FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Općinski izbori u BiH zakazani za 7. listopada

SARAJEVO, 7. svibnja 2012.(Hina) - Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) u ponedjeljak je donijelo odluku o raspisivanju općinskih izbora u toj zemlji i zakazalo njihovu provedbu za 7. listopada, potvrdio je novinarima u Sarajevu predsjednik SIP-a Branko Petrić.

"7. listopada održat će se izbori za načelnike i općinska vijeća u 78 općina na području Federacije BiH i u 61 općini u Republici Srpskoj", izjavio je Petrić.

Neće se međutim provesti izbori za gradsko vijeće Mostara, s obzirom da je ustavni sud BiH ukinuo odredbe izbornog zakona koje su regulirale način izbora vjećnika u tome gradu a nova pravila još nisu donešena.

"Taj problem je u rukama zakonodavca", kazao je Petrić, pojašnjavajući kako će se izbori za mostarsko gradsko vijeće organizirati naknadno, odnosno kada se prijeporne odredbe izbornog zakona usklade s pravorijekom ustavnog suda iz 2010. godine.

Ustavni je sud tada utvrdio kako odrebe izbornog zakona, kojima različiti broj birača u biračkim jedinicama na području Mostaru bira jednaki broj zastupnika, nije sukladan odredbama ustava BiH i članka 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima koji je sastavni dio ustava BiH.

Tako je, primjerice, jedno izborno područje sa šest tisuća birača i izborno područje s njih 24 tisuće biralo jednaki broj vjećnika u gradsko vijeće.

Osim toga, birači iz nekadašnje središnje gradske zone, koja nije imala status općine, nisu opće imali pravo birati vijećnike što je ustavni sud BiH također ocijenio diskriminirajućim.

Bošnjačke i hrvatske stranke zastupljene u gradskom vijeću Mostara od 2010. godine nisu se uspjele dogovoriti o novome načina izbora vjećnika u gradsko vijeće, optužujući jedni druge za nametanje rješenja koja bi vodila preglasavanju bošnjačkog odnosno hrvatskog naroda, a ustavni je sud u siječnju ove godine i formanlo ukinuo odredbe izbornog zakona koje je ranije ocijenio prijepornim.

Predsjednik SIP-a Petrić u ponedjeljak je samo ustvrdio kako ovo tijelo, koje je jedino ovlašteno za provebu izbora, "čeka intervenciju koja će otkloniti ove nedostatke".

Time je sugerirao kako je odgovornost za ovaj problem u rukama parlamenta BiH koji mora izmijeniti izborni zakon.

Uz Mostar, uoči objavljivanja odluke o lokalnim izborima prijepornom se pokazala i Srebrenica.

Bošnjačke stranke inzistirale su na tome da se svim Srebreničanima koji su živjeli u toj općini do 1991. godine omogući da u njoj glasuju i sada bez bzira na trenutačno prebivalište.

Takva iznimka učinjena je na izborima 2008. godine, no Petrić je kazao kako je to bio presedan koji se ovoga puta neće ponoviti.

Bošnjačke stranke strahuju kako će, zbog činjenice da veliki broj srebreničkih Bošnjaka zapravo živi u Federaciji BiH, na predstojećim izborima većinu u općinskom vijeću Srebrenice dobiti stranke sa srpskim predznakom pa je ovo pitanje dodatno zakompliciralo političko stanje u BiH.

Stranka demokratske akcije (SDA) najavila je kako je zbog toga spremna blokirati donošenje državnog proračuna.

Provedba općinskih izbora u listopadu trebala bi stajati nešto manje od devet milijuna eura, od čega će polovicu snositi država a ostalo općine.

Problem predstavlja činjenica da proračun BiH za 2012. godinu još nije usvojen, a Petrić drži kako će se planirana sredstva ipak namaknuti.

Prema središnjoj evidenciji birača, koju je u ponedjeljak potvrdio SIP, pravo glasa na ovogodišnjim općinskim izborima u BiH imat će nešto više od tri milijuna i 200 tisuća birača, što je za oko 200 tisuća više nego na izborima 2008. godine.

Biračima koji žive u inozemnstvu a žele glasovati, dan je rok do 14. srpnja da se prijave za glasovanje poštom ili u diplomatskim predstavništvima BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙