FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skroman rast prometa u njemačkoj trgovini na malo u ožujku

BERLIN, 30. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Promet u njemačkoj trgovini na malo u ožujku je realno uvećan za 0,8 posto u odnosu na mjesec ranije i za 2,3 posto na godišnjoj razini, pokazali su u ponedjeljak preliminarni podatci tamošnjeg statističkog ureda.

Slabiji od očekivanog mjesečni rast prometa potiče zabrinutosti u vezi podrške koju bi osobna potrošnja mogla pružiti tom najvećem europskom gospodarstvu, inače orijentiranom na izvoz, u okolnostima slabljenja globalne potražnje. Ekonomisti su u prosjeku očekivali 1-postotni rast na mjesečnoj razini.

Podaci na godišnjoj razini ugodno su pak iznenadili ekonomiste koji su u prosjeku očekivali rast od svega 0,5 posto.

"Promet u njemačkoj trgovini na malo ostao je slabašan unatoč vrlo dobrim fundamentima kao što su niska stopa nezaposlenosti i pad stope inflacije. S obzirom na rekordno nisku nezaposlenost od ujedinjenja, pad temeljne stope inflacije i veći rast plaća, potrošnja Nijemaca ostala je relativno slaba", kazao je Christian Schulz u banci Berenberg.

Osobna potrošnja, poduprta solidnom situacijom na tržištu rada, dugo je smatrana glavnim njemačkim adutom koji bi mogao pomagati gospodarstvu da lako prebrodi teška vremena i uspješno odoli svim lošim vijestima.

Niska stopa nezaposlenosti, spustivši se u ožujku na novu rekordno nisku razinu u posljednja dva desetljeća, kao i nedavni dogovori o povećanju plaća većem od stope inflacije, trebali bi potaknuti veću potrošnju. U ožujku je tamošnji sindikat zaposlenika u javnom sektoru Verdi sklopio ugovor o povećanju plaća za svojih dva milijuna radnika za 6,3 posto u dvogodišnjem razdoblju.

Međutim, rastuće cijene goriva već su poljuljale optimizam potrošača, sudeći prema njihovim slabijim očekivanjima za travanj i svibanj, a svako posustajanje njihove potrošnje izazvalo bi popriličnu zabrinutost u vrijeme dok slabi potražnja za njemačkim izvozom u eurozoni i Aziji.

Prema revidiranim podacima za veljaču, promet u trgovini na malo na godišnjoj razini uvećan je 2,1 posto, dok je na mjesečnoj smanjen za 0,9 posto, pogođen rastom cijena goriva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙