FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen srebrnjak s likom R. Boškovića

ZAGREB, 25. svibnja 2012. (Hina) - U povodu 300. obljetnice rođenja hrvatskog znanstvenika, filozofa, diplomata, pjesnika i isusovca Ruđera Josipa Boškovića (1711.- 2011.) svečano je danas predstavljen srebrnjak s njegovim likom u Hrvatskoj narodnoj banci koja ga je izdala u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom, a na poticaj Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Autor lica srebrnjaka nominalne vrijednosti 200 kuna, puštenog u optjecaj 23. prosinca prošle godine s Boškovićevim likom je akademski kipar Stjepan Divković. Naličje je izradio akademski kipar, medaljer Damir Mataušić, a prikazuje baziliku sv. Petra u Rimu i njezinu kupolu sa vidljivim pukotinama, koje su sanirane zahvaljujući prijedlogu Boškovića i dvojice francuskih matematičara Francoisa Jacquiera i Thomasa Le Seura iz 1742. po nalogu pape Benedikta XIV.

Ravnatelj Hrvatskog novčarskog zavoda Boris Zaninović kazao je da se radi o zlatniku težine 33,63 grama, promjera 40 milimetara izdanog o 300. obljetnici Boškovićevog rođenja i njegova svekolikog doprinosa na raznim poljima društvenog života. Podsjetio je da ga je lani i papa Benedikt XVI za posjeta Hrvatskoj, nazvao slavnim Hrvatom i istinskim isusovcem. Zaninović je napomenuo kako se s predstavljanjem srebrnjaka malo kasni, jer se u međuvremenu (18. svibnja ove godine) navršila i 301. obljetnica Boškovićevog rođenja.

Zaninović je podsjetio da se Boškovićev lik nalazio na novčanicama hrvatskog dinara od 1991. do 1994. te izrazio nadu da će se uskoro naći i na kovanicama eura, jer je to zaslužio.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović istaknuo je da je Bošković djelujući na raznim područjima ostavio velik trag u Europi i svijetu i bio je jedan od najboljih hrvatskih veleposlanika. Njegov život obilježila je simbioza znanosti i vjere koja je fascinirala mnoge, pa i papu Benedikta XVI koji je to posebno istaknuo prigodom prošlogodišnjeg posjeta Hrvatskoj, podsjetio je Klisović kao i da je prošla godina proglašena Boškovićevom godinom.

Danas više ni jedna kunska kovanica nema Boškovićev lik, no trebalo bi razmišljati da se nađe na kovanicama eura kada Hrvatska uđe u punopravno članstvo Europske unije, kazao je Klisović.

Numizmatičar Ivan Mirnik održao je predavanje o hrvatskim medaljama s likom Ruđera Boškovića rekavši kako je između pet idejnih rješenja srebrnjaka bilo dosta teško odabrati konačno, jer su sva bila izuzetno dobra.

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i viceguverner HNB-a Tomislav Presečan. Skupu su, među ostalim, bili nazočni i članovi Organizacijskog odbora za obilježavanje "Godine Ruđera Boškovića" veleposlanicima država u kojima je Bošković živio i djelovao ili imao snažne veze.

U okrugloj dvorani HNB-a postavljena je i mala izložba Boškovićevih portreta na medaljama i novcu, a koja je za ovu prigodu u cijelosti prenesena iz zagrebačkog Arheološkog muzeja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙