FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 3. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

SPLIT - Nešto poslije podneva iz zgrade Jadrankamena u Pučišćima pod pratnjom policije otišao je stečajni upravitelj Ivo Bućan i policija se povukla. Time je završena dramatična situacija u Pučišćima na Braču gdje se od jutros u obrani tvornice pred pogonom i upravnom zgradom okupilo, po novinarskoj procjeni, nekoliko stotina radnika Jadrankamena i mještana, kojima se pridružilo i nekoliko radnika Montera i Uzora. "Ja nemam što komentirati. Ovo je meni normalna situacija. Za ovo su sve krivi novinari jer izazivaju napetost i ovakve situacije. U Vladi je dogovoreno s vjerovnicima da se napravi preustroj uz stečajni plan, a oni koji to sabotiraju rade protiv Jadrankamena", kratko je kazao Bućan nakon izlaska iz Jadrankamena. Predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić rekao je da će radnici Jadrankamena i sutra ujutro doći na posao, a ako se u pogonu pojavi novi stečajni upravitelj Ivo Bućan, oni će napustiti svoja radna mjesta. "Ova Vlada nam je obećavala sve, rekli su nam da se strpimo dok oni dođu na vlast, sada su došli, pa su nas izigrali", rekao je. "Hrvatska je policija noćas izvršila desant na naš otok i mjesto. Jutros su zauzeli sve pozicije i da smo to prije znali organizirali bismo otpor. Meni je policija već prije 5 sati opkolila kuću i čekali su da iziđem kako bi me mogli uhapsiti. Unutra sam se morao zaključati. Iz kuće sam izašao nekoliko sati kasnije i to uz pomoć novinara koji su me pratili, pa policija ništa nije mogla poduzeti", kazao je Drpić.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ustvrdio je danas, komentirajući policijsku intervenciju u Pučišćima na Braču, da policija samo provodi sudsku odluku, a on kao ministar niti zapovijeda, niti rukovodi tom „policijskom asistencijom“. Temelj je sudska odluka, policija samo osigurava da stečajni upravitelj može obaviti svoj posao, rekao je Ostojić. Rano jutros pred upravnom zgradom Jadrankamena, ispred koje su se okupili radnici i mještani Pučišća, policija je intervenirala kako bi omogućila ulazak u zgradu stečajnog upravitelja Ive Bućana. Policija je također okružila kuću čelnika Nezavisnog sindikata Jadrankamena. Nešto poslije podneva policija je ispratila stečajnog upravitelja i povukla se iz mjesta.

ZAGREB - Uprava HŽ Infrastrukture i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ostali su pri svojim stavovima o potrebi smanjenja broja radnika u HŽ Infrastrukturi kao prvoj mjeri restrukturiranja pa od sutra počinje djelovati stožer za obranu te tvrtke, a izgledne su i nove sindikalne akcije. To su nakon razgovora u Ministarstvu prometa, pomorstva i infrastrukture radnicima HŽ Infrastrukture priopćili čelnici četiriju sindikata koji su organizirali njihov današnji prosvjed. "Nažalost danas nije bilo uspjeha u pregovorima s Upravom i Ministarstvom. Oni i dalje ostaju kod stava da prvo treba smanjiti broj zaposlenih, a potom smanjiti prava iz kolektivnog ugovora", rekao je nakon sastanka u Ministarstvu predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Branko Kreš. Ujedno je za sutra ujutro najavio početak djelovanja Stožera za obranu HŽ Infrastrukture.

ZAGREB - Hrvatska je u teškoj krizi i recesiji, no Vlada je i dalje optimistična da će u drugoj polovici godine krenuti investicije i početak gospodarskog oporavka, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić. Komentirajući podatke po kojima je Hrvatska ponovno u recesiji, Linić je nakon sjednice Vlade rekao da "ako brojke pokazuju negativne trendove onda je to recesija", što Vlada nikada nije ni osporavala. Pritom je izrazio žaljenje što neovisni analitičari i kritičari ne vjeruju Vladi već smatraju da ona ništa ne radi. Oni se drže samo brojki, poput statističara, a ne gledaju Vladin program u cjelini, kaže Linić. Ministar financija također je kritizirao gospodarstvenike jer, iako je Vlada dosad gospodarstvo rasteretila za tri milijarde kuna, nitko se ne pokreće nego svi čekaju da Vlada nešto poduzme.

ZAGREB - Predsjednica Kluba HDZ-a Jadranka Kosor pozvala je danas saborske zastupnike da prihvate zahtjev njezine stranke te ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću iskažu nepovjerenje. Predstavljajući HDZ-ov zahtjev za pokretanje pitanja povjerenja Jovanoviću, Kosor je kao glavni razlog zašto Jovanovića treba smatrati nedostojnim obnašanja ministarske dužnosti te ga smijeniti označila to što ne potiče kulturu dijaloga, poštovanja različitosti i uvažavanja. "Ministar je vrlo jasno rekao da Sabor i sve nas u Saboru smatra kokošima i pijetlovima, možda samo kokošima. Nazivati Sabor kokošinjcem apsolutno je nedopustivo", poručila je. Odbacila je Vladino obrazloženje - kojim odbija HDZ-ov zahtjev i tvrdi da Jovanović koristi slikovit stil izražavanja - ističući da se takav Jovanovićev stil izražavanja nikako ne smije prihvatiti kada je riječ o najvišem predstavničkom tijelu, ali ni o bilo kojoj instituciji ili pojedincu koje bi ministar trebao braniti, a ne ponižavati.

ZAGREB - Potpredsjednica vlade Milanka Opačić rekla je danas u Hrvatskom saboru kako vlada daje potporu ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću te kako smatraju da dobro radi svoj posao. „Što se tiče javnih izjava, naravno uvijek ima grubih riječi i krivih interpretacija onih koji prenose naše izjave“, rekla je Opačić dodavši kako Vlada nije prihvatila da se ministru znanosti obrazovanji i sporta iskaže nepovjerenje. „Ne možemo prihvatiti da izgovorena riječ može biti razlog za bilo čiju smjenu i iskazivanje nepovjerenja“, ustvrdila je. „S druge strane, treba imati odgovornost za izgovorenu riječ, ali i morala i svijesti o tome što su pojedinci radili, koliko su oštetili hrvatske građane i zbog čega se danas nalazimo u jako teškoj finanicjskoj situaciji“, rekla je Opačić.

ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice imenovala Veselina Biševca pomoćnikom ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, priopćeno je iz Vlade. Na osobni je zahtjev razriješena Goranka Hus, dosadašnja predsjednica Odbora za državnu službu, a Sanji Pintar Gotal dano je ovlaštenje za privremeno obavljanje položaja predsjednice Odbora do imenovanja predsjednice Odbora temeljem provedenog postupka po internom oglasu. Članovima Odbora za državnu službu imenovani su, temeljem provedenog postupka po raspisanom internom oglasu, Silvana Kustec i Zdenko Blaženčić.

ZAGREB - Ministar uprave Arsen Bauk najavio je danas da će pitanje biračkih popisa biti riješeno do lokalnih izbora iduće godine. Komentirajući jučerašnju izjavu šefa delegacije EU u Hrvatskoj Paula Vandorena da Hrvatska ne može provesti izbore za Europski parlament po sadašnjim biračkim popisima, Bauk je istaknuo da "biračke popise moramo riješiti zbog sebe, a ne Europe". Ti popisi ne mogu utjecati na rezultat izbora za Europarlament jer je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, ali mogu itekako utjecati na rezultate lokalnih izbora koji će se održati iduće godine, zato ih moramo do tada srediti, rekao je Bauk novinarima.

ZAGREB - Sindikat novinara hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas su, na Svjetski dan slobode medija, u Zagrebu održali skup pod nazivom "Novinari, pokrenimo se", poručivši da jedino zajedničkim snagama i solidarnošću mogu nešto promijeniti. "Poruka današnjeg skupa je novinari probudimo se, mi smo savjest ovog društva i mi oblikujemo javnost kroz javne, ali i privatne medije koji bi trebali imati ulogu novinarstva kao javnoga dobra", rekao je predsjednik HND-a Zdenko Duka ispred Novinarskog doma pred tridesetak okupljenih novinara. Istaknuo je potrebu promoviranja demokratskih vrijednosti u izvještavanju, manje senzacionalizma i više novinarstva kao javnoga dobra. Istraživanja organizacija koja štite medijske slobode pokazuju da novinarstvo u Hrvatskoj ne stoji dobro, loš je položaj novinara, radna mjesta su nesigurna, "režu" se plaće i otpuštaju radnici, a za to su, smatra Duka, djelomično sami krivi novinari.

ZAGREB - HTV-ov novinar Josip Šarić proglašen je danas novinarom 2011. zbog svojih izvještaj iz ratom zahvaćene Libije, reportažama iz "goruće" Grčke te dokumentarca iz Sjeverne Koreje. Za najprestižniju novinarsku nagradu, koja se tradicionalno dodjeljuje na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, bili su još nominirani Tomislav Klauški iz portala Index.hr, Jasmina Popović iz tjednika "Forum" te Hrvoje Zovko iz HTV-a.

VUKOVAR - Podružnica Sindikata novinara Hrvatske na Hrvatskom radiju Vukovar uputila je, u povodu Dana slobode medija, pismo svojim slušateljima, kolegama novinarima, te vlasnicima u kojem upozorava na vrlo teško stanje u kojem se našla ta medijska kuća te činjenicu da djelatnici još uvijek nisu primili plaću za ožujak. "Sindikat novinara Hrvatske - Podružnica Hrvatski radio Vukovar još je krajem prošle godine predvidjela ovakav razvoj stanja te je s poslodavcem potpisala Sporazum o smanjenju plaće od 10 do 30 posto, ovisno o radnom mjestu i visini plaće, kako se ne bismo doveli u poziciju da ostanemo bez ikakve plaće.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor najavio je na danas održanoj konferenciji za novinare da će dva člana Skupštine Holdinga iz redova HSLS-a na sjednici Skupštine 8. svibnja zatražiti smjenu Uprave, priopćeno je danas iz HSLS-a. HSLS navodi kako su razlozi za to izrazito loši poslovni rezultati u 2010. i 2011. godini te neprihvaćanje investicijskoga plana za 2012. kao i neprovedene mjere restrukturiranja i racionalizacije poslovanja, što su bili i zaključci Skupštine Holdinga.

VUKOVAR - U povodu Dana grada Vukovara i blagdana zaštitinika sv. Filipa i Jakova, a u spomen na poginule i ubijene Vukovarce u Domovinskom ratu, podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su položili i svijeće zapalili izlaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Željkom Sabom i predsjednikom Gradskoga vijeća Tomislavom Džankom te druga izaslanstva.

KARLOVAC - Hrvatska je dobrodošla u EU i zbog nje same, ali i zbog toga što njena integracija predstavlja i novi smjer proširenja Europske unije na jugoistočnu Europu, bez koje EU nije kompletna, rekao je danas u Karlovcu, u povodu Europskog tjedna veleposlanik Republike Češke Hrvatskoj Karel Kuhnl, na svečanoj sjednici Savjeta za europske integracije Karlovačke županije, a kojoj su nazočili učenici i profesori nekoliko škola.

ZAGREB - GONG od Hrvatskog sabora traži da prije rasprava i izbora kandidata za javne funkcije njihove životopise učini dostupnima javnosti te upozorava kako se "Sabor u prethodnom mandatu pokazao nedosljednim u pravovremenom osiguravanju prava javnosti da zna potpune informacije o kandidatima za javne funkcije, a ni Upravni sud nije uspio učinkovito zaštititi to ustavno pravo".

ZAGREB - Matica umirovljenika Hrvatske izražava podršku novinarima i zaposlenicima Vjesnika koji su, kako ističu u priopćenju, postali žrtve privatizacije i maćehinskog odnosa vlasti prema njima, te traži od Vlade da nađe rješenje taj list. "Vjesnik je sada postao simbol u kojem su zaposlenici razvlašteni i ostali bez ičega, iako je to javni medij kojem je oteta imovina ogromne vrijednosti što su je stvarale generacije i sadašnjih umirovljenika. Smatramo da vlast izravno snosi odgovornost što ništa ne poduzima da se spasi javni medij u vlasništvu države i što ne poštuje kulturnu, povijesnu i društvenu vrijednost lista i brojnih generacija ljudi koji su u njemu proveli svoj radni vijek, stoji u današnjem priopćenju Matice umirovljenika.

ZAGREB - USKOK je danas podigao optužnicu protiv dvojice poreznih inspektora iz Splita i Šibenika koje tereti da su četvorici suoptuženika omogućili ilegalno držanje aparata za igre na sreću i zabavu.

SPLIT, 3. svibnja 2012. (Hina) - U povodu Dana splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) na današnjoj su svečenaosti dodijeljene nagrade, koje nose imena velikih umjetnika splitske kazališne povijesti, a koje se uručuju svake dvije godine umjetnicima za njihova postignuća. Nagrada "Ivo Tijardović" za umjetnička ostvarenja i dugogodišnji umjetnički rad i svekoliki doprinos splitskom HNK-u posthumno je dodijeljena dramskom umjetniku, glumcu Anti Čedi Martiniću, koji je nedavno preminuo. Nagrada "Ante Marušić" za najbolje ostvarenje u Operi splitskoga HNK-a u sezonama 2010./11. i 2011./12 pripala je opernom prvaku Domagoju Dorotiću, trenutačno solistu zagrebačke Opere, stalnom gostu Opere HNK Split. Nagrada "Marko Fotez" za najbolje umjetničko ostvarenje u Drami HNK Split u protekle dvije sezone dodijeljena je dramskoj umjetnici Kseniji Prohaska. Prvaku Baleta splitskog HNK-a Artemu Zhusovu, ukrajinskih korijena, koji je od prošle godine hrvatski državljanin, dodijeljena je nagrada "Ana Roje" za umjetnička ostvarenja u baletu u protekle dvije sezone. Nagradu "Rudolf Bunk" za najbolje umjetničko ostvarenje u scenografiji u protekle dvije sezone dobila je Vesna Režić, za koju je istaknuto da je riječ o kazališnoj umjetnici koja se u maniri najboljih majstora svog zanata može i zna podrediti kreativnim zahtjevima redatelja, gradeći na pozornici likovno dojmljiv svijet u kojem će se odvijati iluzija teatra.

SPLIT - "Odnos klera i nacije u jugoistočnoj Europi od 19. do 21. stoljeća" naziv je međunarodnog znanstvenog skupa koji je danas počeo u Splitu, a zajednički ga organiziraju Katolički bogoslovni fakultet i Filozofski fakultet sveučilišta u Splitu te povjerenstvo za povijest jugoistočne Europe bečke zaklade "Pro Oriente". Rektor splitskog Sveučilišta dr. Ivan Pavić reako je kako je suvremena zapadna civilizacija u bitnom kršćanska civilizacija, a obje temeljne ideje na kojima počiva - ideja svjetske zajednice i ideja svjetske povijesti - izvorno su kršćanske. Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu dr. Ante Vučković je istaknuo kako je odnos klera i nacije na ovim prostorima iznimno važan zbog "razumijevanja nas samih".

ZAGREB - Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) uputilo je danas javni poziv Skupštini i Poglavarstvu Grada Zagreba da vrate najamninu za korištenje Meštrovićevog paviljona, "džamije" na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma sa 44.071,00 kn mjesečno na prijašnji iznos 5.700,00 kn ili je potpuno ukinu. U priopćenju se ističe da je zgrada nepravedno dva puta oteta likovnim umjetnicima, od strane fašističkog i komunističkog režima. Godine 1941. je pretvorena u Džamiju, a u drugom totalitarnom režimu pretvorena je u Muzej revolucije. Nakon velike javne kampanje, zgrada je početkom 90-ih (1993.) vraćena u posjed Hrvatskom društvu likovnih umjetnika i tamo se godišnje održi preko stotinu programa koji hrvatsku kulturu stavljaju u njeno europsko okruženje.

ZAGREB - Kao reakciju na dodjelu nekoliko ovogodišnjih nagrada za dramsko pismo, četrdesetak istaknutih hrvatskih dramatičara uputilo je danas otvoreno pismo kojim upozoravaju na "nezadovoljavajući, nedopustiv, a ponekad i sramotan način" kojim se tretira njihova profesija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙