FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH uskoro započinje nove pregovore sa MMF-om

SARAJEVO, 4. svibnja 2012.(Hina) - Predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) započet će 16. svibnja pregovore čiji bi cilj bio sklapanje novog stand-by aranžmana, potvrdio je voditelj misije MMF-a u Sarajevu Costas Christou.

"Jedino što znamo jest da su vlasti u BiH iskazale interes za početak razgovora o mogućem novom programu", kazao je Christou kako ga u petak navodi "Dnevni avaz".

Pojasnio je kako na početku razgovora valja očekivati godišnji pregled gospodarskog stanja u BiH, što je sadržaj redovitih konzultacije koje MMF jednom godišnje provodi sa svakom svojom članicom.

Nakon što se konstatira stanje u zemlji mogući su pregovori o novom kreditnom aranžmanu, pojasnio je Christou.

Predsjednik vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda odmah po stupanju na tu dužnost početkom godine potvrdio je kako podupire nastavak suradnje s MMF-om, jer smatra da je to jedini način da BiH uredi svoje financije uz najpovoljnije uvjete kreditiranja dostupne na tržištu.

Ministar financija Federacije BiH Anto Krajina potvrdio je "Avazu" kako je taj entitet spreman surađivati na zaključivanju novog aranžmana sa MMF-om.

Ministar financija Republike Srpske Zoran Tegeltija u četvrtak je pak novinarima u Banjoj Luci kazao kako su pregovori sa MMF-om nužni jer taj entitet ima poteškoća s otplatom već postojećeg duga u iznosu nešto većem od 120 milijuna eura, koji dospjeva na naplatu u iduće dvije godine.

"Uputili smo zahtjev za pregovore i siguran sam da će do dogovora doći", kazao je Tegeltija.

Posljednji stand-by aranžman što ga je BiH sklopila s MMF-om 2009. godine bio je vrijedan milijardu i 200 milijuna eura, no njegova je provedba prekinuta jer su izostale očekivane strukturne reforme i proračunske uštede.

Do prekida provedbe aranžmana BiH je "povukla" iznos od oko 400 milijuna eura koji su raspoređeni na državu i njene entitete.

Stand-by aranžman bio je sklopljen uz klauzulu koja je predviđala povoljnu kamatnu stopu od 1,34 posto.

Predsjednik vijeća ministara BiH Bevanda ranije je upozorio kako će u eventualnom novom aranžmanu biti teško očekivati tako povoljne uvjete kreditiranja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙