FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU poziva Kinu na suzdržanost glede slijepog disidenta

PEKING, 30. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Europska unija je pozvala u ponedjeljak Kinu na "krajnju suzdržanost" glede slijepog aktivista Chena Guangchenga, koji je prošlog tjedna pobjegao iz kućnog pritvora i vjeruje se da je pod američkom zaštitom u Pekingu.

SAD nije potvrdio da se Chen nalazi u američkom veleposlanstvu u Pekingu, ali su njegovi pristaše rekli da je pod američkom zaštitom.

"Pozivamo kineske vlasti da pokažu krajnju sudržanost glede te stvari, uključujući izbjegavanje uznemiravanja članova njegove obitelji ili bilo koje osobe povezane s njim", priopćila je delegacije Europske unije u Kini.

Chen Guangcheng, slijepi kineski aktivist za ljudska prava, pobjegao je iz kućnog pritvora na istoku zemlje. Ovaj odvjetnik koji se sam obrazovao i koji je postao poznat po svojoj kampanji protiv prisilnih abortusa, bio je zatvoren u svom rodnom selu Linyi u istočnoj pokrajini Shandong od rujna 2010. kada je pušten iz zatvora.

Chen, koji je oštro kritizirao kinesku politiku jednog djeteta, potvrdio je u petak da je pobjegao u poruci postavljenoj na internetu i upućenoj premijeru Wenu Jiabaou. On je postavio video poruku u trajanju od petnaestak minuta na internet u kojoj, vidno nabijen emocijama, traži od premijera da naredi istragu zlostavljanja njega i njegove obitelji od strane lokalnih dužnosnika. Od premijera je također zatražio "jamstvo sigurnosti za članove (svoje) obitelji".

Novinarima i aktivistima nije bio dopušten odlazak u posjet Chenu dok je još bio u kućnom pritvoru, a neki od njih su imali i "bliske susrete" s čuvarima koji su bili razmješteni na svakom ulazu u njegovo selo, pa nije jasno kako je uspio pobjeći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙