FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD poziva bošnjake stranke na jedinstvo oko Srebrenice

SARAJEVO, 22. svibnja 2012.(Hina) - Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Phillip Reeker i američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon zatražili su u utorak od političkih stranaka u BiH koje okupljaju pretežito Bošnjake da zajednički pristupe rješavanju pitanja lokalnih izbora u Srebrenici i da istaknu jedinstvenog kandidata za načelnika te općine, objavilo je američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Kako se navodi u priopćenju, Reeker i veleposlanik Moon su se tijekom dana u Sarajevu sastali s dužnosnicima Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Stranke za BiH (SBiH).

"Reeker i Moon su izrazili potporu vlade SAD međustranačkom dijalogu o Srebrenici koji se odvija posljednjih nekoliko tjedana te su pozvali stranačke lidere da zajednički rade na pronalaženju jednog kandidata (za načelnika) kao i na poticanju glasača da sudjeluju na općinskim izborima", stoji u priopćenju te se dodaje kako je bilo riječi i o procesu registracije birača za glasovanje u Srebrenici.

Američki su diplomati u ime svoje vlade potvrdili posvećenost SAD žrtvama genocida u Srebrenici kao i procesu izvođenja pred lice pravde odgovornih za taj zločin s ciljem pomirenja i napretka u tom mjestu, navode iz veleposlanstva.

Lokalni izbori u BiH zakazani su za 7. listopada, a njihova provedba u Srebrenici postala je prvorazredno političko pitanje zbog činjenice da veliki broj predratnih bošnjačkih stanovnika te općine sada živi u drugim mjestima i stoga neće moći glasovati u samoj Srebrenici. Bošnjačke udruge i političke stranke strahuju kako će zbog toga na poziciju načelnika općine biti izabran kandidat neke od političkih stranaka sa srpskim predznakom, a drže kako bi to onda trajno onemogućilo svaki ozbiljniji povratak preostalih prognanika.

Na izborima 2008. godine za Srebrenicu je vrijedilo posebno pravilo po kojemu su tamo mogli glasovati svi prijeratni stanovnici te općine, bez obzira na trenutačno prebivalište. Ove godine takve iznimke u izbornim pravilima neće biti, a prognani Bošnjaci od političkih stranaka koje ih predstavljaju traže poduzimanje mjera kojima bi se spriječilo da srpske stranke po prvi puta nakon rata osvoje vlast u Srebrenici gdje je vojska bosanskih Srba 1995. godine počinila genocid nad više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙