FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 11. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Zastupnici Hrvatskog sabora danas nastavljaju rad raspravom o prijedlogu dopune Zakona o podjeli trgovačkog društva HŽ – Hrvatske željeznice d.o.o. kojim Vlada želi stvoriti zakonske pretpostavke za fleksibilniju organizacijsku strukturu unutar sustava HŽ-a i omogućiti provođenje statusnih promjena društava uz vladinu suglasnost te njihovo dijeljenje, spajanje i pripajanje sukladno Zakonu o trgovačkim društvima. Time bi se, navodi Vlada u obrazloženju svoga prijedloga, osigurali preduvjeti za strukturno prilagođavanje prijevozničkih poduzeća kao bitnog segmenta daljnjeg programa procesa restrukturiranja željeznica.

ZAGREB

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL nastavit će se na zagrebačkom Županijskom sudu saslušanjem svjedoka iz Mađarske i splitskog poduzetnika Mira Brkića koji bi trebao svjedočiti o Sanaderovom imovinskom stanju nakon povratka iz Austrije početkom 90-ih, odnosno potvrditi ili odbaciti tezu bivšeg premijera da nije ratni profiter već da je imetak stekao predratnim radom u Austriji.

SPLIT

Predsjednica HDZ-a i kandidatkinja za tu dužnost na unutarstranačkim izborima Jadranka Kosor sinoć je nakon sastanka u sjedištu županijskog splitsko-dalmatinskog HDZ-a optužila protukandidata Tomislava Karamarka da je podijelio mladež HDZ-a. "Gospodin Karamarko je, nažalost podijelio mladež HDZ-a i time pokazao kako bi vodio stranku, jer (na sastanak njega i članova mladeži) nije pozvao predsjednicu mladeži HDZ-a gospođicu Banić (Martinu) koju je na tu dužnost izabrao sabor Mladeži", rekla je Kosor novinarima. "Ako ne budemo na sljedećim izborima zahvaćali iz 'centra', nećemo pobijediti. Tu vidim ulogu 67.000 članova Mladeži HDZ-a, ne da kad postanu članovi odmah traže automobile i neke sinekure", rekla je Kosor. Na upit je li točno da je odbila sudjelovati u televizijskom sučeljavanju s ostalim protukandidatima, Kosor je rekla da ona "ne shvaća unutarstranački izbor kao cirkus koji bi trebao uveseljavati opću populaciju, jer će o predsjedniku ili predsjednici HDZ-a odlučivati 2.200 izaslanika, a ne članovi SDP-a, HNS-a, IDS-a i svi drugi građani RH". Dosadašnja sučeljavanja samo su nanosila štetu HDZ-u, zaključila je Kosor. Na skupu u Splitu bili su i Vladimir Šeks, Đuro Popijač, Branko Bačić Ana Lovrin i Josip Đakić.

SPLIT

Kandidat za predsjednika HDZ-a Milan Kujundžić jučer popodne se u Splitu članovima HDZ-a predstavio u Nadbiskupskom sjemeništu Split, istaknuvši kako su uz njega najbolji ljudi. Na upite novinara ima li podršku članova, Kujundžić je rekao da ima i da 90 posto njih želi nove ljude na čelu stranke. Kazao je kako nudi model istinske demokracije po principu jedan član - jedan glas gdje nema namještanja, kupovine i ucjene. Dodao je i kako su on i kandidat za zamjenika predsjednika stranke Drago Prgomet "jedini koji nisu bili sluge Ive Sanadera i Stipe Mesića". Rekao je i da je pozvao Jadranku Kosor na sučeljavanje, ali da je odbila. "Čuo sam da je sada zatvorila stranačke prostorije. Tako je jasno da kupuje, obećava i prisiljava izaslanike da glasaju za nju, ali takvom modelu u HDZ-u više nema mjesta", kazao je Kujundžić. Osvrnuo se i na aktualnu vladu, ustvrdivši da su "to nekompetentni ljudi koji kroz svoj život nisu ništa napravili već su se samo bavili politikom i od toga živjeli". "Jedino što je ova Milanovićeva vlada napravila su poskupljenja, viši PDV, a sada se spremaju prodati još ono malo što je ostalo, među ostalim i hrvatska brodogradilišta", kazao je Kujundžić.

KOPRIVNICA

Kandidati za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Domagoj Ivan Milošević i Darko Milinović večeras su predstavili svoje programe stranačkom članstvu u Koprivnici. Na predstavljanju je trebao biti i Tomislav Karamarko, koji se nakon današnjeg predstavljanja u Bjelovaru morao vratiti u Zagreb zbog, kako je rečeno s koprivničke govornice, obiteljskih razloga. Milinović je na početku svog izlaganja rekao kako žali što se svih pet kandidata nije zajedno predstavilo članstvu, jer da bi se tim demokratskim činom podigla popularnost stranke. Na to, kaže on, ne pristaju oni koji se boje javnog sučeljavanja. Zapitao se što je s demokršćanskom scenom u hrvatskoj politici kada, kako je rekao, u zemlji koja broji 90-ak posto kršćana na izborima pobijedi lijevi blok. Založio se za promjenu statuta stranke tako da pri sljedećem izboru predsjednika svaki član predstavlja jedan glas, a Domagoj Milošević je pak kazao kako je od tog principa važnije da svaki član može izreći glasno svoj stav bez straha da bude sankcioniran. Milošević je kazao da su tri temeljne odrednice programa s kojim dolazi: HDZ kao moderna demokršćanska stranka u Europskoj uniji, otvaranje i demokratizacija stranke, te izlazak na lokalne i parlamentarne izbore s novim socijalnim i gospodarskim programom kojim će stranka pobijediti lijevu koaliciju.

ZAGREB

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) od sinoć ima 36 novih članova - 18 redovitih članova, osam dopisnih članova i deset članova suradnika koje su hrvatski akademici tajnim glasanjem izabrali na izbornoj skupštini na kojoj su potvrdili i reizbor četiri člana suradnika. Pravo izbora novih članova imalo je 129 redovitih članova, ali zbog osobnih razloga i bolesti nekoliko akademika već neko vrijeme ne može sudjelovati u radu Akademije, tako da su novi članovi trebali dobiti 62 glasa da bi bili izabrani u Akademiju. Na izbornu skupštinu odazvalo se 105 akademika koji su tako odlučili da Akademija od večeras ima 147 redovitih članova.

VUKOVAR

Zagrebački teatar Exit sinoć je u Hrvatskom domu u Vukovaru pretpremijerno odigrao predstavu radnog naslova "Indijanci", autora teksta i redatelja Saše Anočića. U predstavi, punoj glazbenih i plesnih točaka, koja prati nastanak i razvoj benda "Nemirne noge", glume Saša Anočić (Valjak i Voditelj Mirko), Jerko Marčić (Gnoj), Nera Stipičević (Milica), Mateja Majerle (Anđela), Tihana Lazović (Maja) i drugi. Nakon Vukovara, "Indijance" će pretpremijerno moći pogledati i gledatelji u Đakovu i Bjelovaru, dok će premijera, kako se očekuje, biti izvedena na Ljetnim noćima Teatra Exit u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙