FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 18. svibnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB/WASHINGTON - SAD će u zamjenu za političke reforme ukinuti sankcije koje Amerikancima brane ulaganja u Mianmar, ali će ostaviti na snazi zakone kako bi osigurao da se ta zemlja ne vrati na staro, izjavila je u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton, javile su agencije. Clinton je stojeći pored mianmarskog ministra vanjskih poslova Wunna Maunga Lwina, s kojim je prethodno razgovarala, rekla novinarima da će Sjedinjene Države izdati dozvole koje će dopustiti američke investicije u Mianmar, ali da će zadržati "relevantne zakone kao politiku osiguranja" i nastaviti američki embargo na izvoz oružja. Clinton je prvenstveno pozvala na "oslobađanje preostalih političkih zatvorenika". Mianmar je u listopadu 2011. oslobodio 200 političkih zatvorenika i više od 300 u siječnju ove godine. Prema podacima Udruge za pomoć političkim zatvorenicima, sa sjedištem u Tajlanu, u Mianmaru se iz rešetaka još uvijek nalazi više od 900 političkih zatvorenika.

PRAG - Izrael i Češka potpisali su u četvrtak u Pragu niz vladinih ugovora koji trebaju ojačati političke i gospodarske veze židovske države i njezina bliskog saveznika, člana EU-a i NATO-a. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu istaknuo je u toj prigodi da njegova zemlja "nema u Europi boljeg prijatelja od Češke". "Češki narod zna kako je biti pristaša demokracije u neprijateljskom okružju", rekao je Netanyahu, na tiskovnoj konferenciji koju je održao zajedno s češkim kolegom Petrom Nečasom. "Odlučno odbacujemo svaki pokušaj oduzimanja legitimnosti i bojkota izraelske države", rekao je pak predsjednik češke vlade. "Nedvosmisleno podupiremo pravo Izraela da se brani od terorističkih napada ... (i) dijelimo njegovu zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa", dodao je. Izrael i većina zapadnih zemalja optužuju Iran da u tajnosti radi na vojnom nuklearnom programu. Teheran odbija te optužbe i tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo namijenjen proizvodnji električne energije.

BERLIN - Francuski, njemački, talijanski, britanski i čelnici Europske unije ocijenili su da su oporavak financija i rast tijesno povezani, na videokonferenciji u četvrtak, radi pripreme G8, rekao je glasnogovornik njemačke vlade. U razgovoru je postignuta "široka suglasnost o činjenici da proračunska konsolidacija i rast nisu u opreci, već su oboje nužni", istaknuo je Steffen Seibert u šturoj elektroničkoj poruci agenciji France Presseu. Seibert nije rekao ništa više o sadržaju tog razgovora. U videokonferenciji su sudjelovali njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron, francuski predsjednik Francois Hollande, talijanski premijer Mario Monti, predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Summit G8, skupine industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, održava se u petak i u četvrtak u Camp Davidu, u Sjedinjenim Državama, dok raste bojazan od izlaska Grčke iz eurozone.

UJEDINJENI NARODI - Europska unija će poštivati svoje obveze prema Grčkoj kako bi ta zemlja ostala u euro zoni, ali Atena također mora izvršavati svoje obveze prema Uniji, kazao je u četvrtak predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. "Što se Grčke tiče, htio bih vrlo jasno potvrditi da mi želimo da Grčka ostane u euro zono. I Europska unija će učiniti sve što može da to tako bude. Poštivat ćemo svoje obveze prema Grčkoj i očekujemo od grčke vlade, sadašnje i budiće, da zajedno ispunimo dogovorene uvjete za financijsku pomoć", rekao je Barroso. Kazao je da EU uvažava volju grčkog naroda i njihov izbor, ali da isto tako mora imati na umu volju 16 ostalih država euro zone koje su pristale na uvjete za davanje financijske pomoći Grčkoj. Dugogodišnja gospodarska kriza u Grčkoj pretvorila se u političku krizu nakon što su stranke koje se protive odredbama paketa pomoći vrijednog 130 milijardi eura na izborima 6. svibnja dobile veliku podršku glasača. Zemlja je trenutno bez vlade i sve su veći izgledi da bi mogla uzmaknuti pred obvezama vezanih uz paket pomoći. Novi izbori u Grčkoj zakazani su za 17. lipnja. Vođa ljevičarske SYRIZA-e Alexis Tsipras je pozvao na kraj "barbarske" politike štednje za koju tvrdi da vodi zemlju bankrot.

ATENA - Grčka konzervativna stranka Nova Demokracija (ND), koja podržava stroge mjere štednje u zamjenu za paket pomoći EU-a i MMF-a, preuzela je vodstvo od ljevičarske SYRIZA-e, pokazuju u četvrtak rezultati najnovije ankete, prve nakon sazivanja novih izbora za 17. lipnja. Kad bi se izbori sada održali, ND bi dobio 26,1 posto glasova birača, a SYRIZA 23,7 posto, doznaje se iz ankete koju je između 15. i 17. svibnja proveo MARC/Alpha. Prema tim rezultatima, ND bi osvojio 123 mjesta u parlamenta, a socijalistički PASOK, koji također podržava paket pomoći, 41 zastupničko mjesto. Prvo mjesto ujedno znači i bonus od 50 zastupničkih mjesta te bi ND i PASOK zajedno imali većinu u parlamentu koji broji 300 mjesta. Potpora ljevici je na izborima održanim 6. svibnja naglo skočila, ali nakon što je stranka odbila sudjelovati u vladi nacionalnog jedinstva ta je potpora počela padati. Prije nego su koalicijski pregovori propali, SYRIZA je uživala potporu 27,7 posto biračkog tijela.

WASHINGTON - Vođa al Qaede, Ayman al-Zawahiri, pozvao je Saudijce da idu za primjerom arapskog proljeća u Egiptu i Libiji i da se "pobune" protiv saudijskog režima, piše u četvrtak specijalizirana američka internetska stranica SITE. "Zašto se ne pobunite, vi sinovi moćnih i ponosnih plemena koja preziru smrt, kako biste prekinuli ponižavanje i tlačenje", poručuje vođa u videosnimci objavljenoj na internetu, po prijevodu američke internetske stranice za praćenje islamističkih mrežnih stranica. Videoporuka koja traje šest minuta i 19 sekunda snimljena je u veljači ili ožujku, ocjenjuje SITE a u četvrtak se pojavila na islamističkim mrežnim stranicama. Video počinje snimkama kralja Abdulaha od Saudijske Arabije u društvu pape Benedikta XVI. i američkih predsjednika Georgea W. Busha i Baracka Obame. Zawahiri u svom govoru podsjeća da su se "arapski narodi prije gotovo godinu dana pobunili protiv svojih čelnika". "Digli su se na zapadu, na jugu, na sjeveru, a vi, vi se niste ni pomaknuli. Braćo moja plemenita, zašto ste strpljivi s vladarima iz kuće Al-Sauda, jednog od najpokvarenijih režima", upitao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙