FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 2. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Potpuno je iracionalno razmišljati da je Vlada povećala cijenu struje protuzakonito i više nego je trebala, rekao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u intervjuu za Media servis napominjući da će za neke obitelji povećanje cijene struje biti veće od prosjeka.

Kod nekih obitelji to će biti 100, 120 ili 150 kuna, a kod nekih će biti manje. Međutim, govorimo o statističkim brojevima, kazao je Čačić objašnjavajući razlike u poskupljenju struje. Ističe kako je potpuno iracionalno razmišljati da je Vlada povećala cijenu struje protuzakonito i više nego je trebala. U našoj javnosti ako se išta može protumačiti zlonamjerno, prljavo ili zločesto, onda će se to uvijek pokušati učiniti, ocijenio je Čačić. Naveo je kako HEP nije dizao cijene u proteklom razdoblju iako je cijena nafte i plina rasla. Tako su se u proteklih 16 mjeseci akumulirali gubici, a da do povećanja cijene struje nije došlo, taj bi dug došao do 900 milijuna kuna, rekao je Čačić. Ustvrdio je kako HEP neće biti u gubitku, bit će kreditno sposoban za ono što moramo učiniti, da investiramo u hidroelektrane i da budemo partner u Plominu i nekim drugim projektima. I ono što je jako važno, HEP mora sve buduće cjenovne udare, a onda to više nije 20 posto nego 2, 3, 5 ili 7 posto, u iduće četiri godine amortizirati postupnim restrukturiranjem. HEP mora ući u restrukturiranje, kazao je navodeći da restrukturiranje, u iduće četiri godine, ne čeka samo HEP, nego sve, jednostavno sustav. Isto je s Hrvatskim željeznicama. To je užasno predimenzionirano, jako neracionalno. To mora naravno učiniti i HAC, to moraju učiniti i Hrvatske šume, naveo je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

ZADAR - Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy boravila je danas u radnome posjetu Zadru, gdje se u Gradskoj vijećnici sastala s gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem i županom Stipom Zrilićem, a glavna tema razgovora bio je zastoj u izgradnji županijskoga Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Izgradnja županijskoga centra za gospodarenje otpadom već treću godinu stoji na prihvaćanju studije utjecaja na okoliš, a kako bi se procedura dovršila i centar u Biljanima Donjim mogao izgraditi, potrebna je i suglasnost Hrvatskih voda. "Sredinom sljedećega tjedna očekujemo konačni dogovor s Hrvatskim vodama jer je iz projekta izbačen bioreakcijski deponij koji bi mogao imati negativan učinak na vode. Budući centar temeljit će se na mehaničko-biološkoj obradi otpada, i to je za nas ključan argument da Hrvatske vode promijene mišljenje i kao lokaciju za izgradnju centra odobre mjesto Biljane Donje", rekla je ministrica Holy. Zadarski centar bit će jedan od 11 regionalnih centara za gospodarenje otpadom, a na nj će otpad odlagati i dijelovi Ličko-senjske županije.

VUKOVAR - U vukovarskoj gradskoj četvrti Mitnici danas je otvoren novi Trg žrtava Ovčare u čijem je središtu spomenik s imenima 192 dosad identificirane žrtve, od ukupno 200 ekshumiranih 1996. godine iz masovne grobnice na Ovčari nedaleko od Vukovara. Trg žrtava Ovčare, za koji je idejni projekt izradio Zoran Hebar iz Urbanističkog zavoda grada Zagreba, otvorili su Veronika Soldo, kći Ivana Crnjca, hrvatskog branitelja ubijenog 1991. na Ovčari, i Bojan Glavašević, sin također na Ovčari ubijenog novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovara. Na svečanom otvorenju trga bio je i ministar branitelja Predrag Matić, koji je u kratkom govoru izrazio želju da postane mjestom na kojem se slavi život. Predsjednik Udruge djece nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Igor Gavrić podsjetio je kako je upravo ta udruga prije nekoliko godina predložila da se uredi Trg žrtava Ovčare, koji je sve ove godine bio zapušten i neuređen. Trg žrtava Ovčare ime je dobio u spomen na ranjenike i civile odvedene iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane Vukovara 18. studenoga 1991. Od najmanje 265 osoba odvedenih iz bolnice, 200 ih je pronađeno u masovnoj grobnici na Ovčari i ekshumirano, a za ostalima još se traga.

VINKOVCI - Vukovarsko-srijemski HDZ izvijestio je danas kako daje punu potporu kandidaturi Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a. Takva odluka donesena je na konstituirajućoj sjednici Županijskog odbora HDZ-a pošto je nedavno održana izborna skupština HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije. Navodi se kako su članovi novoosnovanoga predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a s predsjednikom Božom Galićem na čelu jednoglasno poduprli kandidaturu Tomislava Karamarka. Također su poduprli odluku da se Božo Galić kandidira za potpredsjednika HDZ-a, a Josip Šarić za člana Središnjeg odbora stranke.

ZAGREB - Rok valjanosti lijeka Athyrazola skraćuje se s pet godina na godinu, a serije lijeka koje su starije od jedne godine preventivno se povlače iz prometa u Hrvatskoj, priopćila je danas Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). U priopćenju navodi kako je tijekom "kontinuiranog praćenja kakvoće lijeka provedeno ispitivanje stabilnosti koje je pokazalo prisutnost većeg sadržaja razgradnih produkata djelatne tvari u odnosu prema specifikaciji lijeka". Zbog toga su HALMED i JGL d.d., nositelj odobrenja lijeka Athyrazola, proveli toksikološku evaluaciju i procjenu rizika za pacijente, nakon čega je HALMED ocijenio da sadržaj spomenutih razgradnih produkata ne znači toksikološki rizik za pacijente. Ipak, radi preventivnih razloga, rok valjanosti lijeka Athyrazola skraćuje se s pet godina na godinu te se povlače s tržišta serije starije od jedne godine. HALMED radi preventivnih razloga preporučuje pacijentima da provjere kontrolni broj i rok valjanosti Athyrazol tableta koje imaju kod kuće te da lijek, ako je na navedenom popisu serija starijih od jedne godine, vrate u ljekarnu. Athyrazol se koristi u liječenju bolesti kod kojih je pojačana aktivnost štitne žlijezde, što se naziva hipertireozom. Lijek se također koristi kod pripreme za operaciju štitne žlijezde i kao dopuna liječenju radioaktivnim jodom.

ZAGREB - Bivši dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić posvjedočio je danas u nastavku suđenja u aferi "Spice" da su sjednice nadzornog odbora Podravke, kojemu je bio član od srpnja 2009. do lipnja 2010., bile "stresne i napete". Tipurić se na zagrebačkome Županijskom sudu prisjetio da se na nekoliko sjednica u rujnu 2009. raspravljalo o poslovnom odnosu sa splitskom tvrtkom SMS-om koja Podravki, kako je izložio tadašnji predsjednik uprave optuženi Zdravko Šestak, nije mogla vraćati 65 milijuna kuna zajma, zbog čega se razmatralo kako naplatiti zajam. Rekao je da se o tome raspravljalo jer je za zajam iznad jedan posto vrijednosti temeljnog kapitala Podravke u slučaju nekomercijalnog posla trebala suglasnost nadzornog odbora. Raspravljalo se je li kreditiranje SMS-a komercijalni ili nekomercijalni posao, no nije bilo konkretnog zaključka. Tipurić je rekao da su u to vrijeme sjednice odbora bile stresne te da je na njima bilo napeto. Riječ je o razdoblju uoči uhićenja šestorice čelnika Podravke. Prisjetio se i da je tadašnji predsjednik odbora Darko Marinac, jedan od osmorice optuženih u aferi "Spice", preuzeo odgovornost zadavanje zajma SMS-u, tvrtki u vlasništvu suoptuženoga Srđana Mladinića, nakon čega je Marinac dao ostavku pa o tom poslu, po Tipuričevim riječima, nisu mogli raspravljati. Tipurić je rekao kako o poslovnim odnosima sa splitskom tvrtkom nije bilo nikakvoga pisanog materijala te da se o tome raspravljalo samo usmeno. Bivši dekan Ekonomskog fakulteta objasnio je kako je u Podravki trebao funkcionirati program ESOP, model radničkog dioničarstva.

RIJEKA - Zrakoplov "Piper" pao je danas u 16 sati i pet minuta pri uzlijetanju na zračnoj luci u Malom Lošinju, a nijedan od dva člana posade, državljana Njemačke, nije ozlijeđen, priopćilo je danas operativno dežurstvo primorsko-goranske Policijske uprave. Okolnosti nesreće se utvrđuju, navodi policija.

ZAGREB - Knjiga "Država i njezino kazalište" Snježane Banović, koja dokumentira mnoge dosad nepoznate podatke o djelovanju Hrvatskog narodnog kazališta u vrijeme NDH, koje je unutar strogog ustaškoga koncepta trebalo biti nositeljem novoga duhovnog i materijalnog preporoda hrvatske kulture, predstavljena je večeras na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. To opsežno djelo, na skoro 500 stranica i sa stotinjak fotografija, ta kazališna redateljica i profesorica napisala je na temelju svog doktorata o Hrvatskom državnom kazalištu od 1941. do 1945., istražujući tijekom tri godine fondove Hrvatskoga državnog arhiva, Državnoga arhiva u Zagrebu, arhiva Zavoda za teatrologiju HAZU i NSK, ostavštine glumaca, redatelja i kazališnog osoblja, teatrološku literaturu, publicistiku i političku historiografiju. Autorica je u knjigu ugradila sva dosadašnja temeljna istraživanja kulturnog aspekta Nezavisne države Hrvatske, no donosi i toliko novih podataka da se ubuduće neće moći zaobići u proučavanju tog povijesnog i kulturnog fenomena, rekao je urednik knjige Velimir Visković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙