od kojih 70 posto dolazi izvan Zagreba, a naša je bolnica prva u Hrvatskoj dobila UNICEF-ov status 'Bolnica prijatelj djece' te smo prva bolnica koja je uvela znakovni jezik beba", rekao je Nogalo dodavši da je bolnica Srebrnjak Referentni centar za kliničku alergologiju djece te europski centar izvrsnosti za astmu.

Istaknuo je da su lijekovi koji su se do sada upotrebljavali u pedijatriji u pravilu klinički ispitivani na odraslim osobama i napomenuvši da se će otvaranje ovog odjela unaprijediti razvoj lijekova koji će se primjenjivati kod djece nakon prethodno provedenih ispitivanja učinkovitosti i neškodljivosti u djece.

"Nadam se da će ovaj odjel dati ključne odgovore na pitanja koji lijek i koja doza je najbolja i ujedno najmanje štetna za djecu", zaključio je Nogalo.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da otvorenje ovog odjela treba služiti kao primjer za budućnost istaknuvši da će od njega imati korist pacijenti, bolnica, društvo i liječnici.

"Otvaranjem ovog važnog odjela naša će djeca moći odmah dobiti najnoviji lijek kojeg dobiju djeca u Bostonu ili New Delhiju, a bolnica njime dobiva niz opreme koju će koristiti za daljnja ispitivanja i dijagnostiku", rekao je ministar dodavši da će odjelom uštedjeti država, odnosno društvo, a liječnici na odjelu moći će surađivati s inozemnim kolegama.

Predsjednik uprave PBZ-a, Božo Prka istaknuo je da ta banka potpomaže brojne humanitarne i zdravstvene projekte unapređenja i zdravstvene zaštite djece te dodao kako nakon ovog slijedi još jedan sličan projekt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙