FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD planira naoružati talijanske Reapere

WASHINGTON/ZAGREB, 29. svibnja 2012.(Hina) - Administracija američkog predsjednika Baracka Obame namjerava naoružati talijansku flotu bespilotnih letjelica Reaper, što je potez koji bi mogao otvoriti vrata za prodaju napredne, ubojite, tehnologije tih letjelica i drugim saveznicima, izvijestio je u utorak The Wall Street Journal, citirajući zastupnike u Kongresu i druge dužnosnike.

Prodaja bi Italiju učinila prvom stranom zemljom, osim Velike Britanije koja raspolaže s američkim bespilotnim letjelicama naoružanim raketama i laserski navođenim bombama. Američki dužnosnici su rekli da Italija, koja te bespilotne letjelice posjeduje od 2008., u početku namjerava naoružane bespilotne letjelice razmjestiti u Afganistanu.

Zastupnici koji dovode u pitanje planirani ugovor kažu da odluka o "naoružavanju" talijanskih Reapera može otežati SAD-u da uskrati slične sposobnosti i drugim saveznicima iz NATO-a, te kako unazađuje napore da se uvedu ograničenja u prodaji drugim zemljama koje proizvode sofisticirane bespilotne letjelice, kao što je Izrael.

Zagovornici kažu kako će prodaja omogućiti pouzdanim saveznicima da samostalno obavljaju vojne misije, te pomoći da se otvore tržišta za američke proizvođače bespilotnih letjelica.

Administracija je u travnju poslala kongresnim odborima povjerljivu "prethodnu obavijest" o svom planu za prodaju Italiji kompleta za naoružavanje do šest letjelica Reaper, koje su veća i snažnija verzija Predatora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙