FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovina: intenzivno radimo na zaustavljanju negativnih trendova u poljoprivredi

SLAVONSKI BROD, 28. svibnja 2012. (Hina) - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas u Slavonskom Brodu kako Ministarstvo poljoprivrede i vlada intenzivno rade na zaustavljanju negativnih trendova u domaćoj poljoprivredi.

Komentirajući na upite novinara nezadovoljstvo dijela seljaka zbog tijeka isplate poticaja, Jakovina je kazao kako je, prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, oko 92 posto korisnika dobilo poticaje, a korisnici koji ih nisu dobili imaju dugove prema državi.

"Kada govorimo o onima koji nisu dobili poticaje to je oko 8.000 korisnika koji imaju puno veće obaveze prema državi po osnovu poreza i dugovanja nego li je iznos koji su trebali dobiti kroz poticaje", kazao je Jakovina.

Ističe da je tim poljoprivrednicima dana mogućnost da uđu u reprogram duga s Poreznom upravom.

"Oni nakon izmirenja obaveza ili sklapanja ugovornog odnosa s Poreznom upravom mogu doći u situaciju da prime svoje poticaje. Prošla su vremena kad smo se mogli neodgovorno ponašati i prema sredstvima proračuna. Ako imamo neka prava, imamo i obaveze prema državnom proračunu", rekao je Jakovina.

Ministar poljoprivrede naglasio je i kako su se, ako je u samom sustavu prijave i isplate poticaja bilo grešaka, one po njegovom nalogu odmah ispravljale.

Uoči žetve, Jakovina je kazao kako se nada da će uslijediti kvalitetni pregovori između proizvođača i otkupljivača, da će otkupljivači dobiti kvalitetan urod, a proizvođači dobru cijenu za svoje žitarice.

Na probleme s isplatom poticaja danas su upozorili čelnici Hrvatske poljoprivredne komore, a zbog nemara vlade i Ministarstva poljoprivrede za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, naročito proizvođače mlijeka, Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije je za 11. lipnja najavila prosvjed.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙