FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija u BiH traži pomoć povjerenstva za nestale

MOSTAR, 24. svibnja 2012. (Hina) - Libijski ministar za obitelji poginulih i nestalih osoba Naser Jibril Hamed zatražio je pomoć od Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP), sa sjedištem u BiH, u osnivanju Libijskog identifikacijskog centra kako bi se rasvijetlila sudbina tisuća nestalih i poginulih osoba, priopćili su u četvrtak iz ICMP-a.

“Libija se danas suočava s velikim problemom, a to je pronaći, identificirati i vratiti obiteljima posmrtne ostatke njihovih nestalih srodnika. Vjerujemo da je ICMP-ev prijedlog o uspostavi Libijskog identifikacijskog centra dobar i željeli bi ga realizirati", rekao je ministar Naser Jibril Hamed tijekom posjete BiH. Prema priopćenju iz ICMP-a libijski ministar je ocijenio da su vlasti BiH ponudile dobar primjer koji može biti model libijskim vlastima.

Tijekom posjeta libijski ministar se susreo s dužnosnicima ICMP-a te predstavnicima vlasti u BiH. Glavna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger ocijenila je da bi osnivanje identifikacijskog centra uvelike pomoglo vlastima Libije.

"Uspostavljanje Libijskog identifikacijskog centra će omogućiti prvi, važan korak Libiji da razvije održiv proces rada na pitanju nestalih osoba", ocijenila je Bomberger.

Po priopćenju iz ICMP-a ministar Naser Jibril Hamed je o iskustvima vlasti u BiH razgovarao s ministrom za ljudska prava BiH Damirom Ljubićem, ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem te članovima Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Prema podacima libijskih vlasti na tisuće ljudi je prijavljeno kao nestalo u Libiji tijekom posljednjeg sukoba u kojemu je svrgnut pukovnik Moamer Gadafi, kao i tijekom ratova 1970-ih i 1980-ih godina s Egiptom, Ugandom i Čadom. Također, 1.272 osobe su prijavljene kao nestale tijekom masakra u zatvoru Abu Salim 1996. godine u Tripoliju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙