FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva godišnjica pokreta "Ogorčenih"

ZAGREB, 14. svibnja 2012. (Hina) - Uoči prve godišnjice prosvjeda "Ogorčenih", rođenog 15. svibnja u Španjolskoj, u Frankfurtu prosvjeduju protiv zabrane okupljanja koju su izrekle gradske vlasti, a njihovi kolege u Madridu odbacuju ocjene da je pokret izgubio snagu, iako su svjesni da su sada potrebne konkretne akcije i bolja organizacija.

U obranu "temeljnog prava na slobodu izražavanja" u 17 sati u ponedjeljak poslije podne sudionici prosvjeda Occupy Frankfurt suprostavili su se odluci frankfurtskog gradskog vijeća o zabrani okupljanja od 16. do 19. svibnja, navodno zbog prijetnje izbijanja nasilja.

Prosvjedno naselje ispred sjedišta Europske središnje banke (ECB) u Frankfurtu, simbola bankarske moći, održalo se tijekom cijele zime iako je u njemu logorovalo dvadesetak najžilavijih "Ogorčenih" i bekućnici.

"U Europi mi smo jedini kamp koji je toliko drugo izdržao", navodi Thomas, glasnogovornik skupine Occupy Frankfurt, jer slična naselja u Londonu, Madridu ili New Yorku odavno su uklonjena.

Nadia Sergan, bivša čelnica studentskog pokreta Frankfurt University, optužila je gradske vlasti za "fantaziranje" zbog njihove "smiješne procjene", a na internetskoj stranici organizatori su napisali da je zabrana očito kršenje ustavom zajamčenog prava na prosvjede. Dosad je 3.400 korisnika na http://notroika.linksnavigator.de/petition/protest-gegen-das-verbot-von-blockupy-frankfurt potpisalo peticiju za ukidanje zabrane.

Sudionici pokreta Occupy Frankfurt okupljanjima dižu svoj glas protiv političke krize koja teško pogađa živote milijuna ljudi u Europi, a što je moguće spriječiti. Iskazuju neslaganje s politikom štednje koju propisuju europske vlade i Trojka ECB-a, Europska komisija i Međunarodni monetarni fond.

U Španjolskoj se u utorak obiljžava godinu dana od rođenja pokreta za koji "nitko nije očekivao da će postati tako moćan", kaže Rita Maestre iz udruge Juventud Sin Futuro (Mladost bez budućnost).

Dok su pripremali prve prosvjede protiv bankarske pohlepe, nezaposlenosti i korupcije financijskih sustava, organizatori su optimistično očekivali 10.000 ljudi, no pokret se proširio i deseci tisuća prosvjedovali su u brojnim španjolskim gradovima nakon dugih mjeseci letargije i šutnje unatoč rastućoj krizi.

"Ogorčeni nisu nestali" i prerano je ocjenjivati kakve su promjene donijeli jer to je "tek početak kraja mnogih stvari: pred nama su epohalne promjene", uvjeren je Jon Aguirre (27), arhitekt iz građanske udruge "Stvarna demokracija sada" (Democraica Real Ya).

Mladi Španjolci ističu da se u godinu dana kriza društva u njihovoj zemlji produbila. Recesija je potaknula eksploziju nezaposlenosti do 24,4 posto, ona pogađa svakog drugog mladog Španjolca u polovici radno sposobnih, a ona druga polovica "radi poslove koji su smeće".

"Razloga za prosvjede još je više nego lani", kaže za dnevnik El Mundo 25-godišnja fotoreporterka Monica Lopez koju su lani prvi prosvjedi "zgrabili" do te mjere da je odustala od odlaska u inozemstvo radi posla i ostala prosvjede bilježiti kamerom i montirati na internetu.

U proteklih godinu dana na izborima je pobijedila desnica i zabranila svako kampiranje te propisala prosvjednicima da svaku večer moraju trgove napustiti u 22 sata.

"Vjerujem da se radi o zastrašivanju, prijetnji pravu na slobodu izražavanja", kaže Lopez za El Mundo.

Mladi Španjolci vjeruju da je pokret još snažan i da su "Ogorčeni" ostvarili velik uspjeh: naučili su organizirati se i spriječiti izbacivanje onih obitelji iz njihovih domova koje nisu više mogle otplaćivati zajam.

Sada treba osmisliti konkretne akcije, primjerice treba promijeniti izborni zakon, smatra Lopez.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙