FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 13 sati

ZAGREB, 13. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 13 sati:

ZAGREB

Matica umirovljenika Hrvatske priopćila je danas da će pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava biti osnovano novo nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, koje će djelovati slično kao Gospodarsko socijalno vijeće, a svoje predstavnike u njemu imat će umirovljeničke udruge, Vlada i Sabor. "Uskoro će biti potpisan novi sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća, a konstituirajuća sjednica održat će se do početka ljeta ove godine", izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u intervjuu Hrvatskom umirovljeničkom listu. On je naglasio da će to Vijeće sudjelovati u pripremama prijedloga zakona i propisa koji se odnose na umirovljenike i starije osobe prije nego što idu na usvajanje u Sabor, prenosi Matica umirovljenika u svom priopćenju. Ministar Mrsić je rekao da će se mirovine i dalje usklađivati s porastom plaća i potrošačkih cijena primjenom „švicarske formule“, ali je najavio mogućnost da se ta formula izmijeni. "Otvorit ćemo pitanje je li ona dobra za umirovljenike, a promjene možemo učiniti na način da se dogovaramo i da zajedno vidimo koji bi model bio prihvatljiviji i možemo li ga u mirovinskom sustavu financijski izdržati. Znači, usklađivanjem ne smijemo destabilizirati sustav, a s druge strane, moramo osigurati da mirovine ne gube na vrijednosti kao što su gubile zadnjih godina", rekao je Mrsić. "Nama je jedini način", dodao je on, "da probleme riješimo povećanjem broja zaposlenih", rekao je.

PAKOŠTANE

Uoči sutrašnjeg početka rasprave Žalbenog vijeća Haaškog suda u predmetu "Gotovina - Marlkač", danas su članovi braniteljske udruge "Zavjet" i brojni građani paljenjem svijeća i molitvom nakon mise u župnoj crkvi sv. Mihovila u Pakoštanima izrazili potporu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i neslaganje s prvostupanjskom presudom Haaškog suda. "Htjeli smo i na ovaj način dati podršku našim generalima Gotovini i Markaču, da znaju da je hrvatski narod uz njih te da u najtežim i odlučujućim trenucima neće biti ostavljeni sami. Osim podrške generalima, molitvom i paljenjem svijeća, također želimo pokazati svijetu jedinstvo Hrvata i naše nezadovoljstvo prvostupanjskom presudom," rekao je Boris Mužanović, predsjednik zadarske podružnice udruge "Zavjet". Iz udruge "Zavjet" ističu kako se akcijom želi naglasiti ustrajnost i odlučnost u namjeri ukazivanja na nepravednost prvostupanjske presude hrvatskim generalima i neodrživost kvalifikacije legitimne vojne oslobodilačke akcije „Oluja“ kao združenog zločinačkog pothvata. Današnja akcija u Pakoštanima organizirana je kao središnji događaj za zadarsko područje globalne akcije "Plamen slobode" koju je pokrenuo Hrvatski svjetski kongres, a održava se u brojnim gradovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u svijetu, u hrvatskim zajednicama i katoličkim misijama. Uz paljenje svijeća i molitve, najavljene su revijalne utakmice, a bijele svijeće za generale nose i hodočasnici u Lourdes i Fatimu.

ZAGREB

Besplatne plastične vrećice neće biti dostupne kupcima u trgovinama i na tržnicama od početka iduće godine, kada bi trebao stupiti na snagu novi pravilnik kojim Ministarstvo zaštite okoliša i prirode namjerava uvesti "ekološki porez", to jest naknadu radi odvikavanja potrošača od korištenja tih teško razgradivih plastičnih proizvoda. Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy izjavila je za Hinu da bi se pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu trebao primjenjivati od 1. siječnja iduće godine, pošto se prihvati zakon o otpadu. Pravilnikom bi se uvelo i plaćanje naknade na plastične vrećice kojom se želi destimulirati potrošnja građana. Ministrica Holy rekla je da visina naknade još nije utvrđena, a razmišlja se o dvije kune po vrećici koje bi se uplaćivale u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a bile bi namijenjene ostvarivanju projekata koji služe poboljšanju okoliša. Željeli bismo da tih malih, laganih plastičnih vrećica više ne bude jer su veliki pritisak na okoliš, istaknula je Holy. Koliko su plastične vrećice štetne za okoliš, pokazuje podatak po kojemu je za prirodnu razgradnju jedne vrećice potrebno čak sto godina i više, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje.

RIJEKA

U dijelu Gorskog kotara pada snijeg, a jutros u 9 sati na meteorološkoj postaji Parg kod Čabra, gdje pada jak i neprekidan snijeg, izmjerena je temperatura od jednog Celzijeva stupnja, doznaje se u Pomorskom meteorološkom uredu Rijeka. Na Zavižanu je jutros u 8 sati izmjeren snježni pokrivač od 3 centimetra i temperatura od minus 3 Celzijeva stupnja, a padao je umjeren snijeg, kažu u Pomorskom meteorološkom uredu Rijeka. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Rijeci je jutros u 9 sati izmjereno 8 Celzijevih stupnjeva, uz slabu kišu, a u Ogulinu su izmjerena 4 Celzijeva stupnja, također uz kišu.

ZAGREB

Na Europskoj izložbi inovacija i novih tehnologija u Iasiju u Rumunjskoj, osam hrvatskih inovatora osvojilo je 12 vrijednih priznanja, a najboljim hrvatskim izlagačima proglašeni su Dejan i Bojan Ciglenečki, koji su za Mehanizam za učvršćivanje vučnog priključka nagrađeni zlatnom medaljom i posebnom nagradom Malezijskog izaslanstva, priopćeno je danas iz Hrvatkog saveza inovatora (HSI). Na izložbi je predstavljeno oko 300 izložaka iz 12 država cijelog svijeta, a dodijeljeno je 150 nagrada. Dobitnici ostala četiri hrvatska zlata su Rosa Ferinčević za Aciodosalus kapi za vlaženje očiju, Jurica Mavrović i Slavko Lauš - inovatori sa fakulteta Strojarstva i brodogradnje, za Zaštitu od zračenja mobitela, Davor Gusić za PICPLC (automatski kontroler) i Igor Puhar za Carbon vertebrae protector. Osvajači tri srebrne medalje su riječki inovatori Anton Bačić za Elektromagnetsko dizalo, te Juraj Juričić i Igor Pomazan za Elektrocikl, odnosno Slobodan Rajić za Gumeni putni prijelaz DR-1. Ovu inovaciju je Ministartstvo obrazovanja Republike Moldove nagradilo zlatnim odličjem.

KOPAČKI RIT

U Kopačkom ritu, jednom od najvećih prirodnih mrjestilišta slatkovodne ribe u Europi, tijekom mrijesta ribe i lovostaja, koji traje do 15. lipnja, pojačan je nadzor zbog ribokradica. Ribokradice, naime, koriste mrijest ribe jer je u to vrijeme riba najranjivija, kaže Damir Opačić, obnašatelj dužnosti ravnatelja Javne ustanove Park prirode Kopački rit. Kao primjer navodi da su tijekom mrijesta smuđa otkriveni ribokradice koji su ih hvatali vilama! No unatoč kaznenih prijava, sankcioniranje nažalost nije adekvatno, upozorava Opačić. Naš je zadatak, ističe, da štitimo sve vrste biljnog i životinjskog svijeta koje čine ekosustav jedne od najočuvanijih močvarnih staništa u Europi, a i u svijetu. U tijeku je mrijest šarana koji će trajati do kraja svibnja, a završen je mrijest smuđa, štuke i ostalih ribljih vrsta. Som se mrijesti od sredine travnja do sredine lipnja kada završava lovostaj. Po Opačićevim riječima, posebno je zanimljiv mrijest šarana, koji se u vrijeme svoje biološke reprodukcije baca iznad vode, pa se voda na velikoj površini pjeni. U Kopačkom ritu obitava 44 vrste riba, ali ih je i više, zbog čega se provodi monitoring kako bi se utvrdilo pravo stanje ribljeg fonda, rekao je Opačić. U tijeku je prebrojavanje i gnijezda orla štekavca, te prebrojavanje obitelji dabrova.

MARINA

Policija je zbog protuzakonitog ribolova kazneno prijavila 63-godišnjaka kod kojega je pronašla više od devet kilograma prstaca, priopćeno je danas iz splitske policije. Jučer oko 12,20 sati u uvali Stari Trogir kod mjesta Sevid, općina Marina, policija je na makadamskoj cesti zaustavila "renault megan" koji je vozio 63-godišnjak. U prtljažniku je policija pronašla 9,20 kilograma prstaca i opremu za ronjenje i izlov školjki. Školjke je policija vratila u more.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙