FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Požegi osmi naraštaj dragovoljnih ročnika

ZAGREB, 27. travnja 2012. (Hina) - U vojarni u Požegi danas započinje dragovoljno služenje vojnog roka osmog po redu naraštaja dragovoljnih ročnika, prvog u 2012. godini, priopćio je MORH.

U osmom naraštaju dragovoljnih ročnika obuku će prolaziti najveći broj kandidata do sada - njih 400 kandidata, među kojima je 360 muškaraca i 40 žena. Po dolasku na odsluženje vojnog roka, dragovoljni ročnici će potpisati ugovor s Ministarstvom obrane kojim se uređuju međusobna prava i obveze.

Dragovoljno služenje vojnog roka traje osam tjedana, a obuhvaća provođenje temeljne i specijalističke pješačke obuke. Tijekom dragovoljnog služenja vojnog roka, za ročnike je predviđena mjesečna novčana naknada u visini od oko 1200 kuna, te naknada putnih troškova za dolazak na služenje i odlazak, osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od ozljede na radu i profesionalne bolesti, i smještaj i prehrana.

Po uspješnom završetku programa obuke, a prema potrebama OS RH, u skladu s postignutim rezultatima u obuci odabranim ročnicima može se ponuditi mogućnost sklapanja ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika, odnosno o izobrazbi za časnika, potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe.

Ciklus obuke dragovoljnih ročnika obavlja se dva uputa godišnje - na proljeće i jesen.

Kroz dosadašnjih sedam naraštaja dragovoljnih ročnika, od kraja 2008., od kada se provodi dragovoljno služenje vojnog roka, do danas program obuke završilo je 1781 ročnika, od čega 1579 muškaraca i 202 žene.

MORH je od 2008. do danas potpisao Ugovor o prijemu u djelatnu vojnu službu sa 1138 osoba koje su završile dragovoljno služenje vojnog roka, od čega s 1016 vojnika i 122 časnika, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙