FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 4. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o Izvješću o provedbi službene razvojne pomoći Republike Hrvatske inozemstvu za 2010. godinu. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je kako je sustav službene razvojne pomoći suočen s brojnim problemima, posebno zbog izostanka zajedničkog planiranja među resorima. Ne postoje, dodala je, podaci o stvarnoj provedbi projekata ni u kojoj su mjeri realizirani. No, istaknula je Pusić, značajna je i pozitivna činjenica da se Hrvatska u proteklom razdoblju transformirala iz primateljice u davateljicu razvojne pomoći, primjenjujući načelo solidarnosti sa siromašnima u svojoj vanjskoj politici. Podaci o službenoj razvojnoj pomoći u 2010. godini pokazuju da je Vlada RH donirala hrvatske prijevode pravne stečevine EU u vrijednosti od 8 milijuna eura zemljama u regiji. U realnom smislu, službena razvojna pomoć pokazuje pad od 6,17 posto u odnosu na 2009. godinu, i u 2010. iznosila je 0,04 posto bruto nacionalnog dohotka, navodi se u izvješću. Ocjenjuje se da će trend održavanja ili povećanja službene razvojne pomoći biti teško održati bez strukturalnih promjena u institucionalnom i administrativnom dijelu ukupnog sustava razvojne pomoći.

ZAGREB

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić osudila je danas nedavne događaje u Škabrnji gdje su mještani prosvjedovali zbog naseljavanja romskih obitelji u njihovom susjedstvu, te istaknula da Hrvatska, želi li vrijednosti ljudskih prava propagirati u međunarodnim odnosima, to prvo treba činiti doma. U završnom obraćanju na kraju rasprave o Izvješću o provedbi službene razvojne pomoći Hrvatske inozemstvu za 2010. Pusić je naglasila da se razvojna pomoć vodi i prioritetima i odlukama na koji način sebe i svoj imidž profilira zemlja davateljica pomoći. To su, istaknula je, prije svega teme obrazovanja, ljudskih prava, prava žena te potencijalno ili stvarno diskriminiranih skupina u društvu. Međutim, kazala je, da bi tu politiku mogli zagovarati, propagirati i promicati u zemljama kojima dajete razvojnu pomoć, istu politika treba zagovarati, propagirati i promicati kod sebe doma, budući da ona stvara sliku zemlje i društva u svijetu, ali i odraz te slike na domaću situaciju. "Dok imate sramotu i neprihvatljivu situaciju ili incident kakav se dogodio s dvije romske obitelji u Škabrnji, dotle se vi ne možete, bez da to osudite, pojavljivati kao zemlja koja propagira antidiskriminaciju, ljudska i građanska prava. Mi ako želimo to propagirati kroz razvojnu pomoć i sve ostalo, moramo to propagirati kod kuće i osuditi svaki takav čin i takav pokušaj, jer je inače sve ono što se radi na planu razvojne pomoći zapravo sa stanovišta zemlje besmisleno", poručila je Pusić.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem nazočio je jutros simuliranoj parlamentarnoj raspravi na temu Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima koju je u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora organizirala Europska udruga studenata prava i mladih pravnika (ELSA) Hrvatska. Rasprava je organizirana u sklopu tradicionalnog projekta „Simulirani parlamenti“, a okupila je sudionike s pet hrvatskih pravnih fakulteta, iz Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke. Predsjednik Hrvatskog sabora studente je upoznao s radom Sabora, saborskih odbora i tijekom zakonodavnog postupka. „Teško je graditi dignitet Sabora jer je po mnogim istraživanjima, što se tiče ugleda u društvu, na niskim granama“, rekao je tom prigodom Šprem. Najavio je kako će se, osim izmjena saborskog Poslovnika, uskoro ići i na donošenje kodeksa ponašanja zastupnika. „Vjerujem da će se već u jesen osjetiti drugačija klima u Hrvatskom saboru“, rekao je Šprem. Studente je zanimalo, među ostalim, kako će hrvatski promatrači u Europskom parlamentu o tome izvještavati u Hrvatskom saboru, te kada će biti izabran trinaesti sudac Ustavnog suda.

DIVULJE

Predsjednik Vlade Zoran Milanović doputovao je danas prijepodne u zrakoplovnu bazu Divulje gdje će nazočiti pokaznoj vježbi spremnosti i osposobljenosti protupožarnih snaga za protupožarnu sezonu 2012. godinu. Skupa s premijerom Milanovićem u Divuljama su i ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić. Po dolasku u Zrakoplovnu bazu Divulje oni su se u Vojarni "Knez Trpimir" najprije sastali sa predstavnicima vojnih i civilnih snaga zaduženih za protupožarnu zaštitu. Tom sastanku, na kojem su vojni i civilni predstavnici izvjestili premijera Milanovića o pripremama za slijedeću protupožarnu sezonu, nazočio je i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Ante Urlić. Pokazna vježba koja će se održati nosi naziv "Ljeto 2012."

ZAGREB

Mreža udruga "Hoću tatu" uputila je otvoreno pismo u kojemu traži da se, kako ocjenjuju, nečovječan i nazadan vladin prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) odbaci i povuče iz saborske procedure. Predloženi zakon ruši pravni poredak i negira pravo na život svakog ljudskog bića te poništava jednakost svih pred zakonom, ravnopravnost spolova, nepovredivost čovjekove slobode i osobnosti, slobodu od zlostavljanja, zaštitu obitelji (unaprijed lišavajući djecu prava na roditelje), identitet, zaštitu djeteta prije rođenja, zajedničke roditeljske odgovornosti za odgoj i razvoj djeteta te pravo na život djeteta s roditeljima, upozorava se u pismu. Zakon je, ističe se, pun "nečovječnih načela", poput "zamrzavanja ljudskih bića" te "izbora metoda" kojim se zadire u dostojanstvo nastanka ljudskog bića. Žena i budući roditelji, upozoravaju udruge, moraju imati točnu informaciju o metodama i učincima postupka kojemu se podvrgavaju: kakvi su izgledi za začeće, koliko djece će biti začeto te koliko će ih i kako umrijeti prije implementacije, te kakvi su izgledi za rođenje zdravog djeteta. Smeta ih i zastupanje tzv. "nove pravednosti" po kojoj žena ima pravo na medicinski potpomognutu oplodnju, bez obzira na bračni ili partnerski status.

DUBROVNIK

Dubrovački gradski odbor HDZ na jednoglasno je odlučio poduprijeti kandidaturu Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a, priopćeno je danas iz GO HDZ-a Dubrovnik. Članovi GO također su podržali i kandidaturu Dubravke Šuice za potpredsjednicu HDZ-a te Tea Andrića za člana Središnjeg odbora. Na jučerašnjoj sjednici podržane su i moguće kandidature Antuna Kisića i Sanje Putice za članove središnjeg odbora te svih ostalih izaslanika dubrovačkog HDZ-a koji se žele kandidirati za neku od funkcija.

ZAGREB

Predstava "Čisto ludilo" u režiji Nine Kleflin, najavljena kao urnebesna komedija o istrazi ubojstva u frizerskom salonu čija je američka verzija potukla mnoge rekorde i ušla u anale svjetskoga humora, premijerno će se izvesti večeras u Kazalištu Komedija. Budući da se predstava uvijek tijesno veže uz grad u kojem nastaje, lokalne prilike i ljude, hrvatska inačica proslavljenog američkog teksta "Shear Madness" Marilyn Abrams i Brucea Jordana događa se u Zagrebu danas, dijelom se improvizira i referira na aktualne događaje. U središtu priče je ubojstvo gazdarice Izabele koja je živjela iznad frizerskog salona za žene i muškarce "Čisto ludilo", odnosno istraga tijekom koje inspektor ispituje sve koji su u tom trenutku bili u blizini, živopisnog frizera i njegovu otkačenu pomoćnicu, damu iz visokog društva i najvećeg sumnjivca, tajanstvenog trgovca antikvitetima. Ta se komedija potvrdila kao repertoarna uspješnica gdje god je igrana, a njezina interaktivna forma, zbog koje je svaka izvedba drugačija, novina je za glumački ansambl "Komedije" i domaću publiku, koja utječe na tijek istrage pa kraj predstave nikada nije isti.

ZAGREB

Predstava "Lux in Tenebris", nastala prema jednom od značajnijih tekstova Bertolta Brechta o društvu, premijerno će se izvesti u četvrtak, 10. svibnja u režiji Marija Kovača, u velikoj dvorani Teatra &TD Studentskoga centra (SC) u Zagrebu. Najavljena kao kontroverzni komad koji problematizira pitanje prostitucije i institucionalnih odnosa unutar nje koji je uvjetuju, podržavaju i održavaju, predstava poziva na razmišljanje o pitanju gdje prostitucija, ona vidljiva i nevidljiva, doista počinje, tko su joj subjekti, a tko nužne žrtve te koja je naša odgovornost, a koja 'njihova'. Revitalizacijom tog djela i njegovim izmještanjem u hrvatski kontekst, redatelj Mario Kovač ukazuje na nepobitnu živost tog velikog autora i tema kojima se bavio, a koje su i danas ostale jednako upitne kao u autorovo doba, stoji u najavi Kulture promjene SC-a. Za Brechta teatar je mjesto političkog prosvjetljenja i agitacije, razbijanje prepreka između publike i glumaca kao i ideje da prvi moraju biti pasivni, a drugi aktivni. Poznate se stvari pritom predstavljaju u novom svjetlu i upućuju na kontradiktornu stvarnost, dok se radnja putem komentara i 'songova' prekida, što kod gledatelja uništava ili pak gradi svaku iluziju, dodaje se.

ZAGREB

Tjedan kulture Mađara u Hrvatskoj, manifestaciju kojom se tradicionalno predstavljaju recentni dosezi stvaralaštva mađarskih kulturnih društava i umjetnika, otvorit će danas u Osijeku smotra Mađarskih narodnih pjesama i glazbe pod nazivom "Mađarska narodna pjesma te očekuje...". U organizaciji Saveza mađarskih udruga, do 10. svibnja u naseljima gdje aktivno djeluju mađarske udruge održat će se niz događaja - natjecanje za djecu u pjevanju mađarskih narodnih pjesama i glazbe "Notafa" u Kneževim Vinogradima, susret mađarskih igraonica i vrtića "Kroz pjesmu i igru" u Kotlini, promocija knjige i izložba Tamaš Kondor "Ostavština predaka" u Belom Manastiru te knjige "Gyertyafeny" Julije Baranjai u Lugu, dok će u Belom Manastiru nastupiti zbor mladih budimpeštanske gimnazije "Csokonai Vitez Mihaly". Tjedan kulture Mađara u Hrvatskoj zatvorit će u Koprivnici promocija zbirke pjesama Melinde Sokač "Tajna velikih vjetrova".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙