FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naglasci iz završnog priopćenja G8 o gospodarstvu

CAMP DAVID, 19. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Čelnici Skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta - G8, obvezali su se u subotu na summitu u Camp Davidu u SAD-u, u glavnim točkama završnog priopćenja o gospodarstvu, da će "poticati rast" i zauzeli se za "snažnu i jedinstvenu" eurozonu u kojoj će biti i Grčka.

"Oporavak svjetskog gospodarstva ide u dobrom smjeru, ali i dalje postoje velike teškoće", ističu čelnici G8 (SAD, Velika Britanija, Kanada, Italija, Francuska, Njemačka, Japan i Rusija) koji u tom smislu predlažu niz mjera:

POTPORA RASTU I GOSPODARSTVU

"Bezuvjetno moramo poticati rast i zapošljavanje", ističe G8. "Odlučni smo donijeti sve nužne mjere kako bismo ojačali i osnažili naša gospodarstva" i "zadovoljni smo raspravom koja se vodi u Europi o načinima poticanja rasta".

No, čelnici najrazvijenijih zemalja svijeta priznaju ujedno - što govori o razlikama u njihovu pristupu - da mjere za suzbijanje krize "nisu iste za sve".

"Radi povećanja proizvodnje i potencijala rasta naših gospodarstava podupiremo strukturne reforme, kao i ulaganja u školstvo i u modernu infrastrukturu", ističe G8, dodajući da se takve inicijative mogu financirati pomoću "različitih mehanizama", uključujući i privatni sektor.

EUROZONA

"Suglasni smo da je za stabilnost i svjetski (gospodarski) oporavak važno imati snažnu i jedinstvenu eurozonu te smatramo kako je u našem interesu da Grčka ostane u eurozoni i da ispunjava svoje obveze", kažu čelnici, dok se raspravlja o izlasku Grčke iz eurozone.

BORBA S DEFICITOM

"Odlučujemo se za proračunsku odgovornost i u tom smislu podupiremo održive i razumne politike proračunske konsolidacije koje vode računa o gospodarskom stanju zemlje", poručuju zemlje G8.

BORBA S PROTEKCIONIZMOM

"Ističemo važnost otvorenog tržišta i trgovinskog sustava koji će biti pravedan, snažan i utemeljen na pravilima" i "poštovat ćemo obvezu suzdržavanja od protekcionističkih mjera", obećali su čelnici najbogatijih zemalja svijeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙