FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 19. svibnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

WASHINGTON - Slijepi kineski disident Chen Guangcheng otputovao je iz Kine odletivši u Sjedinjene Države, priopćio je u subotu američki State Department, čime bi se trebala okončati diplomatska kriza između dviju zemalja. "Možemo potvrditi da su Chen Guangcheng, njegova žena i dvoje djece otišli iz Kine i da su na putu u Sjedinjene Države kako bi on mogao studirati na jednom američkom sveučilištu", rekla je glasogovornica Victoria Nuland u priopćenju. "Veselimo se njegovu dolasku krajem dana. Također odajemo priznanje načinu na koji smo mogli riješiti taj slučaj i podržati želju g. Chena da studira u SAD-u i ostvari svoje ciljeve", rekla je ona. Borac za ljudska prava Chen Guangcheng (40) je izazvao krizu između Kine i Sjedinjenih Država jer je šest dana boravio u američkom veleposlanstvu u Pekingu pošto je krajem travnja pobjegao iz kućnog pritvora u kojem je proveo gotovo dvije godine u svome selu u Shandongu. Prije toga bio je četiri godine u zatvoru jer se borio protiv prisilnih pobačaja i prisilnih sterilizacija u Kini koja provodi politiku jednog djeteta.

WASHINGTON - Pentagon je objavio kako vjeruje da je Kina prošle godine potrošila 180 milijardi dolara na jačanje svoje vojske, što je puno više nego što je objavio Peking, te je optužio "kineske igrače" da su najveći industrijski špijuni na svijetu, javlja u subotu agencija Reuters. Kina je odbacila izvješće kao "neodgovorno", rekavši da SAD širi teoriju o "kineskoj vojnoj prijetnji". Pentagon je u petak u godišnjem izvješću Kongresu o kineskoj vojnoj moći posebno istaknuo kontinuirano ulaganje u naprednu raketnu tehnologiju i u kapacitete za cyber ratovanje te je upozorio da kineska špijunaža prijeti američkoj gospodarskoj sigurnosti. "Kineski igrači su najaktivniji i najuporniji industrijski špijuni", stoji u izvješću. "Kineski pokušaji da se domognu američkih tehnoloških i gospodarskin informacija će se nastaviti te predstavljati rastuću i stalnu prijetnju gospodarskoj sigurnosti SAD-a", dodaje se. Pomoćnik američkog ministra obrane David Helvey nije rekao kako iza cyber upada stoji kineska vlada, nego je umjesto toga ponovio da oni dolaze "iz Kine".

RIM - U eksploziji bombe u subotu ujutro ispred gimnazije u Brindisiju smrtno je stradala jedna gimnazijalka, a sedam je osoba ranjeno, objavila je ministrica unutarnjih poslova Annamaria Cancellieri, navodeći kako je riječ o zamršenom događaju koji se dogodio pod neuobičajenim okolnostima. "Pretpostavke su brojne i zasad ni o čemu ne možemo govoriti sa sigurnošću", rekla je Cancellieri za kanal SKY TG24 ocijenivši kako treba ostati na oprezu. Cancellieri je istaknula da je ženska gimnazija nosila ima suca Giovannija Falconea, žestokog borca protiv mafije, i njegove supruge Francesce Morvillo Falcone. Oboje su, zajedno s trojicom čuvara ubijeni 23. svibnja 1992. u atentatu sicilijanske mafije, kada je 500 kg dinamita eksplodiralo na autoputu između zračne luke Palerma i središta grada. Cancellieri je također rekla da o tijeku istrage iz minute u minutu izvješćuje premijera Maria Montija i predsjednika Giorgia Napolitana. Na novinarsko pitanje zna li je li riječ o novome valu mafijaških napada, poput onih prije 20 godina, Cancellieri je odgovorila: "O tome ne možemo govoriti sa sigurnošću, prerano je za takve pretpostavke ili bilo kakve zaključke, no napad se dogodio u neuobičajenim okolnostima. Treba oprezno baratati svim pretpostavkama i ostati na oprezu."

SINDELFINGEN, Njemačka - Najveći njemački industrijski sindikat IG Metall dobit će najveću povišicu plaća u posljednjih 20 godina nakon što je postigao dogovor s poslodavcima o 4,3 posto povišice na kraju maratonskih pregovora koji su završili u subotu nešto pred zoru. Dogovor o plaćama, koji je više nego dvostruk u odnosu na njemačku stopu inflacije od 2 posto, predviđa povećanje plaće od 4,3 posto za oko 3,6 milijuna metalskih radnika za 12 mjeseci počinjući od 1. svibnja i postavlja visoku ljestvicu za druge sindikate najvećeg europskog gospodarstva. To će biti najveći rast još otkako je IG Metall uspio osigurati 5,4 posto povećanja 1992., naveli su dužnosnici sindikata. Pregovori između golemog sindikata i dužnosnika koji su predstavljali vodeći industrijski sektor u Njemačkoj koji uključuje tvrtke poput Volkswagena, Daimlera i BMW-a pozorno je praćen u Europi koja se bori da prevlada dužničku krizu pojačanu neravnotežom koja se vezuje za nizak rast plaća u Njemačkoj u proteklom desetljeću. Visina dogovora je znak da je Njemačka spremna prihvatiti više plaće, čak iako to pojača inflaciju, kako bi pomogla slabe članice euro zone na južnoj periferiji Europe.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel podsjetila je u subotu da snaga njemačkog gospodarstva ovisi o tržištu Europske unije, iako je udio te regije u njemačkom izvozu na najnižoj razini u posljednjih 20 godina. "Treba iskoristiti pogodnosti izvoza. To znači da moramo zadržati naša tržišta u Europskoj uniji i zadržati stabilnu monetu i rast" u eurozoni i u EU, naglasila je u svom tjednom izvješću na internetu. "Solidna proračunska politika mora biti udružena s inicijativama rasta" u Europi, podsjetila je kao i tijekom razgovora ovog tjedna u Berlinu s novim francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. Hollande i Merkel imaju različita stajališta u pogledu podržavanja rasta. Udio njemačkog izvoza u Europsku uniju je pao na 59,2 posto prošle godine. Iako je to visok postotak, radi se o najnižoj razini u 20 godina i on je u stalnom padu posljednjih 5 godina, objavio je ovog tjedna Savezni ured za statistiku Destatis. Godine 2007., prije financijske krize i krize javnog duga u eurozoni, taj udio je iznosio 64,6 posto, ali se smanjio u korist zemalja u razvoju BRIC (Brazil, Rusija, Indija i Kina) čiji su uvozi njemačkih proizvoda izuzetno porasli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙